Followers

22 January 2013

:scone versi baby:

korang penah dengar x scone? penah makan? ikhlas ika sebelum ni x penah dengar n makan pun scone ni.. sekali xclassmate ku yang ada cake house tu upload dlm FB dia. .daku terus terliuq nak try.. resepi pun faaizah bagi.. katanya scone ni kuih omputih yg sangat layan kalau makan panas2 dgn jem atau seumpanya.. lagi layan kalau minum sekali kopi or teh..hehe.. sebab ika punya scone versi baby..ika dah modified scone ni ikut resepi sihat anak2..ngee
Bahan-bahan:
2 cups (260 grams) all-purpose flour (ika pakai tepung naik sendiri so xpayah letak baking powder)
1/4 cup (50 grams) granulated white sugar (ganti dengan FM)
2 teaspoons (10 grams) baking powder (xletak dah sbb pakai tepung naik sendiri)
1/4 teaspoon salt (pun xletak juga)
1/3 cup (76 grams) cold unsalted butter, cut into pieces
1 large egg, lightly beaten
1 teaspoon pure vanilla extract (xletak jugak)
1/2 cup (120 ml) whipping cream or milk (ika pakai frehmilk)
CARA2:
1- Campurkan Tepung, Gula, Baking Powder dengan Garam di dalam mangkuk besar. Gaulkan dgn rata
2- Campurkan butter yang dipotong sehingga menjadi seperti serbuk roti yang kasar.
(macam gambar kat bawah ni)



pastu ika tambah 1/4 cup kismis yang di bled, (bahan sedia ada kat rumah..hehe)
rasanya kalau letak kurma lg sedap kot..boleh ganti rasa gula..
kismis lepas bakar kan xmanis sgt...

3- Kemudian, dalam bekas yang berasingan, campurkan susu/whipped cream, vanilla dan telur yang dipukul lembut.


4- Masukkan campuran ini kedalam adunan tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga adunan itu


5- Kemudian gelek adunan tersebut mengikut ketebalan yang anda gemari dan gunakan penekap untuk membuat bentuk- Ikut citarasa, sy just bulatkan n tekan sket dgn garfu

gambar sebelum bakar..abaikan dulang yg comot tu..
sbb xnak melekat ika sapu butter pastu letak tepung..huhu

6- sebelum masukkan dalam dapur pembakar, perlu menyapu cream sebagai glaze di atas scone tersebut untuk hasil yang lebih menarik, tapi aku takder berus dan sebagainya, so takder glaze untuk scone kali ni.
7- Kemudian panaskan dapur anda kepada suhu 190 darjah celcius kemudian masukkan scone yang telah disediakan. bakar selama 15-18 minit atau sehingga scone anda cukup masak (bila cucuk ngan lidi, takder kesan tepung yang tertinggal).

ni hasil lepas bakar..lepas bakar adunan ni kembang sikit..
1 adunan ni ika dapat 12 biji scone (2xbakar)
.
.
.
siyes ika xtau jadi ke x scone ni..sbb xpenah makan sebelum ni..
tapi dari hasil pembacaan luarnya rangup tapi kat dalam lembut..so ika asumed resepi ni jadi la kan..
hehe..rasa pun ok, lemak2 manis..xjadi pun mama tetap syok sendiri..
.
.
.
mana boleh lupa buah hati tester scone mama...




sangat berselera k..ammar makan (abaikan kertas yg sepah kat belakang..tu si kecik ni punya kerja)
hepi tengok..jum try mommies.. ('',)

5 comments:

Mr n Mrs Zaidi said...

rajin jgk ika masak2 kuih nie yek..hihiihih..boleh jgk try buat nie..tp bila tak thu la...hihihi

~YUN~ said...

Sedapnya la tgk ammar makan..,kenet try ni! :)

eika_jps said...

Salam perkenalan.....rajinnya ika buat kuih comel2.....jemput singgah blog eika yer atikarafina.blogspot.com

MamaHakimBabah said...

yg menggantikan white granulated sugar tu FM....FM tu ape ye...

!k@ said...

mama hakim..
saya pakai fm yang anak saya minum masa tu..hehe..ms anak saya setahun minum susu sustagen rasanya..lupa dah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...