Followers

27 August 2013

::pindah rumah-mengecat::

Oohoooi...nak citer pasal projek nak pindah pulak...Kot ade yg tertanya2...
...
...
ade gak yg komen tahniah dah nak pindah umah sendiri..
Ika nk betulkan cite...hari  tu xmention...ika bukan nak pindah umah masuk umah sendiri...Cuma nak pindah ke kuarters je..tapi sbb nak timbulkan mood..ika decide utk cat rumah...ika awal2 dah ade kale yg berkenan d hati....en suami ikut je....tp masa membeli mmg ika xde survey banyak kedai...just round kat kawasan danau kota..pergi kedai 1st...xbkenan..pilihan pn xbnyk..dtambah lg ngan tokey yg kureng je..
pergi kedai lain..husband dh pesan...pergi kedai ni terus beli je..xde nak jalan lg  dah...kedai 2nd ni mmg bagus...banyak pilihan, pekerja kedai pun bagus mmg banyak membantu..biar kita amik masa nak pilih cat tu...oke..bukan nak promote kedai ni..xdapek komisyen pun..cuma ika rasa selesa pergi kedai ni..boleh tawar2 lagi..so share kat sini..kan sharing is caring..('',).sape pernah pergi uptown danau kota setapak..kedai hardware ni betul2 kat tapak pasar malam uptown tu..kat taman yg bertentangan..
segala perlatan mengecat semua beli sini..hehe..
...
...
so ni pilihan hati daku..
ika pilih kaler hijau turqoise utk feature wall
 (feature wall pulak,belajar dari aty-aku bukan bidadari ni..dulu xtau pun... =p)
ruang tamu..kaler yg lebih kepada biru..tp xde..hijau ni pun..mula2 nak cairkan..dah standby kaler putih..tp tengok sebelum cat mcm xterang sgt..tp bila dah sapu dinding..hmmm..terang gak la....
korang rase mcm mn..oke x kaler ni??kaler ijau petronas??hahaha



ni laluan ke bilik utama..
lalu 2 bilik, 1 bilik air baru nampak  bilik utama nun kat HUJUNG...
ni kuartes patern lama..design dia cam peliks sikit..kalo korg perasan..belah kanan ni pintu lipat..
ada balkoni...yang lagi pelik...kat bilik ni ade tingkap..tingkap nako tau...kat dinding DALAM rumah..
xpaham motip kewujudan tingkap tu kat situ...wuwuwu...
kat sini ika pilih warna purple lilac..sama mcm feature wall dlm master bedroom...
nampak x hujung nun??hihihi
mmg dah lama berkenan sgt dengan kaler ni...


ni pulak bilik ammar...
mula2 terpikir juga nak belang2 melintang atas bawah kanan kiri bagai..tp pikir2 balik..
mcm ni je la senang...bwh kaler hijau petronas..atas kaler hijau lime...


cat 2 sudut...


itu je dulu..sesi mengecat simple mimple...
xde buat research study banyak pun...semua pakai instict je... =)
next entry ika share jenis cat ngan kod kaler yg ika pkai ye...

24 August 2013

baraan gojes -18 ogos 13

macam biasa hentry haku mmg lambat dr org lain....
korang dah publish entry beraya kat umah aty dah kan,kan,kan.
xkisahla...nak gak cite..hehehe.
alkisah kalau ikut jadual baraan gojes ni..18.8.13 ni jadualnye mmg pack..5umah..
.zura, kak amy, ika sendiri, yana ujang ngan ros anis..
tp yg ika berpeluang ikut yg dekat2 umah je la...stop kat umah ika..
.nak cite pnjg2 pun ika dah bnyk cite dlm entry lepas kan...
nanti korang bosan pulak, dlm hati kata ape la budak ni dok bebel benda yg sama 2 x..ye dak...:p
okla..mai tgok gambaq...

umah zura


 
 geng mak2 gojes

nasib baik sempat tau nak g umah zura ni..gerak dah umah dah lambat..kalo rombongan dah nak gerak ingat nak jumpa umah kak amy je..sekali ade lg kat umah....kalau x kempunan nak makan nasi lemajk mak zura yg mabeles...


 
  fm left : ika,zura,ikin,kak mimy
duduk anis n mai


papa2 gojes

umah kak amy
gambar pun xbnyk sbb nak balik awal bsiap2..

 
 thanks kak amy..sedap sgt nasi kerabu n macarooni cheese,,



umah aiolls...

ikin ngan kain kembangnye..

 
 leenda n ekin


 
zura,bart n yaya..baju oren tu aty ngan fared


 
 aty n husband


 
 anis n airil


 
 qaleef ngan ammar,seronok tgok diorang...ammar sembang sambil tunjuk2 buku..sweet sgt..
.mcm abang dok ajar adik..hehe...
anak dara ikin yg comel...


 
 aireell


 
 yaya


 
ape la ammar ckp kat kawan2 nie...


 
 qaleef muat naik airell basikal..suka airell..




