Followers

27 December 2012

biskut kunyah2 ammar


salam mommies..hari ni mood ika sudah datang..
nak share cara buat biskut yg mudah lg berkhasiat untuk baby.. 
inspirasi dari kak mimi...ika ambil resepi ni dari blog mimi..banyak tau resepi utk baby sini..hihi..
bahan2 sangat la simple..roti, (ika pakai roti gardenia), unsalted butter n penekap acuan yg comel2 tu..
(acuan tu ika beli kat daiso..daiso ni mm berantu la..ika dah jd addict nk gi daiso..muahaha)
 caranya senang je..sapu unsalted butter kat rotu..pastu tekap bentuk2 tu..
ko tau ape yg jadi ngan lebih2 tepi roti tu...seperti yg diagak..selamat masuk dlm perut mama..hehe
 ni la hasil sebelum bakar..sekeping roti dapat 4 bentuk biskut yang comel2 tu..'
yg bentuk love tu besar sikit..so dapat 2 je..
 bakar sampai kekuningan..150darjah celsius 10-15minit je;;
rasa dia lema-lemak gitu..yg gelap sikit tu sbb  ika lambat sikit keluarkan.
.yg coklat tu pahit sikit..boleh la kan..cobaan kali pertama..pasni boleh improve lagi..hihi... 
sedap..rasa lemak2 gitu..boleh gak improvise letak parutan cheese dan lain2...
reaksi budak kecit ni..
 alhamdulillah ammar suka..mama lagi suukaa..
pasni boleh buat lagi pakai resepi lain..

sekian resepi biskut sihat dari mama ammar..
 ok mommies..selamat mencuba..daaa...

28 November 2012

kembali bersiaran..

assalam...
fuhhh...lamenya xupdate blog...mmg berabuk...nak stat menulis pun kekok rasanye..
ade x yg tertanya2 mana ika pergi??<heh..ko budget ko glamer ke..ade org rindu..haha>
tp siyes ika rindu gile ngan korang..ngan blog ni...mana Xnye 4bulan ika tinggalkan blog ni..
ingat x..last time ika dok best2 ckp bulan pose balik awal bagai...ika kena pegi berkursus sebenarnya...4bulan...tempat dekat je..sebelah tempat keje je..tp ko paham la ble berkursus ni mmg xgagah nak nak mengupdate blog...weekend??mmg sibuk menguruskan rumahtangga..spend ms ngan family..dah weekdays ko tinggalkan umah berkecah..huhu..bile lapang2 ika mmg jalan2 kat blog korang..kadang2 tinggalkan komen..kadang2 x...dah besar anak korang...seronok bace perkembangan diorg.. :)
anak bujang ku pun dah besar weehh...dah mencecah 11bulan...masa 10bulan dah boleh berjalan pun..makin banyak akai...xde bam2 sgt..nanti ika share gambar terbarunya...oohh..sekejapnye masa berlalu....pejam celik anak dah nak masuk setahun...utk besday party ammar ika mmg belum plan ape2..cuma dok mencari2 hadiah yg sesuai je..
berkursus sambil menjaga anak kecik memang mencabar..ada time memang ika kena tinggalkan dia sebab ada tugasan kat luar kawasan..sedey tau...patutnya ika pergi ksus ni last year...tapi sbb preggy delay lah..tahun ni baru pergi...ada lagi kursus yang ika kena pergi 5bulan lamanya...next year bulan jun..pheeww...
malas..tp kena pergi juga..org putih kata ''carier path'' nak x nak memang kena pergi...
xde idea dah sebenarnya..baru stat berbloging kembali dok membebel2 kan...ape la mama nie..
hmm...entry hari ni tulisan je la...nanti ika korek2 gambar....
last but not least..ika rindu sgt korang n baby...
ammar pown...hihi..bye~~

27 July 2012

kejutan ammar

video
kali ni cerita pasal ammar pulak..
hehe...ni la kejutan ammar..xla kejutan sangat...
cita ala basi gak..start masa dia demam hari tu...
ammar sekarang dah boleh memanjat,bediri n meniti..hooyee!!
dia pulak jenis berani terlebih..dah berdiri lepas tangan pulak...adoi...
asal mana dia boleh mmg nak try memanjat..kat dinding,baldi, badan kita..
kat kabinet tv tu pun dah boleh berdiri..
risau la takut dia terjatuh..ammar mmg xde walker kat umah..
kat umah pengasuh dia ada..kat umah my hubby xbagi beli..
katanya biar ammar dok bawah je, kalau duduk dalam walker je..bila anak nak belajar...
mainan pun xlayan sgt..suka explore benda lain...ade je nak usik,amik masuk mulut..
sekarang ni keja ika dok menangkap dia je la..xboleh nak biar sgt..
merangkak pun laju..hari tu tinggal kejap je dia dah sampai dapur...
---
budak kecik ni...lambat gak dia menyiarap..
tapi lepas tu semua nak express..
masa boleh menyiarap..menyulur kejap..dia dah start angkat tangan n bontot..
goyang2..kejap nak kedepan, kejap menyenget..
xtau mana 1 dia nak buat dulu..merangkak ke duduk..
alih2 dua2 sekali boleh..dah boleh merangkak..terus nak memaut, panjat pastu berdiri...
memang kena alert je..
pastu kepala otak mula teringin nak beli something..
konon nak bagi present utk acheivement ammar..haha..
dalam banyak2 ika minat yang ni..dah lama ni usha...
tapi belum propose lg ngan abah ammar...
tapi risau gak kan..nanti dah beli2 ammar buat bolayan je...hurmmm...
vtech first step baby walker..




25 July 2012

direction ke klinik pakar kanak2 putra..

salam..
postpone cerita pasal ammar..memory card camera tinggal..
kali ni ika nak cerita mcm mana nak pergi klinik kanak-kanak putra ni...
hihi..ni request dari aty sebenarnya..
nak emel mcm susah gak nak explain dalam bentuk tulisan kan..
buat entry khas lah..lgpun mmg tgh free ni..
bulan puasa ni workload keje kurang dari biasa...
and yang paling best..kitaorg balik keje kul 3..heavennya..kuikuikui :)

peta pun peta google je..aci ye..ok..
- kalau dari hala paya jaras tu..sebelum sampai the store..kena rapat kiri...
amik simpang ke kiri kat the store tu..
- kalau guna MRR2 dari hala KL/kepong..nampak je the store kena rapat kanan..
naik flyover utk masuk ke kanan..kalo korang terlepas flyover ni..mmg kena u turn tah kat mana2 nanti..
(REMINDER: dah turun flyover..kena terus rapat kiri tau)
kalau nak mudah..lepas je the store..ada simpang terus belok kiri..
(mcm kat arrow kuning dlm pic kat atas ni..)
kalau terlepas jalan ni..korang straight je lagi..nampak hong leong bank belok kiri..
kat arrow kuning yg lagi 1 tu tunjuk..
jalan seterusnya leh tengok kat pic ni..
klinik pakar kanak2 putra kat tanda A tu..
sebelah je ngan putra medical centre..klinik dia kat tingkat atas..
kat tingkat bawah ada butik jual barang baby..sory ika xingat nama kedai tu..
tapi rasanya mudah je nak cari klinik ni..huhu..
faham x explaination ika ni..sorry ika xberapa reti nak mengajar sebenarnya..
oh ya..ni alamat klinik..
41A, Jln BRP 1/3, (Bkt Rahman Putra), Sungai BulohSelangor 47000Malaysia
no phone: +60 3-6157 4113  
buat aty..harap entry ika ni membantu..
korang..kalau confius lg..emel ika ye..
meta_morfik8254@yahoo.com

