Followers

22 January 2013

:scone versi baby:

korang penah dengar x scone? penah makan? ikhlas ika sebelum ni x penah dengar n makan pun scone ni.. sekali xclassmate ku yang ada cake house tu upload dlm FB dia. .daku terus terliuq nak try.. resepi pun faaizah bagi.. katanya scone ni kuih omputih yg sangat layan kalau makan panas2 dgn jem atau seumpanya.. lagi layan kalau minum sekali kopi or teh..hehe.. sebab ika punya scone versi baby..ika dah modified scone ni ikut resepi sihat anak2..ngee
Bahan-bahan:
2 cups (260 grams) all-purpose flour (ika pakai tepung naik sendiri so xpayah letak baking powder)
1/4 cup (50 grams) granulated white sugar (ganti dengan FM)
2 teaspoons (10 grams) baking powder (xletak dah sbb pakai tepung naik sendiri)
1/4 teaspoon salt (pun xletak juga)
1/3 cup (76 grams) cold unsalted butter, cut into pieces
1 large egg, lightly beaten
1 teaspoon pure vanilla extract (xletak jugak)
1/2 cup (120 ml) whipping cream or milk (ika pakai frehmilk)
CARA2:
1- Campurkan Tepung, Gula, Baking Powder dengan Garam di dalam mangkuk besar. Gaulkan dgn rata
2- Campurkan butter yang dipotong sehingga menjadi seperti serbuk roti yang kasar.
(macam gambar kat bawah ni)



pastu ika tambah 1/4 cup kismis yang di bled, (bahan sedia ada kat rumah..hehe)
rasanya kalau letak kurma lg sedap kot..boleh ganti rasa gula..
kismis lepas bakar kan xmanis sgt...

3- Kemudian, dalam bekas yang berasingan, campurkan susu/whipped cream, vanilla dan telur yang dipukul lembut.


4- Masukkan campuran ini kedalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga adunan itu


5- Kemudian gelek adunan tersebut mengikut ketebalan yang anda gemari dan gunakan penekap untuk membuat bentuk- Ikut citarasa, sy just bulatkan n tekan sket dgn garfu

gambar sebelum bakar..abaikan dulang yg comot tu..
sbb xnak melekat ika sapu butter pastu letak tepung..huhu

6- sebelum masukkan dalam dapur pembakar, perlu menyapu cream sebagai glaze di atas scone tersebut untuk hasil yang lebih menarik, tapi aku takder berus dan sebagainya, so takder glaze untuk scone kali ni.
7- Kemudian panaskan dapur anda kepada suhu 190 darjah celcius kemudian masukkan scone yang telah disediakan. bakar selama 15-18 minit atau sehingga scone anda cukup masak (bila cucuk ngan lidi, takder kesan tepung yang tertinggal).

ni hasil lepas bakar..lepas bakar adunan ni kembang sikit..
1 adunan ni ika dapat 12 biji scone (2xbakar)
.
.
.
siyes ika xtau jadi ke x scone ni..sbb xpenah makan sebelum ni..
tapi dari hasil pembacaan luarnya rangup tapi kat dalam lembut..so ika asumed resepi ni jadi la kan..
hehe..rasa pun ok, lemak2 manis..xjadi pun mama tetap syok sendiri..
.
.
.
mana boleh lupa buah hati tester scone mama...




sangat berselera k..ammar makan (abaikan kertas yg sepah kat belakang..tu si kecik ni punya kerja)
hepi tengok..jum try mommies.. ('',)

12 January 2013

besday ammar-part 1 =)

hai..assalam mommies..
dah nak habis bulan januari pun nak cerita pasal besday anak lg..siap ada part2 lagi
aci la kan...nak simpan kenangan first birthday ammar kat sini..
31.12.12 kan hari keje..so ika mmg plan nak beli la ke utk 3 beranak..
mmg berkenan kek cantik2 besar2 tp takut xhabis..
so ni la kek yg ika beli..kek BR yg tercomel..design pun ikut taste mama..
(ni mama yg teringin kek ekrim sebenarnya..agak batak sikit kat situ..haha)
meh nak bercerita ngan gambar..
keknye..
ika balik umah si kecik ni tgh tido..sbb malam tu ika keje..kejutkan juga ammar..
bile kena kejut memang melalak la dia..


