Followers

31 January 2012

mama n ammar dah ada di Sibu

salam semua..
kali ini ika bersiaran dari Sibu Sarawak..
ika ngan ammar dah ikut abah ammar ke Sibu..nak menghabiskan sisa2 cuti bersalin lagi 2 bulan tu..
plan asalnya lepas abis pantang baru hubby balik sini amik kami..
tp masa cuti CNY baru ni, family bagi green light kat hubby utk terus bawak kami..
sbb mcm susah jugak dia nak ulang2 balik semenanjung banyak kali..faktor kos lagi kan..
so..hari sabtu kami dah gerak ke KL..pastu ahad naik flight ke sibu...
perjalanan dari kg ke kl naik keta..pastu ke klia naik klia xpress...
hmm..ammar baru 30 hari dah dapat naik train ngan flight....
travel dengan si kecik ni memang pengalaman baru buat kami...
ika kan masih berpantang lg...xleh la nk berjalan laju2...jalan pun slow2 je sambil dukung ammar..
mmg lenguh jugak mengendong baby ni rupanya...
sampai airport, letak barang dlm troli baru la boleh bergilir2 dukung si kecik ni..
time paling cemas  masa naik flight..kan ada tekanan yang buat telinga kita rasa berdengung tu..
tips utk baby, kena menyusukan dia time pesawat naik dgn turun..xnak bagi dia rasa sakit..
tp si kecik ni tido masa tu..ammar kalo dah time tido dia jgn kacau la..mmg xbangun punya..
huhu..jenuh abah ngan mama dok uli dia nak bagi dia bangun menyusu...mcm2 buat..
nasib baik bjaya juga...huhu...kesian anak mama ni...sorry ye sayang...
mama ngan abah buat utk kebaikan kamu....

ammar atas pangku mama dlm flight..



27 January 2012

kesah kelahiran abdullah ammar

ika sambung ye cerita..
nak kena habiskan juga cerita ni..dok peram kat draf dah lama..ammar pun dah 28 hari hari ni...
(kalau buah pelam peram mcm ni mmg dah  masak ranum pun..huhu)

30 Dec 2011 - Jumaat
pagi ni ika pergi stesen bas Shahab Perdana..hantar adik ipar dia nak balik UPSI..pastu singgah sarapan..ika request ngan hubby..abg, kalau xdak apa2 plan ahad ni (1 jan)..bawa la ika pi jalan2..2hb dah nak masuk wad..
en hubby dgn baik hatinya offer nak bawa ika gi jalan2 kat penang..memang kembang la hati..dah lama xpi penang...dok terbayang2 la tempat yg slalu dok pi masa bercintun2 dulu..ahaks.. =p

petangnya..ika ngan en suami pergi umah coursemate masa kat U dulu..dia bersalin 22 dec hari tu...comel baby linda ni.. nama Balqis..linda ckp kat ika..sempat lagi ni kalau baby nak lahir tahun 2011..ada lagi sehari...huhu..memang masin betul mulut linda ni...

gambar mama buyong ngan baby balqis.. =)

sepanjang hari ni..ika memang xde tanda2 nak bersalin..xde sakit ke apa..masih cergas je...makan malam pn sgt berselera..

31 Dec 2011
jam lebih kurang kul 1.30am..ika rasa xselesa masa tido..mengiring ke kanan rasa xkena..kekiri pn xkena..baring pun xkena..tetiba mcm ada bunyi 'pop' dlm perut..pastu terasa air mengalir keluar..opp...lain mcm je rasa..kejutkan cik abg..ckp ada air keluar..rasanya air ketuban pecah...mmg terkejut la dia..kelam kabut bagun bersiap..
air makin banyak yg keluar..membuak2..basah tilam..serius..ika xpernah bayangkan pecah air ketuban macam tu sekali..ingat keluar air mcm biasa ja..huhu...tukar pakai kain batik..salin panties pakai pad maternity tu..sekejap je dah lencun kain batik n pad tu...dlm keta pun lapik plastik n kain batik..lencun jugak..
perjalanan dari rumah ke hospital xlah jauh sgt..masa dalam perjalanan..ika dah start rasa sakit contraction...xbagi hubby bawa keta laju2...radio pn xleh dengar dah...masa ni..hubby la temankan ika berzikir..kurang sikit rasa sakit tu..

