Followers

30 November 2011

~mimpi mama n abah~

kisah mimpi...
baru2 ni..ika ada mimpi..
dah keluar 'show'..darah+lendir..rasa cuak gak..tp mimpi je la kan...
pastu semalam incik husband pulak mimpi...
ika dah bersalin..xsempat bawa pergi hospital..bersalin atas katil je..
hubby siap ingat muka baby...
dia kata ''baby kening mcm syg..tp muka mcm abg kot''..
bg en suami yang tido malam sangat lena..mmg jarang la dia nak ingat mimpi..hihi...
apekah ada maksud2 tertentu..ataupun mama ngan abah baby ni dok asyik fikir baby je..
sampai terbawa2 dalam mimpi..
td datang pejabat..ade 2 org tegur..perut dah turun la..
tp ika letak tangan atas perut..rasa mcm belum lg...
hmm..yg pasti hari itu semakin mendekat...



29 November 2011

KENYANG

kenyang..
masuk keje je..pagi2 dah makan sarapan MAKI+HAMUN...
biasalah tu... tapi..
sian anak mama kena dengar sekali...
sabar ye sayang...sbb kamu mama kena kuat...
tapi baby jangan dengar ye...biar mama je dengar....
(kalo boleh tanggal, mcm nk letak je baby kat luar pintu..huhu..tp dah tentu la xleh kan..)
......

25 November 2011

SALE LAGI!!!




sbb yg sebelum ni xdapat pergi...kali ni bila dapat tau promo ni dari geng2 mommy to be...
excited la nak join promote gak..hehe...
rasa mcm nak kena terjah ni..jum2 kita pi... ('',)

maternity n children expo midvalley

assalam mommies..hehe..
semalam dh pergi antenatal class..tp citer ni bukan nak citer pasal kelas ye kawan2..
pasal mommy n children expo weekend lepas...
ika kan slalu cite benda dah lepas..huhu...mommy len cite dah berkurun dah..hmm..
menulis bila ada mood rajin + kelapangan masa mcm tu la..
ok..kesahnya..ika pergi midvalley hari sabtu..awal pg..
pergi sensorang je..sbb hubby belum balik lg masa tu...
konon kalo pergi hari last barang banyak dah xde..n kena awal pg sbb org xramai lagi..
assumption sendiri la tu....sekali ika sampai kat parking midvalley...
mak aii...dh ade org nak balik ngan hasil borongan masing2..
ade org tu 1 trolly diapers mommy poko dia beli..
kul berapa derang sampai nie..huhu..melilau cari parking..jumpa..n naik ke xhibition centre..
kuss semangat mak buyong ni..org punya la ramai...
sorry ye..entry ni mmg xde gamba..xleh nk snap gambar kat sane..sbb batery hset flat...
bagi ika yg 1st time pergi xboleh nk compare ngan last expo wlpn org ckp kali ni xbanyak booth..
tp mmg mengujakan la..banyak benda yg sebelum ni cuma temgok dlm tenet leh tgok depan mata sendiri..
contohnya..oo..CD lunatots gini rupanya..bila tgok breast pum...ooo..besar ni rupanya..berat dia mcm ni..hehe..yang ni gini..yg tu pulak gini..haha..ada la sikit2 jakun kan..
ika xde intention pun nk bersopink sakan..brg2 pn dh banyak yg ada..nk beli brg yg perlu je..
baju2 mmg ika xnak beli la..rasa mcm dh cukup..
so ni je la yg ika beli...liquid cleanser, nursing pad ngan baby wipes..
ni pun rasa mcm dah berat..so xnak membeli lg..malas nk jalan lg dah..
tengahari makan ramen kat food court,pastu terus balik...
cume 1 je yg ika rasa xbest..ika ade terlekat sekejap dekat 1 booth education ni..
xpayah ckp la ape name company dia..sbb promoter dia approach..ika dengar la sekejap..
siyes..xberkenan lansung ngan cara promoter ni..seboleh2 mcm nak paksa kita booking program dia...
kena letak rm50 n isi form dia tue..org dh ckp xnak elok2..faham2 la..
ni siap sound ngan kate2 sinis lg..''hmm..untuk anak xkan sehari xboleh simpan rm2.50 kot?'' ''ade customer sy semalam surirumah..xreti ckp org putih lansung..tgh pregnant 9bulan order program nie..dia pun boleh pikir untuk kebaikan anak dia''..''benda mcm ni pn nk kena bincang ngan husband ke..mak yg patutnya kena buat keputusan..xkan husband nak marah kot kalo u buat desicion untuk anak sendiri...''waah..mcm2 la lg dia ckp..malas nk citer banyak2..ika ble dah mcm tu..''xpe la ye..len kali saje la''...terus blah..
..end of story..

