Followers

09 December 2011

kaki bengkak.1 petanda kah??

dalam 2 hari ni..kaki ika dah start membengkak dengan jayanya...
buku lali x pun dah nampak...sendiri tengok pun ngeri...
pergerakan pergelangan kaki  ke kiri  ke kanan, atas bawah..
jadi mcm ketat..sbb bengkak tu...pakai kasut keje pun mcm kelakar..kembung je keluar..hehe
ika ada dengar org cakap kan...kalau kaki dah start bengkak kena jaga2..
bila dia surut tu maknanya dah dekat nak bersalin..
aiiyook..nebes2..tapi xsabar gak nak tengok baby..huhu..
ape2 pun..baby tunggu bagi cukup 37w ye syg...
sape ade pengalaman??angkat tangan!..ke tau cerita ke..share la kat sini..


07 December 2011

barut turun kaler..

huhu...ni entry paling pantas ika post..
mcm berita terkini pulak..huhu...
skrg ni tgh misi mendobi...tetiba pg ni.. 
baru terperasan barut yang beli kat my baby comel tu turun kaler..huhu
waaa..nak nangis..
masa basuh ingatkan yg biru gelap je turun..dah asingkan...
tp masa sidai baru perasan..kaler2 lain pun menjangkiti towel, bedung, sehelai seluar,bonnet ngan barut lain...
sebab nak pergi kerja..xsempat nk basuh balik..en cikgu la kena tolong..
basuh balik sebelum kering.. takut kaler xtanggal...huhu
ika xde la menyesal beli barut kaler2 ni..material kain elok..jahitan pun kemas..
tapi tu la..x hati2..lesson learn...
aty..nanti basuh jgn lupa asingkan tau..huhu
yang lain pun sama..kalau beli barut ni..asingkan masa basuh...

06 December 2011

checklist barang baby n mommy

assalam mommies..
ni ika nk share keperluan barang baby n mommy..
mcm2 source kita leh dapat barang ni...my references is from mommy yun..
mmg complete checklist yun..ika cuma improvise sikit je..tq dear..
takat ni ika rasa persiapan nak sambut si kecil dah 90% siap..sikit2 je lagi nak cari...
persiapan kami suami isteri xde la grand sangat..biasa2 je..tp ada gak yang terlebih..sebab geram tengok barang baby yg cute2..hihi (tetibe je rasa..opss..terlebih sudah)..ape brg2nye next time ika share ye..

CHECKLIST
baby healthcare needs
1. baby wipes
2. cotton roll/spray
3. minyak telon
4. nasal aspirator
5. nappy cream
6. hair brush
7. nail clipper
8. thermometer
9. tungku baby
baby bath and toiletries
1. baby bath, shampoo, lotion, powder
2. baby towel
3. plastic bath tub
4. wash cloth
5. changing mat

baby bedding needs
1. baby pillow and bolster
2. baby pillow and bolster case
3. mattress
4. blanket
5. baby cot/play pen KIV
6. bouncer KIV
7. mosquito net

Baby nappies
1. newborn diapers
2. anti-bac detergent
3. napkin
4. cloth diapers
5. diapers liner
Baby feeding
1. bottle rack – mcm xpenting sgt
2. bip 
3. bottle and teat brush
4. feeding bottle (4oz&9oz)
5. pacifier – xnak ajar baby isap puting
6. warmer
7. sterilizer
8. liquid cleanser

Baby wardrobe
1. long sleeve top
2. short sleeve top
3. long pants
4. short pants
5. rompers
6. mitten and booties
7. infant cap
8. kain bedung
9. barut
Nursing accessories
1. breast pump
2. breast pad
3. nipple cream
4. nursing bra
5. nipple shield

Baby travelling needs
1. infant car seat KIV
2. baby stroller
3. carrier KIV
4. baby’s bag
Mommy checklist
1. maternity pad
2. disposable brief
3. tungku
4. bengkung
5. set bersalin


05 December 2011

checkup 34w

assalam..
last friday ika ada checkup utk 34w..
xmo cita panjang2 la..rutinnya sama ja..
urin ok..berat naik mendadak dari 2minggu lepas..
fm 73.8 to 76.3..(rasa mcm makan xla banyak sgt pun..huhu..)
tp nurse xde pulak tulis ngan pen merah...bp pun ok..
minggu lepas ada buat FBC..hb 12.2..alhamdulillah..
kedudukan baby..chephalic..heartbeat 140..
nurse tanya..nak bersalin kat mana..ika pun cakap nk balik kampung maybe selepas 19hb..
nurse cakap kalo mcm tu datang sx sebelum balik kg..16hb...
minggu ni dah masuk 35w...debaran makin terasa...