sampai sepital lebih kurang kul 2pg..naik wheelchair sampai PAC..nurse suruh baring..pasang mesin CTG..amik bp..tanggalkan panties..ms tu nampak ada darah berketul2 kat panties...
pastu Dr yg bertugas pagi tu dtg..tnya2 soalan..scan..kedudukan baby masih agak melintang..(kepala kat bahagian atas kanan perut..kaki kat bawah perut atas peha kiri.)..buat VE..huhu..sakit..tp masih leh tahan..Dr kata dah 2cm...dia ckp tunggu Dr pakar yang bertugas malam ni sampai..tp insyaallah jd bersalin malam ni..Diorang siap2 bagi ika minum air ape tah.. masam rasa dia..cucuk line drip..air ketuban masa ni still lagi keluar membuak2..basah lencun lapik katil tu...
Dr pakar pn sampai..scan lagi skali..buat VE lagi sekali..kali ni mmg sakit gler kot sbb masa dia seluk tu contraction datang sekali...Dr ckp 3-4cm..(dlm hati..cepatnye..huhu) ok, proceed emergency czer...
so nurse2 yg lain dengan cepatnya..tukarkan baju..'shave situ' (malu..huhu)..masukkan tiub kencing..huhu..ni yg paling xsuke sekali..lepas masuk je tiub tu..dan2 rasa nak kencing..rasa mcm nak tanggalkan je tiub tu pastu pi toilet kencing..bgtau nurse.rasa nak terkencing..nurse tu ckp normal la tu..mmg rasa camtu..sain borang kebenaran operate..then tolak katil ke OT..
masa ni mmg la berdebar...tp takut tu dah xrasa..dlm fikiran cuma nak baby keluar dgn selamat je...OT kat tingkat atas..jauh gak la kena tolak tu..hubby, MIL ngan FIL pun ikut sekali..(mcm dlm tv pulak rasa =p..) sebelum masuk ke OT salam cium tgn hubby n mak..

jam 3am..masuk OT, Dr bius ada bagi penerangan..suruh sain form..pindahkan atas katil operation tu..buat preparation..letak penghadang kain kat tengah..cucuk ubat bius..yang ni mmg ika ikut arahan betul2..diorg suruh rileks je..jgn tegangkan badan...then cucuk kat belakang..
dah siap..baring...suruh angkat kaki..mmg dah berat..kaki mcm letak batu je...start nak operate..ika teringat sorg member cakap..walaupun ada penghadang tu..leh tengok kat lampu..try la nak tgok kat lampu..tapi xnampak la..lampu tu xberbayang pulak..
Dr bius yg duduk kat bahagian kepala tu la yg banyak ckp ngan ika..rileks ye puan, ubat bius dah jalan...time nak keluarkan baby pun dia bagi tau..skrg dah nak keluarkan baby..pastu wish tahniah sbb dapat baby boy..sweet betul Dr ni..

ape rasa masa operation tu??terasa macam ada benda tajam lalu kat perut..mcm goyang2 perut kita...tp xsakit..jam 3.28am..baby dikeluarkan..mmg sgt kuat dia nangis..sebaknya rasa masa tu..ya allah..anak aku dah lahir...diorang bawa kat kepala..panggil suruh tengok baby apa..ika toleh n jawab lelaki..first time tgok baby masa tu..xtau la nak ckp perasaan tu mcm mana..xleh nak gambarkan..
lepas tu diorg bawa baby pergi..xtau la..bersihkan baby dulu ke tunjuk kat hubby dulu..tp sebelum bawa turun ke wad..sekali lagi diorg bawa baby kat ika..letak tepi pipi ika, ckp syg mak dulu..baby dah nak turun tunggu kat wad..
lepas tu start proses menjahit kot rasanya..ika rasa xselesa sgt..rasa menekan kat dada..sekejap tu ika muntah..huhu..org nk operate biasa puasa kan..dah ika makan malam pun agak lewat..dlm kul 930pm..makan banyak pulak tu..mmg muntah la...cucuk ubat tahan muntah...
rasa nak muntah hilang..rasa menekan tu masih ada..mcm sesak nafas..ika bagi bgtau diorg sakit dada...then diorang inject pain killer..barula lega sbb rasa mamai sgt masa tu..

