Followers

23 February 2012

~ammar bersembang~

hoho..xde la ammar boleh bersembang mcm kita kan..
dia ckp dlm bahasa baby ler..ape la yang ammar sembang tue...hihi
abah yang rakam masa main ngan ammar...
sekarang ringan betul mulut die mengomel...
suke sgt layan... ('',)

15 February 2012

~cerita pantangku~

cerita pantang ika, biasa2 saje..
xla xtereme sangat...
30 hari je yang betul2 berpantang masa duk umah MIL..
kat sini..mana yg sempat je..

bab makan ni subjektif..lain org lain caranya...betul x..
contoh .ikan bilis..kat tempat ika kata xleh makan..ada yg kata boleh makan..
walaupun dah abis pantang..makan tu ika still jaga lg la..xberani nak bedal semua skali...
 cuma cara masak je la kot leh bervariasi sikit..xla makan sup/bakar/goreng je kan..
sbb czer kan..risau weh..takut bentan ke gatal ke..luar nampak elok je..luka dalam kita xtau..
lg 1 , ammar fully BF..mkn mcm2 benda berangin ke ape..takut effect kat dia gak..
tapi dah minum air sejuk sikit (sbb teringin sgt..huhu)

ada certain2 rutin berpantang tu ika masih lg buat..
mcm pil dlm set bersalin tu..start lambat sbb ammar kena jaundis..masih teruskan 
(kena habiskan..kalo xrugi beli memahal..)
masih berbengkung..ini pun start lambat..sbb risaukan luka czer gakla..
bila tgok perut flabby lg..rasa xleh jd ni..baru la terhegeh2 nak berbengkung..
tu pun lepas 40hari..lambatkan..huhu...harap2 okla perut ai..
berurut..yg ni xbuat lg..org kata lepas 30 hari baru leh urut..itu pun perut xleh usik..
sbb 30  hari dah ikut hubby balik sibu..nk tunggu dia cari tukang urut kat sini pulak la...
jadi ape yg bestnya habis pantang ni?/hehe..
best sbb ika dah boleh keluar rumah..tipu la masa pantang xkeluar rumah lansung kan..
keluar jugak..tp pi klinik ngan masa datang sibu jela..huhu

pencapaian setakat ni..hoho..
ini mmg penting sgt..(sbb ape penting bagi ika..nanti ika citer..)
berat sebelum bersalin : 77.1 kg
berat selepas 39hari: 64 kg (-13.1)
berat sebelum pregnant 60kg..so ada lg 4 kg nk turunkan..
(tp kalau leh turun lebih lagi bagus kan..ngee..)

tu je la kot cerita pantang ika secara ringkas..
nanti ika cerita pasal berpantang yg full version punya..ok..daa..

13 February 2012

merdeka!!

hye auntie2 semua..hari ni saya dah 45 hari..mama saya dah merdeka!!
mama seronok sgt..hehe..nanti mama saya cerita pasal berpantang ye...
~ ammar~


11 February 2012

baby n jaundice

assalam mommies..ika nak share sikit pasal demam kuning/jaundice pada baby..
ni ada info pasal jaundis. sebab, jenis and rawatan n kesan jaundis ni kat baby..harap dapat maklumat lebih jelas..sumber ika amik kat SINI