01 December 2011

antenatal class~hospital ampang

salam mommies..
seperti yang dijanjikan..sebelum mama ika ni jadi malas balik..jum update cecepat..hehe.
ika nk cerita pengalaman ika pergi ke antenatal class hari tu...24 nov..kat sepital ampang..dalam jadual start kul 8..tp start lambat sbb nk tunggu semua couple datang..(ika n hubby la salah sorangnya..huhu) pastu tunggu dr..tp dia ada hal..so jadual kena ubah sikit..ni ape yang kami belajar..ika ada la catat sikit2..takut mengantuk la kononnya..tp mata kecik gak la..hehe..
1. pemakanan ibu antenatal & postnatal - kelas ni sorang dietitian yang ajar..dia cerita makanan yang seimbang untuk ibu hamil ikut portion n serving yang betul..konsep makan untuk 2 orang tu salah ye..xde istilah tu..ibu2 xdigalakkan makan makanan berkafein, alkohol n makanan yang xdimasak dengan betul..masa berpantang pun kena makan makanan berkhasiat n minum air yang cukup..
2. persediaan kelahiran - masa ni nurse bagi talk ape yang perlu dibawa ke hospital..ni list yang nurse bagi..     
    1. buku pink
    2. untuk mama (baju 2helai+pakaian dalam, toiletries, maternity pad)
    3. untuk baby (baju 2/3helai,diapers 12helai, selimut 2helai, tuala and babywipes)
bila masa perlu ke sepital (contraction yang kerap @ dah ada 'show' @ pecah air ketuban)
walaupun xcukup bulan lagi, tp kalau keluar air ketuban, pergerakan baby kurang..PERGI HOSPITAL SEGERA
3. Penyusuan susu ibu - yang ni rasanya majoriti semua dah tau..same je mcm dlm pamplet yang kita dapat (cume lebihnya explaination je) 
4. Pengenalan kehamilan, proses bersalin & perancangan keluarga - kelas oleh Dr Ranjit. gaya dia lebih santai  n mcm bercerita...banyak cerita pasal proses kelahiran n pain relief masa bersalin..kaedah rancang keluarga kena baca sendiri, xcukup masa sbb Dr sibuk..
5. Perineum massage - topik ni Dr Yus yang ajar..dia ajar mcm mana nak buat perineum massage..perineum massage ni adalah untuk kurangkan risiko koyak kat vagina masa kelahiran..bila Dr Yus cakap dia dah 2x bersalin xkena gunting n xde koyak pun sbb buat massage ni..mmg semangat la ika nak cuba gak..hehe..seeloknya start masa 34/35 minggu..nanti ika buat entry asing ye pasal topik ni ye...
6. Demontrasi senaman antenatal dengan postnatal.. Pegawai fisio ni ajar senaman yang sesuai untuk mommy2 ni..sekali ngan praktikal..senaman yang mudah je..tp mmg best masa kelas ni...peg fisio siap puji hubby2 yang datang teman isteri sbb begitu semangat sekali. nurse pun ada tunjukan kedudukan yang betul untuk meneran n bersalin..
7. Lawatan ke wad n labour room - last sekali ada lawatan. masa ni ika jumpa ngan mommy fisha..kecik comey je orangnye..glad to see u dear..sib baik fisha tegur..kalo x mmg xperasan la ika.. huhu..tu je kot ika cerita..ada sikit gambar yang encik hubby snap..
Kelas mengenai kehamilan n proses bersalin by Dr Ranjit

senaman ibu mengandung..ade gak gambar sendiri nk interframe..

kusyuk mama2 dengar penerangan peg fisio..baju biru comey sebelah ika tu mommy fisha

belajar cara menyusu/pegang baby

penerangan sister sarah kat bilik PAC..keciwa sikit xleh pi labour room..

sori la kalo penerangan ika tah ape2..tp mmg best dapat mcm2 info masa join kelas ni..xrugi pergi..mommy2 yang nk gi  antenatal class kat sepital ampang..boleh refer sini...kalau nak try kat tempat lain..leh refer sini ye..untuk yang bekerja..diorang ada bagi attendance slip yang mengesahkan kehadiran kita ke antenatal clas ni..leh bagi slip tu kat majikan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...