17 July 2012

~klinik pakar kanak-kanak putra~

thanks mommies yang mendoakan ammar cepat sembuh..
buat mommy cha n izlaa..hope mikha n zarif pun cepat sembuh gak..
sian baby kalau sakit..huhu...
dia dah start selsema..hingus melelah2..nafas pun berbunyi..
petang semalam ika dah bawa ammar pergi klinik..
klinik pilihan hati..klinik pakar kanak-kanak putra
di Bukit Rahman Putra, Bandar Baru Sg Buloh..
nape x pergi klinik biasa je??hoho..
ika ada bad experience pergi klinik biasa ni..
kisahnya..masa ammar 3bulan..ammar poo-poo ngan sgt kerap..
ika yang risau ni..pergi la satu klinik tu..
Dr tu cek lebih kurang..pastu bagi ubat..
nasib baik ika tergerak hati buka pelekat label klinik tu..
rupanya Dr tu bagi ubat cirit birit yang hanya boleh
di makan oleh orang yang berumur 12 tahun ke atas..dengan minum air yang banyak..
bayangkan dia boleh bagi baby umur 3 bulan ubat tu...
mujur ammar baru sekali makan..tu pun banyak yang dia luah..
mmg band klinik tu..xnak pergi lagi situ..
serik nak jumpa Dr yg bukan Paed..
nape pilih klinik ni??
berdasarkan maklumat yang ika dapat dari ujung jari ni.. (cheewahh)
hehe..maksudnya review dari forum n blog2 mommy lain..
ada la beberapa paed yang bagus..tapi berbanding dengan tempat lain..
Sg Buloh adalah tempat yg ika familiar..rasa senang nak cari klinik ni
xnak pergi tempat yang xbiasa..pastu tercari2 lagi..xsuke..
kalo berdua maybe..tapi sbb ika bawa ammar je..ika terus je pergi ke situ...
hasilnya..
MMG PUAS HATI
klinik ni sangat kemas, teratur n menarik..
bersih..nak masuk pun kena buka kasut..
ada playland untuk kanak2..ruang untuk solat..
yang paling pentiing of course la PAED nya..
Dr Tan ni sangat nice n friendly..
menjawab segala pertanya dengan baik...
lembut je layan baby...
cek pun detail..sambill cek, alih perhatian ammar dengan toys..
masa cek suhu anmmar xdemam..
ammar cuma selsema n tekak dah stat merah..lung clear..
sbb ammar baru 6 bulan..no ubat selsema n batuk..
Dr just berikan sterimar n antibiotik je..
ajarkan mcm mana nak guna sterimar, terangkan pasal ubat n mcm2 lg..
sape yang dekat2 area sini..nak cari klinik pakar kanak2...
ika mmg highly recommed klinik nie.. ;)
-
-
jum layan gambar..
nampak x playland kat dalam klinik ni..
ammar..tgh hairan lagi..
lepas tu baru laju je merangkak nak explore tempat baru..

  ammar tak sihat..tapi ada buat kejutan untuk mama ngan abah..
cuba auntie-auntie teke kejutan ape ammar buat..hihi
kalo nak tahu..kena tunggu..
stay tune!!

16 July 2012

adudu..susahnya hati..

ammar demam..huhu
ms tido badan dia stat panas..tido pun merengek2 je..
letak towel lembab atas kepala..kejap je kering..
bangun pagi tetap cergas..cuma manja lebih sikit...
ni dah hantar dia gi ummah BS..
susah hati sangaat bila ammar demam..
nak keje pun xde mood..
nak siapkan keje cepat2..nak bawa ammar gi klinik...
kawan2..doakan ammar cepat sembuh ye..

13 July 2012

pureen warehouse sale lagi!!

assalam mommies..
hehe..sape nak pegi angkat tangan???
ika xpegi kot..barang semua ada lg...
sape ade hal weekend ni..jgn risau sbb sale ni selalu ada..
ika pernah pergi ms mengandung dulu..ika semangat sikit nk beli brg murah2 ni..
lagi2 brg utk baby..pantang ada sale je mesti nk pegi..
jum tgok gambar ika masa last yer..ni 1st time pegi..
 masa ni baru sampai..mak buyong semangat tu..hihi
 org memang MAHA ramai lah..
hubby dok tepi je...xmasuk dlm 'lautan' manusia ni..
keje dia dok snap gambar bini dia yang bersemangat ni..haha

 cube cari mana ika dlm gambo bwh ni..hehe
 kalau cari baju nak buat basahan baby/anak mmg berbaloi..
baju/seluar 3 ringgit je..ko tengok org tu sampai kena angkat bakul atas pala nk jalan..
super sesak kot..
 sesi sorting..ika xde beli banyak pun..sbb banyak baju baby dah beli sebelum ni..
org lain xpayah ckp la..berbeg2 derang kaut nk pilih kat tepi..

xbanyak pun 2lastik la jugak kan..
org lain mmg borong sakan...
memang berbaloi sbb harga mmg murah berbanding kat kedai..
selain baju ni la brg2  hasil rembatan setelah bersesaksesakan..cewahh
kalo nak pergi lagi kena pikir banyak kali sbb skrg dah ada sikecik tu..
bila baju2 ammar dah xmuat maybe pegi lg kot..hihi


09 July 2012

my hero dah 6 bulan!!


my lil hero ammar dah genap 6 bulan 30 jun 2012 hari tu..
kebetulan masa tu ada family day..bawak ammar berseronok je la..
~seronok ke??hehe..mama mmg wajib pergi..ammar n abah mengikut je..~
event di Hutan Lipur Sg Kanching, Rawang..ni pestime ika pergi wlpn dah 5tahun menetap kat KL ni..
jum ika cerita smbil layan gambar la..

 baru sampai..ammar mcm hairan kena bangun mandi awal pagi..
pastu sampai tgok org ramai sgt..hihi
 aktiviti pembukaan..senamrobik..mama yg terpaksa rela join..
abah xjoin alasan dukung ammar...walaupun terpaksa muka kena menten..
padahal berpeluh ketiak..xaci tau..merungut2 ngan hubby lepas habis acara..
 pagi..ammar masih bergaya lagi..cheewah..
 aktiviti wajib hari keluarga.. sukaneka..ni acara utk kanak2..
 ammar suka ngan uncle azua ni..
 eksited la uncle layan dia main..
 seronok dok bertatih..
 mama yg eksited bergambar..ammar mood dah xelok..
 ada anak kecik pon boleh masuk sukaneka tau..ni acara laki bini..
ammar pas kat org kejap..hehe
 dah tengahari baju smart dah ilang..ammar dah mengamok sbb panas...
 leganya lepas tukar baju...cccaaayang mama!!
 tertido keletihan.. :)
acara ngan abah..memperkenalkan ammar ngan air sungai..reaksi hairan..
 dah start seronok..tp xbagi mandi pun..celop2 kaki je gitew..hihi 
budak2 lain mmg mandi sampai kecut..jenuh mak apak diorg nak panggi naik..
 auntie2 yg geram ngan ammar..
gambar penutup..bakal mommy daddy aini n akmal..praktis la tu..
sweet derang ni..xsabar nak tunggu baby kamoo...