Demam Kuning/Jaundis Pada Bayi
Lebih kurang 50% ke 60% bayi yang lahir cukup bulan mengalami demam kuning atau jaundis semasa minggu pertama hingga ke minggu kedua selepas lahir. Ianya kerap berlaku kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan. Namun sebenarnya hampir semua bayi baru lahir mengalami jaundis tetapi tidak kelihatan dengan jelas. Pada setengah bayi, ia berlaku sekejab, tidak merbahaya dan akan hilang sendiri atau hilang dengan rawatan yang ringkas sahaja. Tetapi dalam kes-kes tertentu, ia boleh menjadi serius dan perlu diberi perhatian
Jaundis boleh dikesan dengan melihat tanda-tanda seperti bahagian mata putih dan kulit berwarna kekuningan. Kesan ini akan dapat dilihat dengan jelas apabila ditekan. Ia bermula dari bahagian kepala dan semakin menurun ke bahagaian bawah badan. Bayi jaudis juga akan kerap tidur.
Apakah penyebab jaundis
Jaundis berlaku apabila bilirubin iaitu pigmen yang berwarna kuning berkumpul di bawah kulit. Kadarnya yang tinggi menyebabkan kulit kelihatan kekuningan. Apabila sel darah merah dileraikan, ia menghasilkan bilirubin. Semua darah mengandungi bilirubin dan kebiasaannya akan diproses oleh hati dan disingkir melalui pembuangan najis dan air kencing.
Ketika bayi dalam kandungan ibu, proses ini dilakukan oleh hati ibu. Jadi apabila berada diluar, proses ini mula dilakukan oleh hatinya sendiri. Hati bayi yang belum matang mungkin tidak mampu memproses dan membuang bilirubin dengan pantas sepenuhnya beberapa hari selepas dilahirkan. Ini menyebabkan jaundis terjadi. 
Biasa berlaku dari hari pertama ke hari ke 4 mengikut jenis jaundis. Kadarnya akan meningkat sehingga 12mg/dl dan boleh meningkat sehingga 15mg/dl. Jika meningkat sehingga 20mg/dl perlu pengawasan yang rapi dari doktor.
Risiko adalah lebih tinggi untuk bayi mengalaminya jika mempunyai penyebab berikut:
  • Bayi lahir pra matang
  • Darah ibu dan bayi yang  berlainan. 
  • Mempunyai adik beradik yang menghidap jaundis
  • Mempunyai kesan lebam ketika lahir (sel-sel darah merah ini adalah sebahagian dari lebam yang diuraikan dan menjadi bilirubin sebahagian kumuhan)
  • Etnik Asia
  • Penggunaan oxytocin ketika proses kelahiran
Jenis-jenis jaundis
Adalah penting untuk mengenali jenis-jenis jaundis. Setiap jenis jaundis menyebabkan kesan dan mempunyai rawatan yang berbeza.
  1. Jaundis Normal/Physiologic 
Biasa terjadi kepada bayi baru lahir.Kadarnya adalah lebih tinggi berlaku pada ethnik tertentu seperti Cina, Jepun, Korea (Asia). Bayi yang kurang menyusu beberapa hari selepas dilahirkan dan tidak kerap membuang air besar juga mudah mendapat jaundis. Apabila bilirubin berkumpul di dalam najis bayi dan tidak dibuang, ia akan beredar kembali ke sistemnya. Kekerapan membuang najis dapat merendahkan tahap bilirubin. Mula kelihatan selepas hari 2 - 4 selepas lahir dan biasanya hilang sendiri selepas 1 ke 2 minggu. 


  1. Jaudis Pathologic
    Terjadi akibat keadaan perubatan seperti berlainan jenis darah(kerap berlaku), kelahiran pra matang, pembedahan caesarean, infeksi, kerosakan hati akibat rubella, siplis atau toxoplasmosis. Bagi bayi dan ibu dari jenis darah berlainan kerap berlaku bagi ibu berdarah jenis O atau Rh negatif. Ianya mula dikesan dari hari pertama kelahiran dan meningkat dengan mendadak. Masalah Rh juga pernah menyebabkan demam kuning yang teruk. Kini ia dapat dielakkan dengan suntikan imunisasi Rh pada ibu dalam tempoh 72 jam selepas kelahiran.
    1. Jaudis Susu Ibu
    Ini berkemungkinan dari susu ibu yang terhasil menyebabkan kelewatan atau memanjangkan tempoh membuangan lebihan bilirubin melalui usus. Ia bermula dari hari ke minggu ke 2 dan hilang selepas 3 hingga beberapa minggu atau beberapa bulan kemudian.  Walaupun mendapat susu yang mencukupi bayi masih mendapat jaundis. Jika kadar bilirubin meningkat, doktor anda mungkin menasihatkan untuk memberhentikan penyusuan badan selama 2 ke 3 hari. Dalam masa itu, anda bolehlah memerah susu bagi mengekalkan bekalan susu dan boleh meneruskan penyusuan apabila tahap bilirubin menurun.


    Rawatan



    Pemeriksaan akan dibuat dengan menekan kulit bayi atau mengambil darah bayi untuk mengukur tahap bilirubin bayi. Untuk memeriksa sendiri, bagi kulit bayi berkulit cerah, boleh diletakkan di tempat banyak cahaya atau lampu. Tekankan kulit secara lembut dengan jari anda di bahagian hidung, dahi atau dada, jika terdapat kesan kekuningan apabila jari diangkat bermakna bayi anda mengalami jaundis. Bagi bayi berkulit gelap, boleh periksa gusi atau mata putih. Jika tahapnya didapati tinggi, bayi perlu diberikan rawatan. 

    Biasanya tidak memerlukan rawatan. Jika memerlukan rawatan, rawatan yang dibuat ialah menggunakan phototerapi iaitu menggunakan cahaya. Bayi dibogelkan, mata ditutup dan diletakan dibawah cahaya 'bililight'. Rawatan ini diteruskan sehingga tahap bilirubin menurun. Kini rawatan ini boleh dilakukan di rumah. 

    Jika ditahap yang terlalu tinggi, penukaran darah akan dilakukan.