dah siap semua jam 530am..ika dihantar ke wad...hubby pergi amik baby kat kaunter nurse...letak tepi ika sekejap..pastu hantar balik kat nurse sbb dlm tempoh 6 jam ika xboleh bangun..makan n minum sbb nak bagi hilang kesan ubat bius..lepas 6 jam baru ika start susukan ammar..lepas 24 jam diorg buka tiub urin tu..suruh bangun n pergi toilet..untuk bersalin czer lepas 48jam kalau xde ape2 baru boleh balik... mama ika n baby ammar balik umah 2 jan..tarikh yang patutnya ika kena melapor ke wad..hehe.. =) Walaupun Dr bg tarikh 3 jan 2011 utk czer..awal seminggu dari EDD tapi Allah dah tetapkan ammar untuk lahir 31 Dis kan..alhamdulillah semuanya selamat dan syukur kpd Allah diatas anugerah yang sgt berharga ini...ok uoulls..ni je citer mama ika pasal kelahiran abdullah ammar..sorry..entry ni terlebih panjang...tq sbb bace sampai habis..ngee.. =p

ni gambar ammar masa mama baru turun ke wad..
(sekarang ammar dah lain..dari sehari ke sehari muka ammar berubah..nanti ika share ye.. =) )






17 January 2012

kesah sebelum kelahiran

dah dekat sebulan rasanya ika mengabaikan blog nie..
tetiba xtau nak start bercerita dari mana..
tapi dah selalu sgt dah mama ika ni asyik bertangguh je..ni tumpang ammar dok tido mama nak menulis lelaju..hehe..cerita dlm bentuk kronologi la kot..ringkas sikit..

12~16 Dec 2011 - Mula mengabaikan blog..
cheewah..tajuk xboleh blah kan...masa ni ika mmg sibuk..dok pulun siapkan keje sebelum bercuti..pastu attend seminar 2 hari..16hb ada app utk 36w..skip kot cerita ni..xde yg menarik..cuma buat rutin check up biasa je..

17 Dec 2011 - Cuti bermula..
17hb..ika dah start cuti..amik cuti tahun..gile awal kan amik cuti..padahal due lambat lg..10 jan..ada senior tegur ika..kenapa amik cuti awal sgt..syg cuti tahun,cuti tu boleh simpan kot2 ada emergency lepas ada anak nanti...betul juga dia ckp..tp ika dah nekad nak cuti awal juga...ssbnya ika dah xlarat nak keje+cemuih...hehe..(kat diorg xde la ckp mcm tu kan..)

19 Dec 2011 - App di Klinik Pakar O&G Hospital Ampang
masa app nie ika dapat tau yang ika xboleh bersalin normal...ingat x masa app sebelum ni??kat entry nie..Dr kata baby breech..tp masa tu baru 32w..Dr cakap.jgn risau..baby masih boleh pusing..lg sebulan kita tgok balik..selepas sebulan...19 Dec...masa scan Dr cakap..baby awak ni bukan sonsang. lg.dia melintang..baby position ''transverse lie with baby's back facing suprapubic''...Dr plan untuk elective ceaser..Dr ckp..skrg dh 36w..chances umtuk baby pusing tu mmg kurang..maybe ade sbb baby xboleh pusing..maybe sangkut dgn tali pusat atau tali pusat pendek..jgn pergi urut..Dr kata dgn kedudukan baby ni..diorg xkan tunggu sampai 39w sbb takut bila pintu rahim dah terbuka..tali pusat maybe keluar dulu..so baby boleh lemas..then dia dia ckp kat  Dr lg sorg..''bagi tarikh utk ceaser before 39w..bincang dgn patient tarikh yg sesuai..'' Dr ni pun tanya ika nak tarikh mana? Puan boleh bincang dgn suami tarikh mana lg ok..3 jan atau 4 jan..huhu..ika bagitau ika plan nak bersalin di kg..dr pun siapkan referrel letter utk ika bagi di HSB nanti..