ni entry banyak gambar..ok la kan..dah lama xupdate gambar..
harap ammar gumbira.. :)
sekejap je rasa ammar dh besar..rasa mcm baru je bersalinkan ammar..
perkembangan ammar 6 bulan..
~dah pandai merangkah 2,3 tapak..
~dah boleh duduk..
~mulut mmg riuh je..
~suka mengigit

21 June 2012

pengaruh mak-mak yang melekat???

ape pengaruh mak korang yg melekat sampai ke anak korang..
bebelan ika dwaktu petang...hehe.
kesahnya, ika ni anak sulong..so mmg dah besar pun ada adik kecik lg..
mmg kita la yg tolong mak jaga baby kan...
so amalan yg dulu mama ika pakai..mmg mempengaruhi ika..
xde la dia suruh ke ape..tp sendiri yg nak buat mcm tu..
ika bagi contoh 3 menda..ni yg paling ketara....

1. minyak telon

minyak telon ni kan ada mcm2 brand..bebiku la..minyak yu yi la..
afiat la..mustika ratu la..kesimpulannya mcm2..
tp yg ika pakaikan untuk ammar ialah minyak telon nyonya maneer..
 ini la rupanya..padahal semua minyak fungsinya sama kan..xmau bagi baby kembung..
biala org ckp minyak2 lain lg bagus ke ape..ika xpedulik..pakai gak yg ni..
maybe sbb bau dia melekat dihati.. hihi

2. nappikleen

ni pun sama gak..nak basuh baju anak..mmg ika guna ni..brand lain mmg banyak..
dolu2 mama pakai ni utk basuh baju adik2...
masa baju ika dulu xtau la kan guna brand apa..sbb ms tu kecik lg..xingat,,,
rasanya sbb bau dia jugak kot..melekat kat ingatan ika sampai la besar n ada anak sendiri..
tp yg ika suka sbb pakai sabun ni mmg hilang kotor..
putih bersih baju plus dia antibacteria kan..


3. cerelec beras merah

ni yang paling xboleh blah...cerelac beras merah..dolu2 org panggil nestum kan..
4bulan dah bagi adik makan..
wlpn ika tau makanan yang diproses ni xsebagus makanan homemade..
walaupun ika dok sibuk cari resepi solid food ammar..mmg pg2 sediakan makanan ammar..
TAPI..tetap beli cerelec beras merah ni..nak bagi ammar rasa jugak xkira..
SEBAB APA??
sebab..bagi ika rasa dia sgt sedap..
dulu2 masa tolong mama suap adik2..ika selalu tumpang makan sekali...
bancuh tu mmg selalu kasi lebih..2 sudu suap adik 1 sudu masuk mulut kakak..haha...
kantoi kat situ ika curik makan nestum adik...muahaha
semua ni bukan pengaruh mama pown sebenarnya..ika sendiri yg mmg nak mcm tu..
xtau la kenapa..xde reason pun..ntah, saje suka.. :)
korang ada x mcm ni??

20 June 2012

ammar dan biskut

korang..ika nk cerita ni..
ammar dah start mkn minggu lepas..
nape ika bagi makan wlpn ammar xcukup 6 bulan lg??
tu nanti ika cita kemudian..
skrg ika nk cita pasal BS ammar..
kelmarin gi amik ammar pas balik keja..BS ammar bgtau..
ika..td ammar makan biskut tiger..
dia hisap2 cair dlm mulut..habis 2 kpg dia mkn..
sedap kot ada rasa susu2..
huhu..rasa nk pengsan dengar..
pastu semalam masa amk tanya la..hr ni ammar mkn ape??
ammar mkn ape??
''ammar mkn nestum ngan biskut.."
(ika mmg bekalkan cerelac beras merah tu utk ammar)
''biskut 4segi tawar pun habis 2 kpg dia mkn''
ayak!!rasa nk pengsan lg sekali..
terus mintak hubby belikan biskut baby..so hari nie ammar bw bekal biskut farley rusk..
xpasti sesuai x ammar dah makan biskut baby tapi better then makan biskut bukan2 kan..
maybe ammar suka mkn biskut kot sbb boleh gigit2...
so ape pendapat korang ngan situasi ika ni??

13 June 2012

~resepi istimewa untuk si manja~

mcm besa la entry sebelum balik keje..
hari ni ika nak share pasal resepi solid food..
almaklumlah amamr pn dh nk masuk 6bulan...
mama pn mmg xsabar2 godek2 pasal resepi ni...
ada satu buku yg sgt best..color pun sgt canting..menu pun sodapp..
khas untuk baby start 6-8 bulan, 9-11 bulan,12 bulan keatas,
toodlers n kanak2 prasekolah..
dwibahasa english n BM..mmg best..
bukan setakat resepi..info pun banyak..
tajuknya NUTRITIONISTS' CHOICE COOKBOOK
jil 1: resepi sihat untuk si kecil anda
actually ika dah ada yg versi download punya..
tp bila membe offer yg hardcopy..terus beli..lagi puas nk tengok n boleh buat koleksi..
harga pn xmahal rm25 including postage..
sapa2 yg minat nk beli..leh contact ngan blogger hana yorie..
(aci ye hana ika share kat sini)
email hana.. blissnlunacylovers@gmail.com. 
kalau nak versi softcopy punya dlm format pdf..ika ada..
kalau nak..tinggalkan emel kat comment box...

12 June 2012

ammar dah boleh panggil mama + abah !!

salam semua..
dah lama sgt ika x menulis..mmg sgt bz..
xberpeluang nak amik cuti masa cuti sekolah..huhu..padat dgn tugas..
alhamdulillah abah ammar dah balik dok ngan kami..
seminggu pengasuh ammar balik kg..abah jd BS..
abah ammar pun dah jadi mcm suri rumah..huhu..sorry sgt abg..
minggu ni baru boleh bernafas lega..start dgn berjalan2 ke blog kawan2..rindu korg..hihi
kumpul mood n baru start menulis...ni entry sebelum balik keje...
ish..intro melalut pulak..
hari ni ammar dah 5 bulan 12 hari..
banyak update pasal ammar yg ika dah tertinggal..
tapi yang paling best bila ammar dah boleh panggil 
ABAH + MAMA
terharunye..mama n abah cium ammar bertalu2 masa tu..seronok sgt2..
tp ammar selalu sebut abah je..mama ika baru dengar 2,3 x..
tiap kali ika pujuk..ammar panggil la mama..
yang keluar dari mulut dia... abah...
abah ammar ape lg..suke la..asal anak sebut abah je..gelak..
ape2 je la nak...mama n abah mmg hepi sgt...
nak rakam tp xberjaya lagi..
ni la gambar yg xberapa nk latest dlm henpon mama..
gambar lain ada dlm camera abah lg..
okla korang bye..nak balik gi amik hero kecik tu..daa



22 May 2012

gigi geraham bongsu dah xde..