    1. Jaundis Normal/Physiologic 
    Kebanyakan kes jaundis ini tidak memerlukan rawatan phototerapi. Berikut disenaraikan langkah yang boleh dibuat untuk mengelak atau merawatnya.
    • Menyusukan bayi dari awal dan dengan kerapnya. Kolostrum akan bertindak sebagai laxative dan kekerapan membuang najis akan merendahkan tahap bilirubin. Perhatikan pengeluaran air kencing dan najis. 
    • Elakan mengambil air tambahan. Hanya 2% bilirubin keluar melalui air kencing dan 98% keluar melalui najis. Kolostrum dan susu yang mengandungi lemak akan menstimulasikan pergerakan membuang air besar. Jika bayi anda kenyang dengan air dia akan kurang menyusu.
    • Galakan bayi anda berjaga dan menyusu setiap 2 jam. Jaundis menyebabkan bayi anda mengantuk.
    • Jika bayi anda tertidur ketika menyusu badan dan membuang air besar kurang dari 3 kali sehari, cuba perah susu anda menggunakan tangan atau pam. Dan berikan menggunakan cawan, sudu atau syringe. Jangan menggunakan botol kerana bayi anda akan keliru dengan puting getah ketika peringkat ini. 
    • Dedahkan kepada cahaya secara tidak terus. Buka pakaian dan diaper dan letak di dalam bilik yang terdapat banyak cahaya. Kulitnya adalah sensitif jangan diletakan secara terus kepada cahaya.
    • Elakan ubatan seperti aspirin dan dadah sulfa. Pastikan doktor anda tahu dadah yang anda ambil, jadi anda boleh hentikan atau mencari penganti yang lain jika ubat adalah penyebabnya
    1. Jaudis Pathologic
    Bayi perlu mendapat rawatan segera. Penyusuan badan perlu diteruskan. Kolostrum dan susu yang diterima akan membantu pembuangan najis dan mempercepatkan pengeluaran bilirubin. Bayi yang sakit memerlukan lebih susu badan berbanding bayi yang sihat. Dalam kes tertentu bayi akan perlu menjalani penukaran darah.  Ini adalah langkah paling cepat dan perlu jika bayi mencapai tahap tertentu melebihi 26mg/ld. Namun kurang dilakukan kerana proses phototerapi biasanya mujarab. Bayi akan mengantuk dan lemah untuk menyusu. Anda mungkin memerlukan pam untuk memastikan bekalan susu mencukupi untuk bayi anda.
    1. Jaudis Susu Ibu
    Penyebabnya kurang dapat dipastikan. Bayi boleh diberi susu formula buat seketika. Biasanya tahapnya akan turun dan meningkat semula apabila menyusu badan. Namun anda tidak patt memberhentikan penyusuan badan kerana susu badan adalah susu yang terbaik. 


    Adakah ianya merbahaya?



    Kebanyakan kes jaundis tidak  merbahaya. Namun jika tahapnya adalah tinggi dan dibiarkan tanpa rawatan ia akan menyebabkan kerosakan kekal ke atas sistem saraf. Ia boleh menyebabkan pekak dan pertumbuhan yang lembab dan membentuk cerebral palsy.

    Jika bayi anda mendapat jaundis dalam masa 24 jam selepas lahir, ini dianggap serius dan perlu pemerhatian rapi dan rawatan. Ia boleh disebabkan oleh masalh yang serius pada hati, usus kecil dan kelainan intestinal, infeksi atau kelahiran yang trauma atau kelahiran pra matang sebelum 28 minggu.
                                                         
    fototerapi : image from google
    baby ammar pun kena jaundis..start hari ke 2 lahir, balik rumah esoknya..continue check bacaan darah di klinik kesihatan kat kg..mulanya bacaan meningkat sampai 199 n slowly turun selepas hari ke 9..tapi mmg slow sgt bacaan tu turun, sikit2 je.sampai hari ke 17 baru xpayah pi klinik lg..sbb bacaan dah kurang 150..(kalo sampai 250,kena tahan kat wad, kena fototerapi..tp orang kata duk bawah lampu lg cepat turun kadar birilubin tu..)
    ooh sangatlah kesian ngan baby bila kena cucuk tumit nak amik darah.. (sampai hari ni ika xtau apa signifikannya amik darah kat tumit tu..kalo kat jari lg senang darah keluar kan??xla sakit sgt baby...huhu)
    Petua mmg banyak la dengar kan..toksah ckp la..mmg mcm2..maybe kat tempat korang lain petuanya ye x??
    mcm family ika sendiri  mama amalkan bagi adik2 minum air sengkung/sengkuang cina..mmg cepat je turun kuning tu..
    kat belah MIL ni lg la mcm2 ika dengar..
    1. bagi mandi air buah keranda cina (beli kat kedai sensei-kaler kuning air dia)
    2. bagi mandi air daun ape tah..lupa lak nama dia..
    3. letak isi alovera kat kepala
    4. minum air kelapa
    5. bagi FM kalo BM ni panas katanya..( ni paling xsanggup buat, risau nanti baby lagi suka FM dah xnak susu mama)
    6. letak bedak sejuk campur air cap badak..
    petua untuk sebelum bersalin pulak kawan ika suruh amalkan makan kacang bendi..anak dia mmg xkena jaundis..
    macam2 kan..so korang pulak guna petua mana?? ;p

