Followers

16 July 2013

::Panduan Mendidik Anak Mengikut Islam::


rindu dgn ammar masa dia baby dulu....

salam...dah lama x share info...kali ni ika nak share tips mendidik anak...harap bermanfaat utk semua ('',)...
Sabda Rasulullah s.a.w.
“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”
1) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).
2) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)
3) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)
4) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).
5) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.
6) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).
7) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.
8) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)
9) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.
10) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.
11) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).
12) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.
13) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.
14) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.
15) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.
16) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,
17) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.
18) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.
19) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk mendapat perhatian sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

credit: sumber

15 July 2013

fenomena cheesekut~xmenjadi.. =(

assalam mommies semua...
selamat berpuasa ye...hari ni baru sempat nak wish...
padahal orang lain kemain sakan update masakan berbuka...bersahur, resepi bagai kann...hehehe..
ika last week bz...ni pun dah stat balik kelu xreti nak cerita apa...
cheesekut yg jadi fenomena tu daku buat jugak...buat hari ahad...tp xberapa besh hasilnya...
bukan salah resepi nadt...salah sendiri...nak try n error kann...
terlebih susu pekat...pastu letak susu fresh milk pulak lebih...
so bancuhan cheese yg manis cair tu mendap kebawah...sedeeyy...
pakai marie tiger...letak layer nutela..boleh bayang x..manis gile...huhu..
dah mcm kek batik pulak..ika xboleh sgt manis2 ni...
rasa mcm mati tunas rasa ni...xpa..len x buat lg skali...lesson learn...
harap pas ni lebih baik... xsnap gambar sbb xcantik.. =)
nanti gambo cantik i letak ye..hehehe

05 July 2013

wooden toys 1st batch

-STICKY POST-
scrool down untuk entry terbaru

hye hot mommies semua..
ni cobaan pertama tau..kenkonon nk bisnes kecil-kecilan...
tp buat masa ni msh belum ada blog asing or page dlm fb..msh dlm proses...
so sekarang, ika iklan kat sini dulu...kira aci kan.....
pastu toys yg ade ni ready stock ye..
nanti abis maybe ade 2nd batch..cenggitu la...
Adela beberapa barang..xbnyk pn..br nak mencoba katenye...
1st come 1serve.. :-)

ni info sikit tentang kebaikan wooden toys

Our range of toys provides children with development value such as:

# encourages visual skills and manual dexterity.
# helps to fine tune motor skills and hand-eye coordination
# develops the cognitive and abstract and sharpen problem-solving skills
# challenges the child's creative 
# encourages the child's ability to pretend and role play, and most importantly
# provides a child the satisfaction of play and learn.

1ST BATCH

multi function trailer toys with beads
harga : RM 25.00 (xtermasuk postage)
available: 1 unit


wooden xylophone
ciri: 8nada bunyi, katak tu boleh ditanggalkan, boleh tarik
harga: rm 25 (xtermasuk postage)
available: 2 unit
1 booked

small three tower
kuantiti 2 unit  (xtermasuk postage)
harga: rm 25

untuk ketiga2 item dia atas:
KOS PENGHANTARAN

Semenanjung Malaysia : RM 10
Sabah : RM 16 Sarawak: RM 14

frog tower 
harga : rm 15 (tidak termasuk postage)
available: 1 unit

rainbow tower
harga : rm 15 (tidak termasuk postage)
available: 1 unit

kos penghantaran untuk frog tower dan rainbow tower
KOS PENGHANTARAN

Semenanjung Malaysia : RM 8
Sabah : RM 13 Sarawak: RM 12

untuk postage tu ika dah letak ikut rate baru poslaju.
 yang nak COD pun boleh..dialu-alukan...
area setapak, melawati, wangsa maju... :)

feel free to contact me:

~ika~
meta_morfik8254@yahoo.com



Ammar 18 bulan..

1 julai..genap ammar 1tahun 6bulan..tp mama lambat update.sbb br kuar utan..hoho...kejap je kan..dah besar anak mama..teringat2 lg ms dia baby...
Hmmm...sebenarnya ika jarang update perkembangan ammar..sbb perkembangan budak2 ni xsama..mls nak ikut buku sgt..asalkan ada improvement n perkembangan dia still dlm range..ika dah cukup senang hati...
Alhamdulillah membesarkan ammar setakat ni mudah...dia lasak..tp xmelasak sgt2...cranky...ade la sikit2...kdg2 berperang juga...perang2 manja...hehehe...jum cite pasal ammar...
1. Masih lg menenen mama...dh campur sbnrnye..fm dia minum s26 progress..
2. Dah stat jalan ms 10bulan lebih..skrg dh berlari n memanjat dgn terornya..huhu...
3. Gigi..gigi ammar dh ada 12btg..4gigi depan, 4 gigi geraham dah tumbuh..skrg 4gigi taring tgh keluar..
4. Bnyk ckp..tp cakap bahasa jerman..ade la sikit2 je mama ngan abah paham...
5. Berat..last timbang bulan lepas berat dia 9.5kg je..kecik je kan..tp dr kata masih atas line so ok la..xde risau sgt...
6. Dah pandai tarik tgn mama n abah kalau nak ape2..sbb dia ckp kita xpaham kan..
7. Suka sgt nak main playground..asal lalu depan playground je nangis sambil tunjuk2..nak turun main kat situ..
8. Sebenarnya mcm2 lg akai dia..panjang nak cite...hehe..
Tu je la kot cite..last but not lease...mama ngan abah sayang ammar sgt2...muaahhh99x... :-)


Tgok gambar...ammar keluarkan stationary mama dr pencil case pastu pakai kat kepala dia..lawak x..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...