kesahnya..
gigi geraham bongsu ika, yang tumbuh separuh n menyenget (sebab ruang kat gusi kecik) dah rosak..
masa pregnant dulu Dr xnak cabut so buat temperory dressing..
bulan lepas tampalan tu dah terbuka..
bermula la penderitaan sakit gigi..
bila sakit menyerang....nak cakap pun xde mood..nak tido xleh..
ammar pun mama jadi malas nak layan (sian die)..adoi..
Dr refer ngan pakar sebab gigi tu kena buat MOS (minor oral surgery)..xleh cabut biasa ye..
dekat sebulan gak ika menunggu tarikh appoinment  + menanggung sakit gigi..
dari 26 april sampai la kehari ni..ika dok bertahan ngan panadol n hurix tu je..
tadi dah buang gigi tu..kena jahit 2jarum..wlpn minor operation cuak gak kot..xsakit pun..tapi seriau..
ni ubat bius xhilang lg..dah hilang nanti xtau la camne..dapat mc 3 hari..Dr suruh rehat..
xsedap gak rasa time tgh sibuk ni mc tapi nak buat mcm mana..tarikh ni ikut timetable Dr kan..


opps..ni bukan OPG gigi ika ye..ika cilok dlm google..
nampak x gigi geraham bongsu yg kena bulat tu...mcm tu la gigi ika..
tumbuh xhabis,menyenget pastu berlubang..
sekarang gigi tu dah yilek..Dr kata..yg belah kiri..nanti dah sakit pn kena cabut jugak..huhu..
sampai sini saje entry boring harini..muahaha..bye2..

20 May 2012

syukur alhamdulillah

dah lama sangat ika x update blog ni..
serius..sampaikan dah xreti menulis..
ammar pun dah nk masuk 5 bulan..
kiranya start masuk keja..baru sekali ika update..huhu..
keje sgt bz..dah lama xrasa weekend...
lepas 1 sambung 1 lg..xmo la merungut pasal keje..ika bukan nk cite pasal ni.
berbalik kat tajuk..korang suspen x?
ika tulis seperti di perkara tajuk kat status facebook..kwn2 dok pakat tanya..
''kenapa??ammar dah nk dapat adik ke??''
adoi...bukanlah..haha
sebenarnya abah ammar dah dapat transfer sini..
YEAA!!
mode: hepi sgt..mcm nk melompat sampai siling..ayat hyper..hehe
seronoknya lepas ni dpt dok 1 family..mama+ammar+abah
pikir2..mcm kekok pun ada..ye lah..dari lepas kawin xpernah dok sekali..
camne eh??xdpt nk imagine lg..
.....
terima kasih ya Allah
syukur yg  tak terhingga Allah makbulkan doa kami..
alhamdulillah..

gambar bertiga yg plg latest.. :)

01 April 2012

berdua~mama n ammar

bismillahirrahmanirahim.. fuh2.. tiup abuk dulu.. memang lama sgt xupdate blog ni... huhu...  ada org rindu x?hehe.. okeh perasan..ammar pun dah 3 bulan.. sekejap je.. ika pn dah start keja semalam..

sebab biar blog?? ika mmg bz sikit..  prepare utk balik semenanjung.. oh ya.. kami dah balik masa cuti sekolah hari tu.. terus balik kampung..habis je cuti sekolah..hubby balik semula ke sibu..ika tinggal ngan ammar.. 2 minggu sebelum ika start keja..nak menyesuaikan diri berdua..

bermula la cabaran tinggal berdua...ammar nk sesuaikan diri dgn tempat baru..asyik meragam je..sampai nak makan pun sempat..buka lappy apatah lagi kan..lepas 2,3 hari baru ok..masa ni baru tau..kalau xmakan..susu sgt kurang..ammar menyusu pun xpuas..pam pun dapat 2 oz je utk dua2 belah.. sgt sikit kan..bila dah stabil..mula start mengumpul EBM..xla banyak..sekali pam 6 oz.. alhamdulillah rezeki ammar.. sehari ika pam 2x.. sgt lega juga ammar x reject botol tomee tippee.. itu je sejenis botol yg ika beli.. kalo x mesti pening nak cari botol yg sesuai kan.. seminggu jugak ika ajar ammar siang minum susu pakai botol.. tido siang xngempeng.. kerap ika pesan ngan dia..''mama dah nak keja.. ammar kena minum botol.. dlm botol pun susu mama jugak.. siang ammar kena tido sendiri.. malam2 nanti ammar nenen, tido ngan mama.. dok umah pengasuh nanti elok2.. jgn merap2.. ''

pastu selalu bawa ammar naik keta.. nak biasakan dia duduk dalam car seat.. pergi shopping berdua.. ammar bawa dalam carrier.. barang beli xleh banyak... nanti xlarat nak bawak.. mula2 susah sikit.. tp practice make perfect kan.. alhamdulillah ammar dah nak duduk dlm car seat.. duduk dlm carrier.. mula2 dulu meraung dia kalau ika nak masukkan dalam baby carrier.. 
then, mencari BS.. xsesuai nak hantar ammar ke nursery.. keja ika xmenentu masa.. alhamdulillah dapat BS 3 hari sebelum keja... dekat ngan tempat keja.. waktu rehat leh gi jenguk..
mmg risau.. sbb xpernah berpisah ngan ammar kan.. boleh ke dok ngan org.. nangis ke x nanti... mcm2 la pikir.. 1st day hantar kat BS semalam... keja pn xfokus... asik fikir ammar je.. tengahari pergi jenguk ammar.. alhamdulillah ok... lega sgt..
pasal keja... hmm.. jadual bulan april ni... sgt pack n sibuk.. dulu sorang je.. ika xkisah sgt pasal sibuk ni.. skrg dah ada little hero ni.. quite risau jugak.. hope semuanya ok...

serius.. bukan senang sebenarnya.. nak menguruskan semuanya sendiri.. masa ni sgt terasa ketiadaan hubby kat sisi.. masa preggy dok sorang pun sedih kan.. ni kan lagi masa ada anak.. tapi ammar adalah sumber kekuatan ika... biarlah susah mana pun asalkan ammar ada ngan mama...
buat abang kalau baca entry ni.. jgn risau sgt... insyaallah sedaya upaya ika akan jaga amanah kita sebaik mungkin...    abang doakan kami kat sini ye...

ps: esok nak bawak ammar jenjalan..bye ;)

05 March 2012

~misi 3bulan~

dah lama xupdate blog..
mcm yg dikata la..kat sini line broadband mmg sadis..
pastu sibuk dok melayan ammar lagi..beronline time dia tido je..
(tu pun kalo mama xtergoda utk tido sekali..=p)
tp kalo mama online je..kejap je dia dah terjaga..jeles betul..hehe..
skrg dah bulan Mac..ammar pun dah 2 bulan lebih..kurang sebulan lagi dah nak start keje..
ni minggu last kami kat sibu..cuti sekolah ni dah balik..waa..sedih..prepare utk naik keje pulak..

sebut pasal keje..
ika ada misi masa 3 bulan bercuti ni..
misi nya ialah...berjaya menyarung kembali uniform2 ku yg berbagai..
dah 10 bulan xpakai..huhu



khamis ni masa cucuk ammar nk timbang sx..
harap2 muat balik la nanti..kalo x terpaksa buat baru...
buat baru??..pengsan.


