Followers

20 October 2016

Bismillahirahmanirrahim...
assalamulaikumwarahmatullah....
ika tinggalkan blog ni dengan post terakhir sebelum bersalinkan Tihani...
alhamdulillah anak dara dah menginjak 2 tahun 4 bulan...
bila buka blogger ada 1 post terperam dlm draft..
ika postkan juga tadi.....
Disember 2015..sekarang dah Okt 2016...
phewwwww...
lamanya la kan....
lepas ni ika nak menulis balik...
rindu nak berceloteh....
ok guys,,,nak pergi meeting dulu..
nnti sambung..
daaaa...
('',)

after one year...

assalamualaikum dan salam sejahtera...
diam x diam lebih setahun ika mengabaikan blog.... 
last entry 9 june 2014...hari ni 30 Disember 2015 oke...
LAMANYA... pheww...
bila buka belek-belek balik rasa rindu..
blog pun dah tahap terbiar mcm rumah tinggal (ehh hahahahha)
ok....
sikit pasal ika...
ika pun dah selamat bersalin 27 June 2014..
(anak dh nak msk setahun 6 bulan dah pun hujung bulan ni..)
baby girl...
berjaya VBAC...
alhamdulillah...
nama???hihi
NUR AUFA TIHANI
...


10 June 2014

~wean off :: xsemudah menyebut~

wean off...mesti pernah dengar kan...
atau dalam bahasa kampung ika (jap g ade yg kondem eh dlm bhs melayunya)...bercerai susu badan...alhamdulillah ammar menyusu badan smpai lah umur dia mencecah 2 tahun
 lebih wlpn dah campur FM...
suka duka breastfeeding journey abam long ammar nanti la ika cerita kat entry lain...
WEAN OFF...sebut mcm senang kan...tapii..nak melalui saat tu bukan la mudah...
susah bukan dekat proses bercerai susu tu....tapi yg paling mencabar bagi ika...
bab emosi tu...hati ibu ni bagai diruntun2...xsangka mcm ni sekali penangan nak wean off anak..
tears....("_")..
ika preggy masa ammar 1 tahun 10 bulan...ms tu susu badan dah stat drop....awal2 pregnan sampai luka2 keliling nipple...menitik air mata susukan ammar..tetap tahan n keep on BF...kat rumah dah kena stat topup ngan FM..paling kritikal ms dia nak tido sebenarnya...nak lelap mata dia nak nenen..xkira la siang atau malam...mmg ika dah berkira2 lepas ammar 2 tahun nak wean off kan dia....tp xsampai hati...biarla dia wean off sendiri..xnak drastik sgt..slow2 org kata...
ika ada terbaca tips...jgn offer tp jgn menolak bila dia mintak...kaedah ni mmg la xjalan..hehe...
kaedah sapu benda pahit atau masam kat nenen pun ika xbuat...sbb ika ade baca kat mana tah...kalau buat mcm tu boleh ganggu emosi anak...
so nenenlah dak ammar ni ms nak tido sampai ika ngandom 6 bulan...masa tu ika discuss dengan hubby kena buat sesuatu...sakit pinggang dan xselesa bila mengiring je nenenkan ammar...
nipple pun sakit...dah tido pun dia susah lepaskan...ngempeng je...huhuhuhu
sblm tu dah pakat..nak jayakan misi ni msg2 kena kuat semangat...
ni yang kami buat...
....
malam 1st ika bagi husben tidokan ammar..sblm nak bawa ammar masuk bilik...ika dah pergi menyorok kat dalam bilik lain...tutup lampu dok senyap2....dia mencari ika xde...meraung xpayah cakap la...
nangis melalak2...sebaknye rasa..ika kentalkan hati..buat kering je...malam tu pukul 2 pagi baru dia tertido...lepas tu baru ika masuk bilik...tgh mlm dia jaga..ika bagi je nenen....
....
malam 2nd..masih sama..ika menyorok gak...kali ni ammar dah xnangis..tp still amik masa yg lama dia nak tertido sendiri tu....bila ika intai dia dah tertido baru masuk bilik...
....
malam ke tiga...xsempat nak nyorok...ammar mcm tau....
dia pegang tgn mama..ajak masuk bilik sekali...
ika peluk...pujuk dia lembut2...ammar dah besar..dah nak jd abg..ammar good boy kan...
mama dah xboleh bagi ammar nenen...
nak tido mai mama peluk ye..tp xpayah nenen la..ammar tido ye...
alhamdulillah..dia mcm faham...mlm tu dia tido je dalam pelukan ika tanpa mengempeng...
....
lega....terus lepas tu dia xnenen lagi...sampai la sekarang....
kadang2 datang gian dia ade la dia peluk2..cium2..
kdg2 mintak juga...mebi cuba nasib lettew...masu tu yg sedih sebenarnya...sayunya hati..sebak rasa....
ika pujuk2...ok...tp lepas tu ada time dia demam mama yg rasa mcm nak bg nenen sbb nak comfortkan dia...adeh.. (>.<).. tp husben mmg xbagi la kann...kalau bagi lebur la misi nie...
....
alhamdulillah...ammar berjaya wean off ms umur dia 2 tahun 4 bulan...mama preggy 6 bulan.
proses bercerai susu ammar xamik masa yg lama...3hari je....syukur...allah permudahkan...
ni cara ika...korang yg dlm proses nak wean off mebi boleh google tips2 tau kaedah lain jugak.. =)
pengalaman org kan lain2...
hai auntie..saya budak manja yg obses nenen mama saya..hihi



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...