    ika xde bagi ammar makan ape2 pun..just BF je..ade la mandikan ammar ngan daun, xsure daun ape..lagi 1..baby yg kena jaundis ni sgtlah suka tido..so tiap2 2jam kena kejutkan dia untuk menyusu..kekerapan buang najis tu bagus sebab birilubin tu akan keluar sekali dengan najis..(part paling susah~ kejutkan ammar..huhu) 

    10 February 2012

    one month checkup...

    hye mommies semua..sekejap je ammar dah sebulan lebih..
    actually hari ni dah 41 hari pun..mama lg 3 hari nak habis pantang..hehe..
    patutnya kena bawa ammar hari selasa lepas..tp sbb minggu lepas ammar demam..ditangguh ke minggu ni..
    so result check up..
    berat ammar dah 4.8kg (patut la lenguh bila lama dukung sikecik ni)
    ~progress: masa lahir 3.18kg
                   : 10 hari      3.4  kg
                   : 20hari       3.6  kg
                   : 39hari       4.8  kg
    tinggi/panjang : 56cm. masa lahir 50cm
    lilitan kepala : 37.5cm masa lahir 34cm
    alhamdulillah..masih dalam range yang normal mengikut graf pertumbuhan bayi. lepas tu ammar kena cucuk hepatitisB dos ke2..abah ammar yang pegang sebab nurse nak check mama..ammar nanes sgt kuat..huhu..sian dia...alhamdulillah ammar xdemam..
    cerita mama pulak..
    check urin..clear..bp..normal..
    pastu timbang..jeng2..ni yg suspen..
    berat terkini ika ialah 64kg..masa buat buku merah dulu..66kg(pregnant 3bulan)..last checkup masa mengandung 77.1 kg..so dah turun 13.1 kg..masih belum mencapai target,oke...
    lepas tu..check luka ceaser..nurse ckp dah kering betul..lega..tapi ika sgt risau luka yang dalam perut ni...
    ok..tu je..bulan depan pergi lg.. ;)

    ammar xboleh meniarap lg tau auntie..ni 'ditiarapkan' oleh mama..hehe
    gambar diambil sehari sebelum kena cucuk.. ('',)

    03 February 2012

    ~beza duduk sendiri bila dah ada anak~

    hari ni hari ke 5 kami kat sibu..
    malasnya nak mengupdate blog.. sbb sini tenet mmg slow gler..bercinta nak buka 1, 1 page tu..
    ammar xsihat bila sampai sini..demam...
    xtau la sbb berubah angin ke ape..Dr kata maybe terkena jangkitan masa travel..sbb orang ramai..
    tp alhamdulillah dalam sehari 2 ni dia dah boleh tido lena waktu malam..dah xmeragam..
    (kalo ammar xtido lena..mama pun sekali la.. =))

    kat umah family.. memang semuanya disediakan..air mandi, makan, minum..semualah..nak masuk dapur pun orang xbagi..ika tinggal mandikan ammar, mengasuh n susukan dia je..kat sini, semua kena buat sendiri..
    barula terasa cabaran org beranak kecik ni..hehe..rutin berpantang memang keparit...

    masa ammar xsihat tu..hubby balik rumah time rehat 1030..
    time tu la laju2 pi mandi masak nasik semua..
    tp 2 hari je la..xkan hari-hari nak balik kot kan..(bukan sekolah sendiri..hehe)
    makan mandi semua dah xikut time dah...mana yang sempat je..
    nak masak pun kadang-kadang 2,3 kali tutup api dapur..
    kadang2 rasa mcm nak kendong ammar dalam kain batik je..mcm indon tu..boleh??haha..
    yang mmg xgagal lagi setakat ni..mandikan ammar kul 10 lebih.
    mama dia lepas masak la baru nak mandi..
    biasanya time tu abah dah balik dari sekolah dah pun...haiish...
    harap2 lepas ni ika lebih pandai manage masa..banyak nak kena belajar n perbaiki..
    lepas habis cuti ni nak dok berdua je ngan ammar..mesti lagi mencabar kuasa 3..
    (ooh..xsanggup nk pikir lagi detik-detik akan datang tu)

    betul..mmg anak buat hidup kita totally change..tp bila tengok wajah kesayangan hamba ni..
    rasa susah tu hilang mcm tu je..mcm dibawa dek angin lalu..mama love u so much.. ;P

    ammar~pada hari ke 24
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...