22 November 2011

menang bola+checkup 32w

assalam mommies..
patutnya entry ni dah lama update..tp baru nak timbul semangat...sebab Malaysia menang bola semalam..haha (ade kena mengena ke??)xde kena mengena dengan entry ni  pun...saja gabung 2 cite sekali...
ape pun ika memang seronok gile tengok game semalam....(walopun tengok sorang2)
game yang best...mencemaskan dan mendebarkan...
khairul fahmi ngan baddrol bakhtiar pun best..
semua pemain berusaha bertungkus lumus...mainkan peranan masing-masing dengan baik...
tahniah skuad harimau muda....korang memang terbaek!!!
status dalam FB semua pasal bola dari semalam lagi...hot chat pagi ni pun pasal bola...
memang ternyata seluruh rakyat malaysia happy ngan bangga dengan kemenangan semalam...TAHNIAH!!!
...
...
sambung cita pasal check up..biasala lepas masuk 7 bulan..kena gi chekup 2 minggu sekali...
ika pergi jumaat lepas...mmg lama la misi tu dok belek buku merah tu tengok review pakar o&g hari tu...
macam biasa..urin ok..bp pun normal 110/80..berat 73.8 
(2 minggu lepas 73.5, masa timbang kat sepital 73.2)
masuk check heart beat baby...normal...
ukur tinggi rahim pn ok..pastu nurse check kedudukan baby..
part ni yang lama...sebab masa scan di hospital doktor cakap baby in breech position..
so nurse nak pastikan la...nurse tekan-tekan perut nak cari kepala baby kat mana...huhu...
xconfident, panggil lagi sorang nurse..
nurse cakap kepala baby dah kat bawah..tapi masih tinggi lagi...
alhamdulillah...maybe baby dah pusing...hari ni amik darah buat FBC...
next checkup lagi 2 minggu 2.12.11..
...
...
selain dari bola..ada lg 1 benda yang buat ika seronok hari ni...
en hubby ku pulang dari kota!! =p

17 November 2011

BF explaination + dah daftar untuk antenatal class..

ni kesinambungan entry lepas..
sbb ape SN panggil masa tunggu giliran waktu appoinment hari tu...jeng3...rupanya KJ ini panggil nak terangkan pasal penyusuan susu ibu. dia terangkan secara personal n satu persatu..mmg kagum...siap guna patung baby ngan 'bantal breast' ika xtau nk panggil apa..hehe..ika mmg semangat nk belajar..ye la..kat KK cuma bg brochure suruh baca sendiri..yg ni siap suruh kita pegang patung tu..ajar cara2 pegangan baby..mcm mana craddle hold, cross craddle hold dengan football hold. macam mana nak cara nk pegang breast..lekapan mulut baby..cara nk stimulate susu..kalo baby kena masuk NICU mcm mana nak perah susu..semua kena buat praktikal kat breast model tu...hihi...

pastu mcm mana nk simpan susu, jadual perah dengan latihan untuk bg anak EBM..semua diterangkan dengan complete...bukan untuk ika sorg tau..semua patient yg menunggu tu KJ panggil, kalo xpernah dengar lagi penerangan pasal BF mmg akan diterangkan...bg ika mmg sgt bagus dari menunggu saja kan..masa terluang tu diisi jugak..