nak kena pujuk dulu...
sebab nak bergambar punya pasal kek pun cair..huhu..
sekejap je dah cair..



gambar family..
pujuk2 lagi..
sengih..sampai nampak gigi..
close up..
gelak besar..ape yg kelalo tu ammar..hehe
mama la yg tiup lilin kan..mana ammar reti..
potong kek
bagi rasa sikit..tp mmg ammar xnak pun..
selamat lah kek dlm perut mama n abah..ngee..
.
.
.
sekian cerita beday ammar part 1..xde yg menarik..
just nak berkongsi memori indah bagi ika n family kecil ini.. :)
nanti ika nak cerita pasal besday ammar part 2 ngan part 3..



10 January 2013

~ammar's photoshoot~

assalam mommies..
kengkonon la 2013 ni nak rajin update blog..tp idok juge le..hihi
oke..ni ika nak cerita masa 31.12.12 hari tu..
ammar ada sesi photografi..bukan dengan profesional photographer pown..ngan abah dia je..haha
kisahnye..mmg kebetulan xbawa ammar pegi umah BS.abah je jaga..
call pagi tu tnye khabar ammar, en hubby ckp..
''abg bawa birthday boy pegi photoshoot''
ika: "oh ye..kat mana??"
abah ammar: "kat depan tasik depan rumah ni"
ika: "ok ke??"
abah ammar: "xboleh lagi nak tangkap gambar dia dari tadi..dok menangkap dia je dari tadi"
haha..mama dah agak,..budak kecik ni memang lasak..
org dah boleh jalan..asal letak je mmg laju nak berlari..
ni ada sikit gambar yg hubby berjaya snap kemudiannye....
walaupun xseberapa tapi ika mmg sangat suka....
jum layan..
ammar dengan bola dia..
budak kecik ni sangat suka ngan bola...

 suke gamba ni..kasi besar sikit la..
kunun2 mcm posing la kann..
 sibuk nak main batu ni..

 dah pandai tunjuk2 sekarang..
jalan lagi.. 
 nak main rumput jugak...
 ni my fav pic..siap edit..
.
.
.
nampak mcm big boy dah kan ammar..
padahal kecik je..last timbang 11 bulan 8.5 kg..
pagi td bawa en hubby bawa ammar pegi cucuk MMR..
lupe pulak nak tnye dah berapa kilo sekarang..hehe
nantila update lagi..
bye..

02 January 2013

31.12.12-hepi 1st birtday ammar

31.12.12
last day of the year..merangkap birthday si kecik..
apela mama ammar ni..dah 2 hari baru nak buat entry pasal birthday anak...nak buat mcm mana...31 bz..nak buka lappy pun xsempat...1hb PUBLIC HOLIDAY kan..malas la nk buat entry kekdahnye...hihi....
pheww...
2012...setahun yg sgt bermakna dan bahagia bg ika ngan suami..dgn kehadiran si kecik ammar ni...
sekejap je anak mama dah besar...setahun tu mcm kejap je berlalu...masih teringat2 lagi masa nurse bawa ammar tunjuk kat mama..lepas keluar dari perut...(hehe..kan ammar keluar ikut perut..)..
ammar yg kecik sgt masa tu..skrg dah besar...mcm2 keletah...aduh..xmo emo2...
xde besday party lagi..mungkin boleh plan untuk celebrate dengan abah 5 Jan nanti..


buat Abdullah Ammar..
Selamat Menyambut Hari Lahir Yang Pertama..
Semoga membesar dengan sihat dan cerdas, jadi anak yang soleh 
dan cemerlang di dunia dan akhirat..
Mama ngan Abah sayang sangat kat Ammar...
.
.
.
.
.

P/s: 31.12 pun besday Aty Fared.. (Aku Bukan Bidadari)
Selamat Hari Lahir Aty...Semoga Sentiasa Murah Rezeki n Dirahmati Allah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...