Followers

17 November 2011

BF explaination + dah daftar untuk antenatal class..

ni kesinambungan entry lepas..
sbb ape SN panggil masa tunggu giliran waktu appoinment hari tu...jeng3...rupanya KJ ini panggil nak terangkan pasal penyusuan susu ibu. dia terangkan secara personal n satu persatu..mmg kagum...siap guna patung baby ngan 'bantal breast' ika xtau nk panggil apa..hehe..ika mmg semangat nk belajar..ye la..kat KK cuma bg brochure suruh baca sendiri..yg ni siap suruh kita pegang patung tu..ajar cara2 pegangan baby..mcm mana craddle hold, cross craddle hold dengan football hold. macam mana nak cara nk pegang breast..lekapan mulut baby..cara nk stimulate susu..kalo baby kena masuk NICU mcm mana nak perah susu..semua kena buat praktikal kat breast model tu...hihi...

pastu mcm mana nk simpan susu, jadual perah dengan latihan untuk bg anak EBM..semua diterangkan dengan complete...bukan untuk ika sorg tau..semua patient yg menunggu tu KJ panggil, kalo xpernah dengar lagi penerangan pasal BF mmg akan diterangkan...bg ika mmg sgt bagus dari menunggu saja kan..masa terluang tu diisi jugak..

pastu KJ ni ckp gak yang di hospital ampang, lepas je bersalin baby akan diletakkan atas badan ibu, untuk tujuan bonding, bagi baby kenal bau badan ibu n start cari puting nak menyusu..diorg akan ambil baby masa nak jahit..lepas dah pindah ke wad diorang akan bagi baby kat kita...kat sini baby rooming in duduk sekali dgn ibu..biasanya untuk baby 1st, diorg akan asist n pastikan teknik penyusuan betul..tp kalau incase baby kena duk NICU..kita kena perah susu masukkan dlm bekas yg disediakan..labelkan nama kita n serahkan kat nurse..nurse akan bagi susu tu kat baby... (dari td asyik mention KJ je..xnampak name tag die..sbb tu xtau KJ ni nama ape..huhu)

actually masa ika warded hari tu pun ade nurse datang dari katil ke katil untuk terangkan pasal BF ni..tp masa tu ika dh nak keluar..xsempat la...so nurse ckp nanti kalau dtg hospital lg, org tnya dah dengar ke belum..ckp belum dengar..best kan..dapat ilmu secara eksklusif mcm ni..

yang lagi best..KJ ni offer kat ika..minat x nak join antenatal class..mmg pucuk dicita ulam mendatang la..ika mmg nak tnya pun pasal antenatal class ni...terus masuk nama dlm buku...utk bulan ni diorg buat 24 nov depan. kat sini kelas cuma buat hari bekerje je..sebulan sekali...sapa nak join ika dtg kelas ni leh call no kat bawah ye..kot leh masuk nama lg..boleh kita belajar sama2..bulan depan tarikh dia 26 disember..kelas FOC per couple n makan minum disediakan..separuh hari je..program dia mcm jadual kat bawah ni..

0800
PENDAFTARAN
0830
CERAMAH 1: PENGENALAN MENGENAI KEHAMILAN, PROSES BERSALIN & PERANCANG KELUARGA (DOKTOR)
0930
CERAMAH 2: PEMAKANAN IBU ANTENATAL DAN POSTNATAL (DIETITION)
1015
MINUM PAGI
1045
CERAMAH 3: PERSIAPAN UNTUK IBU BERSALIN DAN PENYUSUAN SUSU IBU (KJ SARAH)
1115
CERAMAH 4: URUTAN PERENIUM (PERINEUM MASSAGE) (KJ NORLIZAH)
1140
CERAMAH 5 : DEMONSTRASI SENAMAN ANTENATAL DAN POSTNATAL (FISIOTERAPI)
1240
BERSURAI











ok tu je citer ika ..sape minat nak join antenatal class leh call no ni.. 03-42896087 (Klinik O&G, Hospital Ampang).


8 comments:

!k@ said...

sori farhanna, sy dh terdelete comment kamo..
xpe..mcm2 cara kan kita boleh belajar...insyaallah semuanya ok nanti..sy pn sbb husband balik n cuti sekolah..sbb tu dapat pergi.. :)

Natasha Farina Arifin said...

Hi saye mommy cha @ tasha. And also will be mommy-to-be soon…insyallah!
Meh la join blog mommy cha eh…kita share any tips, story-mory and ape2 saje…
http://sharemyloves.blogspot.com/

!k@ said...

hi mommy cha...tq sudi jenguk n follow ika...
ok..ika join mommy cha jugak... =)

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

sayangggggg... tq soo much for da info.. fisha dah daftar jugak... tarikh yg sama... nnty kiter jmpa ekk... x sabarnya...

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

alamak yank.. td spital kol smula.. tarikh kite 29.12.2011 la... huhu.. x dpt nk jumpa.. huhu

!k@ said...

ala dear..huhu..kalo ada kawan mesti best kan fisha..sedihnya..
cuba fisha try call esok mana tau kot2 ada orang tarik diri..boleh selit nama...boleh belajar sama2...

zinnober said...

itu yang bagoz tu....sekarang ni klinik kesihatan, desa ngn sepital memang ada wat ceramah berkaitan...ini untuk kebaikan ibu2 jugak...yela...mane yang sebok ngn kerja tu...x lupa la jugak nak breast feeding baby...baby pon perlukan nutrien dan antibodi yang cukup untuk membesar sehingga makanan pelengkap diperkenalkan a.k.a 6/12@ 6 bulan :D

!k@ said...

ye la zinnober..mcm2 info dapat... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...