pastu KJ ni ckp gak yang di hospital ampang, lepas je bersalin baby akan diletakkan atas badan ibu, untuk tujuan bonding, bagi baby kenal bau badan ibu n start cari puting nak menyusu..diorg akan ambil baby masa nak jahit..lepas dah pindah ke wad diorang akan bagi baby kat kita...kat sini baby rooming in duduk sekali dgn ibu..biasanya untuk baby 1st, diorg akan asist n pastikan teknik penyusuan betul..tp kalau incase baby kena duk NICU..kita kena perah susu masukkan dlm bekas yg disediakan..labelkan nama kita n serahkan kat nurse..nurse akan bagi susu tu kat baby... (dari td asyik mention KJ je..xnampak name tag die..sbb tu xtau KJ ni nama ape..huhu)

actually masa ika warded hari tu pun ade nurse datang dari katil ke katil untuk terangkan pasal BF ni..tp masa tu ika dh nak keluar..xsempat la...so nurse ckp nanti kalau dtg hospital lg, org tnya dah dengar ke belum..ckp belum dengar..best kan..dapat ilmu secara eksklusif mcm ni..

yang lagi best..KJ ni offer kat ika..minat x nak join antenatal class..mmg pucuk dicita ulam mendatang la..ika mmg nak tnya pun pasal antenatal class ni...terus masuk nama dlm buku...utk bulan ni diorg buat 24 nov depan. kat sini kelas cuma buat hari bekerje je..sebulan sekali...sapa nak join ika dtg kelas ni leh call no kat bawah ye..kot leh masuk nama lg..boleh kita belajar sama2..bulan depan tarikh dia 26 disember..kelas FOC per couple n makan minum disediakan..separuh hari je..program dia mcm jadual kat bawah ni..

0800
PENDAFTARAN
0830
CERAMAH 1: PENGENALAN MENGENAI KEHAMILAN, PROSES BERSALIN & PERANCANG KELUARGA (DOKTOR)
0930
CERAMAH 2: PEMAKANAN IBU ANTENATAL DAN POSTNATAL (DIETITION)
1015
MINUM PAGI
1045
CERAMAH 3: PERSIAPAN UNTUK IBU BERSALIN DAN PENYUSUAN SUSU IBU (KJ SARAH)
1115
CERAMAH 4: URUTAN PERENIUM (PERINEUM MASSAGE) (KJ NORLIZAH)
1140
CERAMAH 5 : DEMONSTRASI SENAMAN ANTENATAL DAN POSTNATAL (FISIOTERAPI)
1240
BERSURAI











ok tu je citer ika ..sape minat nak join antenatal class leh call no ni.. 03-42896087 (Klinik O&G, Hospital Ampang).


::appoinment pakar~candidiasis, indeterminate APH and breech posn::