mmg ika blur masa ni..xtau nak tnya apa kat Dr..perasaan bercampur2..sedih ada..risau ada..mcm2 la..sedih sbb dah tau yang ika ni xberpeluang bersalin normal...risau ada..ye la ika ni penakut...mcm mana la nak operate tu...huhu...hmm..maybe ni ketentuan Allah untuk ika..so ika redha..janji baby selamat..ye x?? =)

23 Dec 2011 - ooo..balik kg..
lepas setelkan barang2 nak bw balik kg..sain borg SBPA..kami pn balik ke kampung hubby...lupa nk bgtau korang..ika bersalin n berpantang kat umah MIL..di kedah..

26 Dec 2011 - Kesah di HSB n KK Pokok Sena
pagi 26 ni ika bawa surat refer dari sepital ampang tu ke HSB..yg xbestnya..Nurse kat situ leh pulak sound kite..(dia xla sound direct..tp dia ckp kuat2 ngan membe dia).."payah la nak bagi date..org dah la ramai..dia ni dh 37w baru nak balik kg..patutnya ms 34w tu dah tau nk bersalin kat mana.."..wahh..panas betul hati..tp ngan kita dia ckp elok2 pulak..dtg lah esok na..jumpa Dr..checkup kat KK pi mcm biasa..pi tnya dulu kat KK Pokok Sena tu..
mmg ika membebel2 la kat hubby..dia ingat kita ni xkeje ke 34w dah nak balik kg..Dr plan utk ceaser pn masa 36w...bebel3x..
pastu ika terus pergi ke KK Pokok Sena..patutnya ika bt check up di Klinik Desa yg dekat ngan rumah..dekat klinik tu utk cek mengandung hari ahad je..so kalau tunggu hari ahad..dah terskip 1 sesi...nurse tu ckp..xpa,hari ni cek dulu kat sini..nanti ahad ni baru pi klinik desa..rupanya lepas 36w check up dah jd tiap2 minggu..
kat KK tu..masyaallah..ramai betul orang..ika xnak cite pasal check up.ni 1st time ika gi checkup kat KK..selama ni ika gi check up kat klinik keluarga kem je..rutinnye sama..cuma sistem je lain..kat KK kem dia panggil kita terus buat semua rutin tu sekaligus..kat KK ni..lepas timbang duduk..tunggu diorg panggil..cek bp pulak..pastu duduk lagi..pastu panggil lg..mmg penat menunggu...huuu....sakit jiwa...mcm ni rupanya...

27 Dec 2011 - Appoinment Pakar O&G Hospital Sultanah Bahiyah
ika pi sepital ngan husband..tunjuk kat Dr surat dari sepital ampang tu..then Dr scan..Dr ckp, baby bukan tranverse ni..kedudukan dia breech..so Dr bg tarikh utk EL LSCS 3 Jan..2Jan kena dtg wad...

31 Dec 2011 - Kelahiran  Abdullah Ammar
mcm mana Abdullah Ammar boleh lahir 31 Dec ni??mcm mana dari elective czer (EL LSCS) jadi emergency czer (EM LSCS)...kita sambung nanti ye..xmau dah memanjangkan entry ni..hehe..

fuuuhh..finally..alhamdulliah..siap jugak 1 entry...entry camni pn leh makan masa 2 hari nak tulis..apela mama nie..oklah..nantikan sambungan kesah kelahiran abdullah ammar ye..



08 January 2012

kelahiran permata hati..

assalam semua...
dah lama ika menyepi...(ni kena update pantas..huhu)
sape perasan ticker tu..kalo nak ikut lg 2hari due date ika....tapi...jeng3x
buat pengetahuan semua..ika dah selamat bersalin pada 31.12.11..baby boy...
meh ika kenalkan..my baby...
Name: Abdullah Ammar 
DOB: 31 Dis 2011 (3.28am)
POB: Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar
cara kelahiran: EM LSCS
berat: 3.18kg

tu je kot dulu..nanti ika sambung cite..
ps: sape2 ada petua ke..tips ke pasal bersalin/pantang cara ceaser ni..share la ngan ika ye..
rindu mommy2 semua...bye...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...