 
 gambar ramai2..mcm biasa shoot yg paling susah..sbb nak control anak...
so tgok la beberapa gambar ni..xreti nak pilih..ade je yg xkena..hehe



 
 tu je la kot...korang yg dtg..jgn serik nak dtg lg tau...
minta maaf kalau ade yg terkurang...
terima kasih sgt sbb sudi singgah teratak kecik ku.. ::p

19 August 2013

Kerjasama yang padu dan jitu.. ;p

Uolls...ni coret coret semasa nak tunggu cik abg jemput..haha...bosan wehhh..
Ingat nak update aktiviti weekend yg lepas..tp gambar pun xtransfer lagi..so kita sembang2 kosong je la..hehehe....ok..tp habiskan cerita ni kat umah jugak...cer tengok tajuk entry tu..xmenahan kan...nak cite pasal weekend ni la..weekend yg penat tp sgt seronok!!!...ika xlama lg kan nak pindah rumah...so hari sabtu kami laki bini pi kemas rumah yg nak pindah tu..dlm kul 10 hantar ammar umah pengasuh...pastu pulun la kat situ..kali ni semangat sikit..ika nak cat beberapa ruang dlm umah tu..haaa....mengecat la kami...sempat cat master bedroom..laluan nak ke bilik..ngan pintu2..cuci bilik air ngan 2nd bedroom..masa ngecat dia catbyg belah atas, ika cat bhgn bawah...best rupanya buat keje b2 ni...perasan romantik kata ko...hahaha..pas siap lg seronok...sbb dah comot dgn cat,xde la gamba ms buat kerja hari tu...kasi surprise sikit la kaannn...kemain semangat kan..nanti la ika review kemudian...hari ahad pulak kami sefamily join baraan group fb mommy gojes blogger...semangat tau..mula2 diorg suggest dlm group..ika mcm biasa saited la bgtau en somi..ckp mommy2 nak buat rombongan raya..pastu dia ckp...oohh....baraan...hehe..kate mengajaq kat tanjung karang..dah expert dah bahasa jawa ni...ika pestime dengar...ok dah..berbalik pd cerita asal (ayat skema) hari ahad tu umah ika termasuk la dlm jadual baraan nie...  awal pagi dah start nak siapkan juadah...sementara  dak kecik tido...ika kul 730 stat masak..husband pulak mengemas rumah..bila ammar bangun..dia handle ammar, ammar pun sibuk nak tolong abah dia kemas..alih perhatian ammar xbg ammar kacau ika kat dapur....pastu, bila dah siap tanak pulut..ammar pun nak menyusu...en suami pulak yg ambil alih kat dapur..tolong masak serawa durian...ika tolong rasa je...hehe..dah siapkan ammar gerak g umah zura..call dulu la sbb dah lambat.. seb baik sempat pegi umah zura..tq zura jemput..sedap gle nasi lemah...join baraan gerak k umah kak amy d sri gombak...kak amy buat nasi kerabu..tq kak..sedap sgt..tp kat sini daku balik awal..nak setup umah plus panaskan mknn...ika buat menu simple je...cubaan pertama buat mee kari..huhu..mmg xbalance kan..rasa kari kureng...sori ye korang...ika segan gak nak ajak korg dtg teratak kecil ku..ape2 pun seronok sgt..buat aty,ros anis, zura, leenda..time kasih ye sudi datang..kalau ade terkurang minta maaf bnyk2.. ika xjoin korg ke bangi..patutnya ada 2 umah lg..tp kami tunggu family pengasuh ammar dtg petang tu...pastu kawan2 ksus dtg mlm...mlmnya pulak ammar buat perangai jadinya en husband jugak yg panaskan lauk, rebus mee hidang bagai..hehehe..pastu mlmnya baru la terasa penat, tapi seronok....ok.buat somiku..abg, terima kasih bnyk2 diatas KERJASAMA YANG PADU N JITU 2 hari ni...korang ni bukan entry nak puji laki hokeh..cuma rasa best bila laki ku sama2 semangat nak jayakan program 2hari ni...haa tengok...borak kosong pun boleh panjang cemni..k dah la byebye..memuah :-)

15 August 2013

Riang Ria Aidilfitri 2013

salam mommies..
nak citer hari raya kami!!alhamdulillah, ni raya ke 3 ika sambut sebagai sorg isteri..
raya 2011 ika tgh preggy 5 bulan, 2012 dak ammar ni baru 9bulan...
ni 2013..ammar 1 tahun 7 bulan..dah boleh berjalan kehulu kehilir....hehe
ika stat cuti 3hb lg..4hb baru gerak balik kg..
pagi raya 1st kat umah PIL..
ika xpergi semayang raya pun sbb ammar xmo bangun tido awal pagi..
dah kejut awal..tp dia tido balik atas riba..huhu...
dia dah bangun..ika siapkan .bawa keluar rumah sementara menunggu yang lain balik..
tema family kecik kami merah...kami 3 beranak je merah...warna melantun...hahaha
family in law purple n turqoise..abang ipar kuning..hehe

RAYA PERTAMA

 sementara menunggu family balik dari masjid








dah beraya kat kampung husband...petang balik kg ika pulak..kat perlis..
xde pegi mana2..dok umah je..bermanja2 ngan family..ngehngeh...