23 February 2012

~ammar bersembang~

video
hoho..xde la ammar boleh bersembang mcm kita kan..
dia ckp dlm bahasa baby ler..ape la yang ammar sembang tue...hihi
abah yang rakam masa main ngan ammar...
sekarang ringan betul mulut die mengomel...
suke sgt layan... ('',)

15 February 2012

~cerita pantangku~

cerita pantang ika, biasa2 saje..
xla xtereme sangat...
30 hari je yang betul2 berpantang masa duk umah MIL..
kat sini..mana yg sempat je..

bab makan ni subjektif..lain org lain caranya...betul x..
contoh .ikan bilis..kat tempat ika kata xleh makan..ada yg kata boleh makan..
walaupun dah abis pantang..makan tu ika still jaga lg la..xberani nak bedal semua skali...
 cuma cara masak je la kot leh bervariasi sikit..xla makan sup/bakar/goreng je kan..
sbb czer kan..risau weh..takut bentan ke gatal ke..luar nampak elok je..luka dalam kita xtau..
lg 1 , ammar fully BF..mkn mcm2 benda berangin ke ape..takut effect kat dia gak..
tapi dah minum air sejuk sikit (sbb teringin sgt..huhu)

ada certain2 rutin berpantang tu ika masih lg buat..
mcm pil dlm set bersalin tu..start lambat sbb ammar kena jaundis..masih teruskan 
(kena habiskan..kalo xrugi beli memahal..)
masih berbengkung..ini pun start lambat..sbb risaukan luka czer gakla..
bila tgok perut flabby lg..rasa xleh jd ni..baru la terhegeh2 nak berbengkung..
tu pun lepas 40hari..lambatkan..huhu...harap2 okla perut ai..
berurut..yg ni xbuat lg..org kata lepas 30 hari baru leh urut..itu pun perut xleh usik..
sbb 30  hari dah ikut hubby balik sibu..nk tunggu dia cari tukang urut kat sini pulak la...
jadi ape yg bestnya habis pantang ni?/hehe..
best sbb ika dah boleh keluar rumah..tipu la masa pantang xkeluar rumah lansung kan..
keluar jugak..tp pi klinik ngan masa datang sibu jela..huhu

pencapaian setakat ni..hoho..
ini mmg penting sgt..(sbb ape penting bagi ika..nanti ika citer..)
berat sebelum bersalin : 77.1 kg
berat selepas 39hari: 64 kg (-13.1)
berat sebelum pregnant 60kg..so ada lg 4 kg nk turunkan..
(tp kalau leh turun lebih lagi bagus kan..ngee..)

tu je la kot cerita pantang ika secara ringkas..
nanti ika cerita pasal berpantang yg full version punya..ok..daa..

13 February 2012

merdeka!!

hye auntie2 semua..hari ni saya dah 45 hari..mama saya dah merdeka!!
mama seronok sgt..hehe..nanti mama saya cerita pasal berpantang ye...
~ ammar~


11 February 2012

baby n jaundice

assalam mommies..ika nak share sikit pasal demam kuning/jaundice pada baby..
ni ada info pasal jaundis. sebab, jenis and rawatan n kesan jaundis ni kat baby..harap dapat maklumat lebih jelas..sumber ika amik kat SINI

Demam Kuning/Jaundis Pada Bayi
Lebih kurang 50% ke 60% bayi yang lahir cukup bulan mengalami demam kuning atau jaundis semasa minggu pertama hingga ke minggu kedua selepas lahir. Ianya kerap berlaku kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan. Namun sebenarnya hampir semua bayi baru lahir mengalami jaundis tetapi tidak kelihatan dengan jelas. Pada setengah bayi, ia berlaku sekejab, tidak merbahaya dan akan hilang sendiri atau hilang dengan rawatan yang ringkas sahaja. Tetapi dalam kes-kes tertentu, ia boleh menjadi serius dan perlu diberi perhatian
Jaundis boleh dikesan dengan melihat tanda-tanda seperti bahagian mata putih dan kulit berwarna kekuningan. Kesan ini akan dapat dilihat dengan jelas apabila ditekan. Ia bermula dari bahagian kepala dan semakin menurun ke bahagaian bawah badan. Bayi jaudis juga akan kerap tidur.
Apakah penyebab jaundis
Jaundis berlaku apabila bilirubin iaitu pigmen yang berwarna kuning berkumpul di bawah kulit. Kadarnya yang tinggi menyebabkan kulit kelihatan kekuningan. Apabila sel darah merah dileraikan, ia menghasilkan bilirubin. Semua darah mengandungi bilirubin dan kebiasaannya akan diproses oleh hati dan disingkir melalui pembuangan najis dan air kencing.
Ketika bayi dalam kandungan ibu, proses ini dilakukan oleh hati ibu. Jadi apabila berada diluar, proses ini mula dilakukan oleh hatinya sendiri. Hati bayi yang belum matang mungkin tidak mampu memproses dan membuang bilirubin dengan pantas sepenuhnya beberapa hari selepas dilahirkan. Ini menyebabkan jaundis terjadi. 
Biasa berlaku dari hari pertama ke hari ke 4 mengikut jenis jaundis. Kadarnya akan meningkat sehingga 12mg/dl dan boleh meningkat sehingga 15mg/dl. Jika meningkat sehingga 20mg/dl perlu pengawasan yang rapi dari doktor.
Risiko adalah lebih tinggi untuk bayi mengalaminya jika mempunyai penyebab berikut:
  • Bayi lahir pra matang
  • Darah ibu dan bayi yang  berlainan. 
  • Mempunyai adik beradik yang menghidap jaundis
  • Mempunyai kesan lebam ketika lahir (sel-sel darah merah ini adalah sebahagian dari lebam yang diuraikan dan menjadi bilirubin sebahagian kumuhan)
  • Etnik Asia
  • Penggunaan oxytocin ketika proses kelahiran
Jenis-jenis jaundis
Adalah penting untuk mengenali jenis-jenis jaundis. Setiap jenis jaundis menyebabkan kesan dan mempunyai rawatan yang berbeza.
  1. Jaundis Normal/Physiologic 
Biasa terjadi kepada bayi baru lahir.Kadarnya adalah lebih tinggi berlaku pada ethnik tertentu seperti Cina, Jepun, Korea (Asia). Bayi yang kurang menyusu beberapa hari selepas dilahirkan dan tidak kerap membuang air besar juga mudah mendapat jaundis. Apabila bilirubin berkumpul di dalam najis bayi dan tidak dibuang, ia akan beredar kembali ke sistemnya. Kekerapan membuang najis dapat merendahkan tahap bilirubin. Mula kelihatan selepas hari 2 - 4 selepas lahir dan biasanya hilang sendiri selepas 1 ke 2 minggu. 