salam semua...
hmm..baru mengumpul mood untuk menulis balik..hari isnin lepas ika ada appoinment ngan pakar OnG hospital ampang...due of the bleeding case..refer entry ini..so..pagi2 ika dah bertolak..sbb takut sangkut jem..xawal sgt la..dlm kul 730am br gerak..sampai org dh ramai rupanya..appoinment ika kul 9..xpe..daftar dulu..kena bayar rm5 sbb xbawa GL..ingatkan dh xpayah sbb dh bg masa masuk wad hr tu..rupanya kena bawa lain..yg tu xleh pakai dh..ok..noted..
pergi ke klinik pakar ong..kena pergi bilik saringan dulu..bt prosedur biasa..cek urin, amik bp n berat..
keluar tunggu giliran....(masa ni kena panggil ngan KJ..nanti ika buat entry lain sbb ape KJ ni panggil..bg suspen sikit..hehe) dah panggil jumpa Dr..dia tanya apa masalah..kenapa kena refer kat pakar..so ika ceritala kesah 2minggu lepas..ika mention sebelum discharge kena buat *HVS..
*HVS : means high vaginal swab. The doctor or nurse will take a swab from inside the vagina and send it to a laboratory where they will culture the swab to see what grows. 
 ok..then Dr suruh baring..cek perut..pastu tgok result HVS tu..keputusan dia..
''candida sp..light growth''...huhu..
HVS result : * candidiasis 
Vaginal candidiasis is an infection of the vagina involving overgrowth of a yeast, or fungus, known as Candida. Vaginal candidiasis is most commonly caused by Candida albicans, a type of yeast, or fungus, that is normally present in the mouth, gut and vagina. It can occasionally be caused by other species of Candida. Our bodies are normally colonized with a variety of organisms, including different bacteria and yeast. These organisms exist in a balance, but if something like a broad-spectrum antibiotic, which can kill several types of bacteria, disrupts this balance, overgrowth of the other organisms can occur, leading to problems such as vaginal candidiasis. The hormonal changes in pregnancy and excess levels of sugars, as can be present in diabetes, can also contribute to this imbalance. A number of factors increase the risk of developing vaginal candidiasis. Not all people with risk factors will get vaginal candidiasis. 
Risk factors for vaginal candidiasis include: 
  • Broad-spectrum antibiotic use
  • Compromised immune system due to such conditions as HIV/AIDS, taking corticosteroids, organ transplant medications, or cancer and cancer treatment
  • Diabetes
  •  (chronic disease that affects your body’s ability to use sugar for energy)
  • Pregnancy - estrogen hormone will cause vagina produce more glycogen, causing fungal easily reproduce and stick to vaginal wall. 
Common symptoms of vaginal candidiasis include: 
  • Itchy feeling in the vagina and the tissue around it (vulva)
  • Pain during sexual intercourse
  • Pain or burning with urination
  • Redness and swelling of the vulva
  • Thick, white vaginal discharge that has a texture similar to cottage cheese
 Vaginal candidiasis is treated with antifungal medications. Several are available in the form of creams, suppositories and tablets that can be placed directly in the vagina. Some are available over-the-counter, while others require a prescription. 
Antifungals available for intravaginal treatment of vaginal candidiasis include: 
  • Butoconazole (Femstat, Gynazole-1)
  • Clotrimazole (Gyne-Lotrimin, Mycelex)
  • Miconazole (Monistat)
  • Terconazole (Terazol)
  • Tioconazole (Vagistat-1)
An oral antifungal drug, fluconazole (Diflucan), can also be used to treat vaginal candidiasis.
In addition to following your health care provider’s instructions and taking all medications as prescribed, you can help control your symptoms by: 
  • Avoiding douching, which can rinse out vaginal treatments and disrupt the balance of organisms in the vagina
  • Avoiding irritants, such as feminine hygiene sprays, perfumes, powders and soaps
  • Keeping your genital area dry and clean
  • Sitting in a warm bath to relieve your symptoms
  • Using pads instead of tampons
  • Wearing loose-fitting, airy clothes to allow air circulation and reduce irritation
sebenarnya ika agak terkejut dengan result tu..walaupun mmg dh lama ada very little amount of whitish dicharge..tp ika xrasa la mcm kena jangkitan..sbb org ckp keputihan tu normal bg preggy women..since it is odorless, xde btukar kaler jd kekuningan atau hijau..not feeling itchy, pain during urination and no redness..so ika assume semuanya normal tp bila Dr ckp ada infection, mmg ika risau..Dr bg ubat jenis suppositories - clorimazole (insert into vagina-huhuhu..ngeri)..walaupun kat culture tu cuma light growth..takut la jd serius nanti kan..ika pakai gak la ubat ni..lgpun ika ada baca fungus ni boleh menjangkiti baby masa proses kelahiran..huhu..xmau...

 ni la ghupe ubat tue..huhu..ngeri...