RAYA KEDUA.

Kami pi Langkawi umah tok..xde pakai baju raya pun..
pakai baju biasa je lg selesa nak membawa ammar naik feri...pi langkawi pun balik hari je..bertolak pagi..petang dah balik perlis balik...gambar pun xde...huhu

RAYA KETIGA

tengahari dah bergerak balik kedah..tp sebelum tu singgah umah mak teh n mak caq...
mlm baru sampai umah mil..



RAYA KEEMPAT

pagi2 gerak balik KL..tp singgah sungai petani umah cik zul,KSMJ masa palapes dulu...
ni sebahagian keluarga besar kami...yang beraya kat belah utara la dapat join gathering raya ni....
kitaorg skuad masa rotu dulu...BFF...mmg best dapat jumpa ..pastu sambung perjalanan balik KL..\
setelah menempuh jem bagai..sampai la KL..esoknya ika dah stat berkursus balik...



ok..tu je cerita setakat cuti hari tu..nanti kot2 ada lg aktivioti raya di KL ni..
boleh update di lain entry..hehehe...
last but not least..
selamat hari raya aidilfitri semua...
maaf zahir batin 
dari kami sekeluarga....

04 August 2013

Persiapan raya.. :-)

Assalam mommies..ni entry yg ditulis otw kitaorg balik kg..alhamdulillah demam ammar dah kebah..cuma yg buat ika risau, nafas ammar berbunyi,tp dia xbatuk or selsema pun..nnti kat kg nak bw g klinik...semalam sempat juga join majlis iftar gojes d umah kak mimy..best..mknn semua sedap..wlpn kami sekeluarga sampai lambat..huhu..yg ni cerita kat entry lain ye..ni ika nak citer persiapan raya kami 3beranak..sederhana je..xde yg zass vouge melatop..kihkih...lebihnya sikecik ni la....jom .kita tgok ammar punya dulu..alhamdulillah dah complete.cer tengok gambar..
1. baju casual ammar..ade 10 helai..huhu..mama beli 8..lg 2, ibu ammar bg..hehe...semua beli kat sogo warehouse sale hujung bulan lepas..agak bnyak tp sebenarnya dah lama xbeli baju ammar..amik kesempatan  sale ni beli baju raya merangkap la baju jalan2 ammar..boleh la dia pakai sampai la xmuat nnti...hehehe.,,
2. kasut ade 2, yg nike beli ms sogo warehouse sale juga..seluar mama beli 2 je, ibu beli 1..beli last 2month masa sale parkson kl festival city..mix n match je la nnti..lgpun seluar2 ammar masih bnyk yg boleh pakai lg..kasut truly teddy tu beli last 2 month..sogo gak..kiranya yg betul2 br beli saongkok, baju melayu ngan stokin je...
3. nampak x baju melayu ammar kaler merah tu..yg tu beli online.,mmg kemas jahitan dia..kain pn best..kiranya tu la kaler tema family kecik kami...tp baju raya n abah nan ado lg...xsempat nak cari..ammar kan xsihat..balik cari kat kg la...kalo xjumpa...plan b, cari baju ammar kaler ijau ikut kaler baju lama mama ngan abah...merah buat tema raya haji..kalau xde jugak..xsanggup nak pikir mama abah pakai baju ijau, ammar pakai baju merah...hoho...
4. persiapan lain..ade la kami bw balik kuih raya utk kedua dua family...duit raya pn dah tukar..
5..oh ye..yg tertnya2 kitaorg beraye kat mana tahun ni..mcm biasa setiap tahun balik 2,2 kg...sbb dekat je..kedah perlis..cuti tu bahagi 2..ika cuti seminggu je..stat 3hb sampai 11hb..abah ammar lg lama..2minggu..best kan..jeles aiii....
sapa nak mai rumah bgtau naa...yg kat kl..jemput jugak..12hb ika dah ada d kl.. 



02 August 2013

Ammar..cepat sembuh anak mama.. :(

Salam mommies..dah lama ika senyap..xdan nak up entry baru..Ni update pakai tab je...
Korang..ammar demam panas...dr semalam lg..kat umah baby sitter...Ibu ammar ckp smlm dia xnak minum susu botol lansung...nak nenen ibu n bdakap je.. (oh ye..ibu ammar ni ibu susuan ammar merangkap pengasuh dia..) pastu merengek je..xnak org sakat dia..
Masa amik ok, suam2 je..bile naik mlm dah panas balik..bg ubat..pastu ok..aktif...tgh mlm dah panas sgt..suhu 39++..letak ubat bontot..pastu berpeluh n demam mcm kebah..so ika lega sikit...
Tapi kan, pagi ni badan dia panas balik...panas sgt..pastu dia  lemah je...huhu..ika terpaksa tinggalkan dia sbb skrg tgh ksus..abah jg ammar skrg....tp call abah kate ammar xnak minum susu...makan pn xnk..minum air masak je sikit...pastu asik merap (merengek) je...ika mmg risau..hrp2 kami cepat dismiss hari ni...nak balik jumpe anak...Mommies2...doakan ammar cepat sembuh ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...