  1. Jaudis Pathologic
    Terjadi akibat keadaan perubatan seperti berlainan jenis darah(kerap berlaku), kelahiran pra matang, pembedahan caesarean, infeksi, kerosakan hati akibat rubella, siplis atau toxoplasmosis. Bagi bayi dan ibu dari jenis darah berlainan kerap berlaku bagi ibu berdarah jenis O atau Rh negatif. Ianya mula dikesan dari hari pertama kelahiran dan meningkat dengan mendadak. Masalah Rh juga pernah menyebabkan demam kuning yang teruk. Kini ia dapat dielakkan dengan suntikan imunisasi Rh pada ibu dalam tempoh 72 jam selepas kelahiran.
    1. Jaudis Susu Ibu
    Ini berkemungkinan dari susu ibu yang terhasil menyebabkan kelewatan atau memanjangkan tempoh membuangan lebihan bilirubin melalui usus. Ia bermula dari hari ke minggu ke 2 dan hilang selepas 3 hingga beberapa minggu atau beberapa bulan kemudian.  Walaupun mendapat susu yang mencukupi bayi masih mendapat jaundis. Jika kadar bilirubin meningkat, doktor anda mungkin menasihatkan untuk memberhentikan penyusuan badan selama 2 ke 3 hari. Dalam masa itu, anda bolehlah memerah susu bagi mengekalkan bekalan susu dan boleh meneruskan penyusuan apabila tahap bilirubin menurun.


    Rawatan



    Pemeriksaan akan dibuat dengan menekan kulit bayi atau mengambil darah bayi untuk mengukur tahap bilirubin bayi. Untuk memeriksa sendiri, bagi kulit bayi berkulit cerah, boleh diletakkan di tempat banyak cahaya atau lampu. Tekankan kulit secara lembut dengan jari anda di bahagian hidung, dahi atau dada, jika terdapat kesan kekuningan apabila jari diangkat bermakna bayi anda mengalami jaundis. Bagi bayi berkulit gelap, boleh periksa gusi atau mata putih. Jika tahapnya didapati tinggi, bayi perlu diberikan rawatan. 

    Biasanya tidak memerlukan rawatan. Jika memerlukan rawatan, rawatan yang dibuat ialah menggunakan phototerapi iaitu menggunakan cahaya. Bayi dibogelkan, mata ditutup dan diletakan dibawah cahaya 'bililight'. Rawatan ini diteruskan sehingga tahap bilirubin menurun. Kini rawatan ini boleh dilakukan di rumah. 

    Jika ditahap yang terlalu tinggi, penukaran darah akan dilakukan.

    1. Jaundis Normal/Physiologic 
    Kebanyakan kes jaundis ini tidak memerlukan rawatan phototerapi. Berikut disenaraikan langkah yang boleh dibuat untuk mengelak atau merawatnya.
    • Menyusukan bayi dari awal dan dengan kerapnya. Kolostrum akan bertindak sebagai laxative dan kekerapan membuang najis akan merendahkan tahap bilirubin. Perhatikan pengeluaran air kencing dan najis. 
    • Elakan mengambil air tambahan. Hanya 2% bilirubin keluar melalui air kencing dan 98% keluar melalui najis. Kolostrum dan susu yang mengandungi lemak akan menstimulasikan pergerakan membuang air besar. Jika bayi anda kenyang dengan air dia akan kurang menyusu.
    • Galakan bayi anda berjaga dan menyusu setiap 2 jam. Jaundis menyebabkan bayi anda mengantuk.
    • Jika bayi anda tertidur ketika menyusu badan dan membuang air besar kurang dari 3 kali sehari, cuba perah susu anda menggunakan tangan atau pam. Dan berikan menggunakan cawan, sudu atau syringe. Jangan menggunakan botol kerana bayi anda akan keliru dengan puting getah ketika peringkat ini. 
    • Dedahkan kepada cahaya secara tidak terus. Buka pakaian dan diaper dan letak di dalam bilik yang terdapat banyak cahaya. Kulitnya adalah sensitif jangan diletakan secara terus kepada cahaya.
    • Elakan ubatan seperti aspirin dan dadah sulfa. Pastikan doktor anda tahu dadah yang anda ambil, jadi anda boleh hentikan atau mencari penganti yang lain jika ubat adalah penyebabnya
    1. Jaudis Pathologic
    Bayi perlu mendapat rawatan segera. Penyusuan badan perlu diteruskan. Kolostrum dan susu yang diterima akan membantu pembuangan najis dan mempercepatkan pengeluaran bilirubin. Bayi yang sakit memerlukan lebih susu badan berbanding bayi yang sihat. Dalam kes tertentu bayi akan perlu menjalani penukaran darah.  Ini adalah langkah paling cepat dan perlu jika bayi mencapai tahap tertentu melebihi 26mg/ld. Namun kurang dilakukan kerana proses phototerapi biasanya mujarab. Bayi akan mengantuk dan lemah untuk menyusu. Anda mungkin memerlukan pam untuk memastikan bekalan susu mencukupi untuk bayi anda.
    1. Jaudis Susu Ibu
    Penyebabnya kurang dapat dipastikan. Bayi boleh diberi susu formula buat seketika. Biasanya tahapnya akan turun dan meningkat semula apabila menyusu badan. Namun anda tidak patt memberhentikan penyusuan badan kerana susu badan adalah susu yang terbaik. 


    Adakah ianya merbahaya?



    Kebanyakan kes jaundis tidak  merbahaya. Namun jika tahapnya adalah tinggi dan dibiarkan tanpa rawatan ia akan menyebabkan kerosakan kekal ke atas sistem saraf. Ia boleh menyebabkan pekak dan pertumbuhan yang lembab dan membentuk cerebral palsy.

    Jika bayi anda mendapat jaundis dalam masa 24 jam selepas lahir, ini dianggap serius dan perlu pemerhatian rapi dan rawatan. Ia boleh disebabkan oleh masalh yang serius pada hati, usus kecil dan kelainan intestinal, infeksi atau kelahiran yang trauma atau kelahiran pra matang sebelum 28 minggu.
                                                         
    fototerapi : image from google
    baby ammar pun kena jaundis..start hari ke 2 lahir, balik rumah esoknya..continue check bacaan darah di klinik kesihatan kat kg..mulanya bacaan meningkat sampai 199 n slowly turun selepas hari ke 9..tapi mmg slow sgt bacaan tu turun, sikit2 je.sampai hari ke 17 baru xpayah pi klinik lg..sbb bacaan dah kurang 150..(kalo sampai 250,kena tahan kat wad, kena fototerapi..tp orang kata duk bawah lampu lg cepat turun kadar birilubin tu..)
    ooh sangatlah kesian ngan baby bila kena cucuk tumit nak amik darah.. (sampai hari ni ika xtau apa signifikannya amik darah kat tumit tu..kalo kat jari lg senang darah keluar kan??xla sakit sgt baby...huhu)
    Petua mmg banyak la dengar kan..toksah ckp la..mmg mcm2..maybe kat tempat korang lain petuanya ye x??
    mcm family ika sendiri  mama amalkan bagi adik2 minum air sengkung/sengkuang cina..mmg cepat je turun kuning tu..
    kat belah MIL ni lg la mcm2 ika dengar..
    1. bagi mandi air buah keranda cina (beli kat kedai sensei-kaler kuning air dia)
    2. bagi mandi air daun ape tah..lupa lak nama dia..
    3. letak isi alovera kat kepala
    4. minum air kelapa
    5. bagi FM kalo BM ni panas katanya..( ni paling xsanggup buat, risau nanti baby lagi suka FM dah xnak susu mama)
    6. letak bedak sejuk campur air cap badak..
    petua untuk sebelum bersalin pulak kawan ika suruh amalkan makan kacang bendi..anak dia mmg xkena jaundis..
    macam2 kan..so korang pulak guna petua mana?? ;p

    ika xde bagi ammar makan ape2 pun..just BF je..ade la mandikan ammar ngan daun, xsure daun ape..lagi 1..baby yg kena jaundis ni sgtlah suka tido..so tiap2 2jam kena kejutkan dia untuk menyusu..kekerapan buang najis tu bagus sebab birilubin tu akan keluar sekali dengan najis..(part paling susah~ kejutkan ammar..huhu) 