pastu scan..Dr ckp baby in breech posn..tp xpe, awal lg baby boleh pusing..(ni pun risau gak)..kawan2 pejabat dok suruh pergi urut..sementara masih awal lg..nanti baby besar dh xleh bt apa...my mom pulak advise jgn urut..lg bahaya kalo urut..me myself rasa takut nak urut sebenarnya..nk bg baby pusing naturally..pendapat korang mcm mana??and Dr kata since kes ika dah classified *inderterminate APH..so dia ckp not to allow post dates..maknanya, sampai due je kalau xbersalin lg kena induce..huhu...ooh..i'm going to deliver not later then my EDD..10 jan 2011...hmm..next appoinment lg sebulan 19 Dis 2011. buku merah pun dah jd tebal..
* APH - Antepartum haemorrage = Bleeding from the genital tract in pregnancy before the onset of labour at gestations of 24 weeks or beyond. Indeterminate APH ~ is when the cause of bleeding is not clear or unidentified.

15 November 2011

32w=8bulan

sekejap je masa berlalu...sedar xsedar hari ni dah masuk 8 bulan kandungan ika...
lg 56 hari menunggu due...nervous...risau...takut...xsabar nk jumpa baby..semua bercampur2...
dah sebulan berlalu dalam trimester ketiga....lama x cerita pasal pregnancy...ika citer pasal diri ika ye..
setakat ni ..alhamdulillah..semuanya sihat..
MAMA
1.   alhamdulillah...masih boleh tido dengan selesa xkira posisi ape pun...meniarap je xleh...hihi...
2. kejang kaki malam2/simpul biawak/tarik mengkarung..pernah rasa 3,4 x kot...kena kalau berjalan banyak...lepas tu dh aware..kalo berjalan/berdiri lebih je letak minyak siap2 sebelum tido...
3.  masuk 30w..kalo berjalan lama je dah start sakit pinggang...
4. muntah - start ms 3bulan sampai 4 bulan..muntah agak teruk..sekarang kadang2 kalo ade makan makanan yg xsesuai kot..emm..kekadang ada gak loya masa sendiri...
5.  mood lebih stabil..xde sensetif xtentu pasal...under control... (eh yeke abg?? =))
6.  belly bump..nanti ika letak gambar ye..ikut kronologi....
7.  mengidam...rasa mcm xde..cuma kdg2 teringin nk makan sesuatu....tp kalau xde benda tu...otomatik rasa xpe...leh makan benda lain terus cari ape yg bekenan...ape yg teringin td tu, lupa terus...( mengidam ke tu?)
-benda xsuka jd suka..benda suka jd xberapa suka-
8.  sejak mengandung tetiba suke sgt minum teh ais..padahal..sy xsuka minuman bersusu...apetah lg kalo lepas makan...sekarang..lepas makan ke,bile2 je pn nk order teh ais..pelik kan..sy sendiri pn xfaham...
9.  ika ialah 'penggila' nescafe n kopi..xkisah la yg black ke, 3 in one ke, nescafe bancuh ke..O ke susu..semua saya suka..tp sejak mengandung terus pantang...tgok pn xberapa nk teringin...magik x??(minum kalau dh org hidangkan n teringin sesangat..tp kurang la rasa teringin tu..)
BABY
1.   latest weight (semalam) 1798g..semangat x baby mama??
2.  masih belum cari nama untuk baby...both of us still panggil baby..'baby'...yg best baby respond bila panggil dia 'baby'..alolo..baby tu bukan nama kamu tau syg...
3.   sgt aktif sepanjang hari...diam sekejap lepas mama makan...tersangat la aktif waktu malam...lg2 bila tima mama dh ngantuk..baby dok bermain2 lg...bila baby gerak, mmg berombak/beralun perut...hehe..kdg2 rasa mcm geli n nak terkucil pn ada...
4.   current position (semalam) ~ breech (tp Dr cakap masih awal lg n baby masih boleh pusing..)
......
tu je kot cerita ika pg ni...nanti ika cite pasal appoinment ngan Pakar OnG kat sepital ampang semalam ye...bye..

