Followers

31 May 2011

xtau nk letak title ape untuk post ni...

hi peeps...
dah lama kot ika x buka lappy...
apetah lg nk update blog n jejalan kat blog org....huhu....
kesibukan agak melampau kebelakangan ini....
baru je habis btugas mase event himpunan sejuta belia kat Putrajaya.....
sape ade nampak ika kat sane???angkat tangan???
<budget glamer pulak...hehe>
stat khamis sampai isnin ika kat sane..muke dah jd hitam..sunburn sgt teruk...

nk cite pasal ika sikit....
alhamdulillah..kandungan dah masuk 8 minggu....
tp xde mabuk sampai muntah2....
pening je kdg2..
my tummy dah nampak bump...
org lain pregnant 2 bulan dh nampak perut ke??adoi...
berat??? dh lame xtimbang...
selera makan xmenentu..kdg2 xselera...kdg cepat lapar...
mood: masih baik..boleh bgerak aktif lg...cuma kdg2 rase penat....

hepi bile cuti skolah..my hubby balik....
sgt bharap nk cuti 5-12 jun ni....
nk balik kampung....

16 May 2011

~MODE = HYPER BUSY~

hye peeps...

ika mmg sgt bz skrg...
tp xlupa nak ucapkan...
kepada semua guru2 semalaysia..
esp..
semua pendidik yg pernah mgajar ika...
n
my beloved hubby...

SELAMAT HARI GURU



''GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA"

10 May 2011

ibu mengandung~banyaknya x boleh =p

hello3x
cik puan ika nk share ngan korg semua...sikit info,semoga bagi manfaat kat kita semua.....

PERKARA PERLU ELAK TIME PREGNANT

1. Manicure n pedicure - cik puan semua kena elakkan, terutama pada 3 bulan pertama kehamilan sbb kandungan bahan kimia pd produk kecantikan boleh effect kat janin.

2. Facial treatment - pastikan produk pembersih yg digunakan x mengandungi bahan merbahaya/bebas kimia

3. Mewarna rambut - elakan pada trimester pertama kehamilan kerana dikhuatiri bahan kimia dalam pewarna meresap dlm kulit n bahayakan kandungan

4. High heels - SANGAT BAHAYA graviti menyebabkan ibu hamil hilang keseimbangan daqn mudah jatuh. (ni semua tau dah kot)

5.Ubat nyamuk - elak xkira semburan, bakar mahupun sapuan (bahan kimia merbahaya)

6. Derma darah - xsesuai ye.. sbb mudah menyebabkan anemia

7. Durian - kpd antu2 durian, please elak pada trimester pertama,durian boleh meransang kontraksi yg sbbkn keguguran.

8. Lipstick - kalau anda jenis org yg suke pakai lipstick, (rasa xlengkap hidup kalo xpakai lipstik..) elakkan tabiat menjilat bibir. dikhuatiri pengawet dan pewarna dlm lipstick boleh membahayakan janin.

9. Aircraft - ibu hamil dinasihatkan x naik aircraft pada trimester akhir kehamilan. tekanan udara boleh tambah risiko terhadap kehamilan.

10.Whitening cream - Lupakan penggunaan whitening cream ketika ini,boleh jejaskan kesihatan ibu dan janin.

11. Ubat Jerawat - adalah normal anda menghadapi masalah jerawat ketika hamil disebabkan oleh perubahan hormon. Cuci muka secara biasa untuk kurangkan penghasilan minyak, x perlu pakai ubat jerawat kerana ia bagi kesan terhadap pertumbuhan janin. Lepas bersalin baru kita atasi masalah jerawat ni. ('',)

image : google

MAKANAN YANG HARUS DIELAKKAN  KETIKA HAMIL

~makanan mentah dan separuh masak spt sushi, telur separuh masak dan steak
~kafien (bye2..my fav drink coffee n nescafe..huhu)
~makanan ringan 
~alkohol dan nikotin (mari kite jauh2 dr perokok2 disekeliling kita..hubby pn merokok mcm mana ni..huhu)
~gula: boleh sbbkn komplikasi kencing manis masa mengandung dan baby besar.

petikan sumber : metro ahad (info sihat)

kesimpulannya, elakkan penggunaan bahan kimia dalam kehidupan harian ibu2 mengandung terutama pada trimester pertama kehamilan..sbb inilah masa yg sgt penting untuk baby...
the moment janin terbentuk...

06 May 2011

~SPEECHLESS~

hmm.kualiti gambar xberape baik..
tp u guys tau kan kan ape ni...huhu...
so speechless...
 Terima Kasih YaAllah,diatas rezeki yang Kau titipkan buat kami....
alhamdulillah....

03 May 2011

idea DIY bungga manggar

as salam..slmt sejahtera...
hr ni nk berkongsi idea pasal bunga manggar...
hr ahad baru ni..ika pegi majlis kawen seorang sahabat, Nadia..
sgt tertarik dgn bunga manggar dia...
DIY from kain net..
see..
 ni gambar close up..
sgt cantik kan...
hmm..sape yg berminat nk DIY lepas ni...
selamat mencuba!!!

01 May 2011

~bile cik ika membebel~

hi syg2 semua..
tajuk ni sebenarnye kesinambungan dr tajuk entry lepas...
pasal berat naik tu...
mcm biasa cik ika dok membebel n merungut dengan cik abg la..

cik abg : xpela..syg berisi pun nanti org ckp abg pandai jg bini
cik ika : mana ada org ckp mcm 2..kalo suami yg berisi lepas kawin mmg org ckp bini dia pandai jaga, tgp kalo bini dia yg berisi nanti org ckp pompuan tu yg xpandai jaga badan... <betul x??>

cik abg : xpe la syg..syg mcm mana pn abg syg..xkisah kurus ke berisi ke gemuk ke...
cik ika : ye la..skrg mmg la abg ckp mcm tu..xjemu lg.. <huhu,bebel lg>

cik abg : hmmm... yelah..kalo syg nk turunkan balik berat badan..abg support syg...<hehe..penat kot dgr cik ika bebel..>

xlama selepas tu..
pada satu hari..
ika dapat MMS dr cik abg..

ni abg belikan kasut jogging syg..
harap syg suka...
lepas ni syg boleh pakai pi jogging....


hehe...suke + terharu..tq abg..
pasni xleh malas2 gi jogging...
cik abg dah bg moral support...
chaiyookk ika!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...