    10 February 2012

    one month checkup...

    hye mommies semua..sekejap je ammar dah sebulan lebih..
    actually hari ni dah 41 hari pun..mama lg 3 hari nak habis pantang..hehe..
    patutnya kena bawa ammar hari selasa lepas..tp sbb minggu lepas ammar demam..ditangguh ke minggu ni..
    so result check up..
    berat ammar dah 4.8kg (patut la lenguh bila lama dukung sikecik ni)
    ~progress: masa lahir 3.18kg
                   : 10 hari      3.4  kg
                   : 20hari       3.6  kg
                   : 39hari       4.8  kg
    tinggi/panjang : 56cm. masa lahir 50cm
    lilitan kepala : 37.5cm masa lahir 34cm
    alhamdulillah..masih dalam range yang normal mengikut graf pertumbuhan bayi. lepas tu ammar kena cucuk hepatitisB dos ke2..abah ammar yang pegang sebab nurse nak check mama..ammar nanes sgt kuat..huhu..sian dia...alhamdulillah ammar xdemam..
    cerita mama pulak..
    check urin..clear..bp..normal..
    pastu timbang..jeng2..ni yg suspen..
    berat terkini ika ialah 64kg..masa buat buku merah dulu..66kg(pregnant 3bulan)..last checkup masa mengandung 77.1 kg..so dah turun 13.1 kg..masih belum mencapai target,oke...
    lepas tu..check luka ceaser..nurse ckp dah kering betul..lega..tapi ika sgt risau luka yang dalam perut ni...
    ok..tu je..bulan depan pergi lg.. ;)

    ammar xboleh meniarap lg tau auntie..ni 'ditiarapkan' oleh mama..hehe
    gambar diambil sehari sebelum kena cucuk.. ('',)

    03 February 2012

    ~beza duduk sendiri bila dah ada anak~

    hari ni hari ke 5 kami kat sibu..
    malasnya nak mengupdate blog.. sbb sini tenet mmg slow gler..bercinta nak buka 1, 1 page tu..
    ammar xsihat bila sampai sini..demam...
    xtau la sbb berubah angin ke ape..Dr kata maybe terkena jangkitan masa travel..sbb orang ramai..
    tp alhamdulillah dalam sehari 2 ni dia dah boleh tido lena waktu malam..dah xmeragam..
    (kalo ammar xtido lena..mama pun sekali la.. =))

    kat umah family.. memang semuanya disediakan..air mandi, makan, minum..semualah..nak masuk dapur pun orang xbagi..ika tinggal mandikan ammar, mengasuh n susukan dia je..kat sini, semua kena buat sendiri..
    barula terasa cabaran org beranak kecik ni..hehe..rutin berpantang memang keparit...

    masa ammar xsihat tu..hubby balik rumah time rehat 1030..
    time tu la laju2 pi mandi masak nasik semua..
    tp 2 hari je la..xkan hari-hari nak balik kot kan..(bukan sekolah sendiri..hehe)
    makan mandi semua dah xikut time dah...mana yang sempat je..
    nak masak pun kadang-kadang 2,3 kali tutup api dapur..
    kadang2 rasa mcm nak kendong ammar dalam kain batik je..mcm indon tu..boleh??haha..
    yang mmg xgagal lagi setakat ni..mandikan ammar kul 10 lebih.
    mama dia lepas masak la baru nak mandi..
    biasanya time tu abah dah balik dari sekolah dah pun...haiish...
    harap2 lepas ni ika lebih pandai manage masa..banyak nak kena belajar n perbaiki..
    lepas habis cuti ni nak dok berdua je ngan ammar..mesti lagi mencabar kuasa 3..
    (ooh..xsanggup nk pikir lagi detik-detik akan datang tu)

    betul..mmg anak buat hidup kita totally change..tp bila tengok wajah kesayangan hamba ni..
    rasa susah tu hilang mcm tu je..mcm dibawa dek angin lalu..mama love u so much.. ;P

    ammar~pada hari ke 24

    31 January 2012

    mama n ammar dah ada di Sibu

    salam semua..
    kali ini ika bersiaran dari Sibu Sarawak..
    ika ngan ammar dah ikut abah ammar ke Sibu..nak menghabiskan sisa2 cuti bersalin lagi 2 bulan tu..
    plan asalnya lepas abis pantang baru hubby balik sini amik kami..
    tp masa cuti CNY baru ni, family bagi green light kat hubby utk terus bawak kami..
    sbb mcm susah jugak dia nak ulang2 balik semenanjung banyak kali..faktor kos lagi kan..
    so..hari sabtu kami dah gerak ke KL..pastu ahad naik flight ke sibu...
    perjalanan dari kg ke kl naik keta..pastu ke klia naik klia xpress...
    hmm..ammar baru 30 hari dah dapat naik train ngan flight....
    travel dengan si kecik ni memang pengalaman baru buat kami...
    ika kan masih berpantang lg...xleh la nk berjalan laju2...jalan pun slow2 je sambil dukung ammar..
    mmg lenguh jugak mengendong baby ni rupanya...
    sampai airport, letak barang dlm troli baru la boleh bergilir2 dukung si kecik ni..
    time paling cemas  masa naik flight..kan ada tekanan yang buat telinga kita rasa berdengung tu..
    tips utk baby, kena menyusukan dia time pesawat naik dgn turun..xnak bagi dia rasa sakit..
    tp si kecik ni tido masa tu..ammar kalo dah time tido dia jgn kacau la..mmg xbangun punya..
    huhu..jenuh abah ngan mama dok uli dia nak bagi dia bangun menyusu...mcm2 buat..
    nasib baik bjaya juga...huhu...kesian anak mama ni...sorry ye sayang...
    mama ngan abah buat utk kebaikan kamu....

    ammar atas pangku mama dlm flight..



    27 January 2012

    kesah kelahiran abdullah ammar

    ika sambung ye cerita..
    nak kena habiskan juga cerita ni..dok peram kat draf dah lama..ammar pun dah 28 hari hari ni...
    (kalau buah pelam peram mcm ni mmg dah  masak ranum pun..huhu)

    30 Dec 2011 - Jumaat
    pagi ni ika pergi stesen bas Shahab Perdana..hantar adik ipar dia nak balik UPSI..pastu singgah sarapan..ika request ngan hubby..abg, kalau xdak apa2 plan ahad ni (1 jan)..bawa la ika pi jalan2..2hb dah nak masuk wad..
    en hubby dgn baik hatinya offer nak bawa ika gi jalan2 kat penang..memang kembang la hati..dah lama xpi penang...dok terbayang2 la tempat yg slalu dok pi masa bercintun2 dulu..ahaks.. =p

    petangnya..ika ngan en suami pergi umah coursemate masa kat U dulu..dia bersalin 22 dec hari tu...comel baby linda ni.. nama Balqis..linda ckp kat ika..sempat lagi ni kalau baby nak lahir tahun 2011..ada lagi sehari...huhu..memang masin betul mulut linda ni...

    gambar mama buyong ngan baby balqis.. =)

    sepanjang hari ni..ika memang xde tanda2 nak bersalin..xde sakit ke apa..masih cergas je...makan malam pn sgt berselera..