10 November 2011

Suatu KEPUTUSAN itu...

hari ni ika menulis bukan sebab semangat nak menulis..
tp dlm keadaan yg sgt xbersemangat...lebih kepada meluahkan rasa hati..
pagi ni..result permohonan pertukaran guru 2012 dah keluar..
dukacitanya permohonan en suami TIDAK DILULUSKAN..
hmm..luluh rasa hati bila dengar pg td..
hubby ckp dia akan cuba buat rayuan..
ika rasa moral down sgt..xde semangat...
my best fren pesan.jgn sedih2 sgt..xelok utk baby...
ika cuba berfikiran sepositif mungkin...tp...entahla...
ika kat kl....hubby kat sarawak...sejak kawin,mmg xmerasa hidup bkeluarga.. 
 ika dok sorg2..sampaila skrg kandungan dah nak masuk 8 bulan..
susah..sakit..masuk sepital..i'm alone..
bersalin pn maybe sorg2.. (kalo ikut due date..masa tu dh habis cuti sekolah, masuk sesi sekolah jan 2012)
lepas tu..teruskan kehidupan berdua dgn baby..besarkan dia...setahun tah berapa x dia boleh jumpa ngan abah dia...dgn cara kerja ika yg mcm ni..mcm manala my baby nanti..huhu
benda ni la yg dok bermain2 dlm fikiran ika skrg..
maybe certain2 org fikir..apela sgt dok jauh2 ngan suami..ramai lg camtu..xde kecoh pn...
maybe orang ckp..ramai lg cikgu2 yg xdapat tukar...dh berkali2 mintak...dah bkali2 buat rayuan pun xdapat..dah xde rezeki nak buat mcm mana...
..betul...ika setuju..tp situasi ika xsama...xsemua org faham...
ika tau..sepatutnya ika  xpayah n xboleh pikir camni kan...ika kena fikir positif...kena kuat semangat...kena usaha....jgn putus asa..kalo ika beremosi camni...en suami lg rasa terbeban...
insyaallah kami akan sama2 teruskan usaha....tp seriously rasa dh serik nak mengharap....
hari ni dh banyak menangis....dah2 la ika oii...
astagfirullahalazim...xbaik kan camni...huhu....
Ya Allah...tenangkanlah diriku..kuatkanlah semangatku..dan permudahkanlah urusan kami....
.......
(ada terpikir mcm nk terus pergi terjah bangunan kpm kat putrajaya..tnye sbb pe permohonan my hubby xdiluluskan..huhu..sungguh xmunasabah idea ini..)


08 November 2011

checkup 30w n selamat hari raya..

4hb..jumaat lepas ika gi KK..checkup utk 30w..
buat rutin mcm biasa..nk cite panjang lebar pn cam same je kan..so xyah cita panjang2..
cek urin..timbang..cek bp..cek perut n jantung baby...
hmm..semua ok..cuma xpuas ati pasal berat..
kat kk ni pakai penimbang jenis lama tu..
masa timbang..ika tgok berat xsampai pn 73kg..
lg 100g ..pastu misi sebut..''ok,berat 73''..okla.dlm 100g kira halal la...
dah duduk..time dia nk tulis buku tu...dia tnya la balik..''berat berapa td??''
of kos la ika ckp ''73''
pastu misi tu kate..''eh..td bukan ade point2 ke??''
dlm hati..(uii...ade ke..td sebut 73..ke aku yg xreti tgok penimbang jenis lama tu..confius..)
ika diam je la..geleng..sbb xtau kan...misi ckp ''ada..point 5 td..73.5''..
dush..dgn konfiden dia letak dlm buku merah 73.5..
hmm..mls nk argue..biar la dia nk tulis camtu..tp ade la sikit xpuas ati kan..
bukan pe..dh timbang kat bilik xsampai pn 73..tp sbb mesin lama..
ralat tu ika accept je..ni misi tambah pulak setengah kilo...
ish2..kecoh je mak cik ni pagi2 pasal berat dia...ada beza ke..besar gak badan haku kan...hehe...
..
..
nk cita sikit pasal raya haji..plan asal kami..
ika gi beraya kat sarawak ngan hubby..tiket dh beli lama dah..
tp..sbb kes bleeding baru ni..en suami ckp..xpayah gi sana..
biar die je balik..risau kot2 jd ape..nk jalan jauh lg..huhu...
so..cik abg balik kl..beraya la kami laki bini kat sini..
(gambar..yilek..lupa nk transfer,camera dh balik sibu)
xbalik kg pn..sbb cuti yg singkat..nanti rushing balik kl sbb flight isnin ptg..
n banyak masa abis atas jalan je..
tp..xpe..at least xberaya sorg2 kan..tq abg..hepi raya kali ni...
tgh menghitung hari..xsabar nk tunggu cuti sekolah...hehe...
utk kawan2 semua..
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA...