    31 Dec 2011
    jam lebih kurang kul 1.30am..ika rasa xselesa masa tido..mengiring ke kanan rasa xkena..kekiri pn xkena..baring pun xkena..tetiba mcm ada bunyi 'pop' dlm perut..pastu terasa air mengalir keluar..opp...lain mcm je rasa..kejutkan cik abg..ckp ada air keluar..rasanya air ketuban pecah...mmg terkejut la dia..kelam kabut bagun bersiap..
    air makin banyak yg keluar..membuak2..basah tilam..serius..ika xpernah bayangkan pecah air ketuban macam tu sekali..ingat keluar air mcm biasa ja..huhu...tukar pakai kain batik..salin panties pakai pad maternity tu..sekejap je dah lencun kain batik n pad tu...dlm keta pun lapik plastik n kain batik..lencun jugak..
    perjalanan dari rumah ke hospital xlah jauh sgt..masa dalam perjalanan..ika dah start rasa sakit contraction...xbagi hubby bawa keta laju2...radio pn xleh dengar dah...masa ni..hubby la temankan ika berzikir..kurang sikit rasa sakit tu..

    sampai sepital lebih kurang kul 2pg..naik wheelchair sampai PAC..nurse suruh baring..pasang mesin CTG..amik bp..tanggalkan panties..ms tu nampak ada darah berketul2 kat panties...
    pastu Dr yg bertugas pagi tu dtg..tnya2 soalan..scan..kedudukan baby masih agak melintang..(kepala kat bahagian atas kanan perut..kaki kat bawah perut atas peha kiri.)..buat VE..huhu..sakit..tp masih leh tahan..Dr kata dah 2cm...dia ckp tunggu Dr pakar yang bertugas malam ni sampai..tp insyaallah jd bersalin malam ni..Diorang siap2 bagi ika minum air ape tah.. masam rasa dia..cucuk line drip..air ketuban masa ni still lagi keluar membuak2..basah lencun lapik katil tu...
    Dr pakar pn sampai..scan lagi skali..buat VE lagi sekali..kali ni mmg sakit gler kot sbb masa dia seluk tu contraction datang sekali...Dr ckp 3-4cm..(dlm hati..cepatnye..huhu) ok, proceed emergency czer...
    so nurse2 yg lain dengan cepatnya..tukarkan baju..'shave situ' (malu..huhu)..masukkan tiub kencing..huhu..ni yg paling xsuke sekali..lepas masuk je tiub tu..dan2 rasa nak kencing..rasa mcm nak tanggalkan je tiub tu pastu pi toilet kencing..bgtau nurse.rasa nak terkencing..nurse tu ckp normal la tu..mmg rasa camtu..sain borang kebenaran operate..then tolak katil ke OT..
    masa ni mmg la berdebar...tp takut tu dah xrasa..dlm fikiran cuma nak baby keluar dgn selamat je...OT kat tingkat atas..jauh gak la kena tolak tu..hubby, MIL ngan FIL pun ikut sekali..(mcm dlm tv pulak rasa =p..) sebelum masuk ke OT salam cium tgn hubby n mak..

    jam 3am..masuk OT, Dr bius ada bagi penerangan..suruh sain form..pindahkan atas katil operation tu..buat preparation..letak penghadang kain kat tengah..cucuk ubat bius..yang ni mmg ika ikut arahan betul2..diorg suruh rileks je..jgn tegangkan badan...then cucuk kat belakang..
    dah siap..baring...suruh angkat kaki..mmg dah berat..kaki mcm letak batu je...start nak operate..ika teringat sorg member cakap..walaupun ada penghadang tu..leh tengok kat lampu..try la nak tgok kat lampu..tapi xnampak la..lampu tu xberbayang pulak..
    Dr bius yg duduk kat bahagian kepala tu la yg banyak ckp ngan ika..rileks ye puan, ubat bius dah jalan...time nak keluarkan baby pun dia bagi tau..skrg dah nak keluarkan baby..pastu wish tahniah sbb dapat baby boy..sweet betul Dr ni..

    ape rasa masa operation tu??terasa macam ada benda tajam lalu kat perut..mcm goyang2 perut kita...tp xsakit..jam 3.28am..baby dikeluarkan..mmg sgt kuat dia nangis..sebaknya rasa masa tu..ya allah..anak aku dah lahir...diorang bawa kat kepala..panggil suruh tengok baby apa..ika toleh n jawab lelaki..first time tgok baby masa tu..xtau la nak ckp perasaan tu mcm mana..xleh nak gambarkan..
    lepas tu diorg bawa baby pergi..xtau la..bersihkan baby dulu ke tunjuk kat hubby dulu..tp sebelum bawa turun ke wad..sekali lagi diorg bawa baby kat ika..letak tepi pipi ika, ckp syg mak dulu..baby dah nak turun tunggu kat wad..
    lepas tu start proses menjahit kot rasanya..ika rasa xselesa sgt..rasa menekan kat dada..sekejap tu ika muntah..huhu..org nk operate biasa puasa kan..dah ika makan malam pun agak lewat..dlm kul 930pm..makan banyak pulak tu..mmg muntah la...cucuk ubat tahan muntah...
    rasa nak muntah hilang..rasa menekan tu masih ada..mcm sesak nafas..ika bagi bgtau diorg sakit dada...then diorang inject pain killer..barula lega sbb rasa mamai sgt masa tu..

    dah siap semua jam 530am..ika dihantar ke wad...hubby pergi amik baby kat kaunter nurse...letak tepi ika sekejap..pastu hantar balik kat nurse sbb dlm tempoh 6 jam ika xboleh bangun..makan n minum sbb nak bagi hilang kesan ubat bius..lepas 6 jam baru ika start susukan ammar..lepas 24 jam diorg buka tiub urin tu..suruh bangun n pergi toilet..untuk bersalin czer lepas 48jam kalau xde ape2 baru boleh balik... mama ika n baby ammar balik umah 2 jan..tarikh yang patutnya ika kena melapor ke wad..hehe.. =) Walaupun Dr bg tarikh 3 jan 2011 utk czer..awal seminggu dari EDD tapi Allah dah tetapkan ammar untuk lahir 31 Dis kan..alhamdulillah semuanya selamat dan syukur kpd Allah diatas anugerah yang sgt berharga ini...ok uoulls..ni je citer mama ika pasal kelahiran abdullah ammar..sorry..entry ni terlebih panjang...tq sbb bace sampai habis..ngee.. =p

    ni gambar ammar masa mama baru turun ke wad..
    (sekarang ammar dah lain..dari sehari ke sehari muka ammar berubah..nanti ika share ye.. =) )






    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...