ps: hari ni baru stat keje..lepas discharge, mc sampai jumaat..hehe


03 November 2011

pengalaman di sepital

assalam..
lama x bersiaran...
sebenarnya ika br je keluar dr wad hari selasa..nk mengumpul mood baru bercerita.. :) kesahnya..hr ahad tengahari ika pergi IPC..jejalan kat Baby Carnival Sale...lepas shopink gi toilet..masa tu dekat2 kul 4ptg..ika nampak ada blood kat panties..xla banyak..tompok gitu..hati dh x keruan ni..kenapa pulak boleh ade darah..dh nk bsalin ke..br 7 bulan..tp xde sakit pn..keluar..call bgtau husband..ok..rilek dulu...gi A&W..makan...balik, tukar pad..still ada lg..xboleh jd ni..kena gi sepital..my besfren pn suruh gi sepital jugak...pastu kemas la barang kot2 kena admit..bw sx brg baby..huhu...incase la kan...brg baby ngan xbasuh lg..terus sumbat dlm beg...ok siap..gerak gi sepital HATTM..pergi kat emergency..dr ckp..pakar OnG xde la 2hari..selasa baru ada..ok..
ika pn drive gi hospital ampang...dh menempuh jem bagai..sampai je..parking kat parking btingkat tu..pergi kat emergency..ckp sy ni pregnant 7 bulan..ada bleeding..org kat counter ckp..ok, daftar cakap PAC..terus gi labour room.. (xtau ape maksud PAC)..dh pergi labour room...nurse tnya kenapa dik..ckp la..ada bleeding..pastu nurse tanya..mcm mana tu?? ada darah kat panties...nurse tu ckp..laa..tu bukan bleeding..to 'show'..kalau bleeding darah banyak tu..tumpah darah...ok..dlm kepala ika..show ke??tanda dh nk bsalin ke??ok..adik masuk bilik tu tukar kain...baring atas katil..pastu nurse masuk bw buku pink..dia ckp oo..awak br 29 minggu...bukan nk bersalin lagi...patut la awak ckp bleeding...(ok..betulla istilah ika ckp td..huhu..confius sekejap)..nurse amik bp, check heart beat baby..pastu tunggu Dr..
datang la sorg Dr ni..lelaki..tnya soklan..mcm2 la dia tnya..mcm kena interview pulak..antara soalan dia..mcm mana darah tu..bnyak mana..ade bt keje berat ke..ade bsame suami ke semalam....ade masalah kesihatan ke..ade rasa contaction ke...bla bla...huhu...
pastu dia cek mata, pernafasan, perut..pastu dia ckp..kita kena cek kat bawah ye kak..nk tau darah tu dari mana....aduh...malu kot...datang la lg 3 org Dr perempuan..Dr lelaki ni ngan lg 2 org Dr tu Dr pelatih sebenarnye..sbb tu ramai je..ika br 29w so diorg xbuat VE..tp cek pakai speculum...benda plastik yg mcm mulut itik tu..huhu..
camni la rupa speculum tu...sakitnya xpayah cite la...serius x tipu..maybe sbb dr yg masukkan tu kurang pengalaman kot..malu 1 hal lg...ngan suluh lampu besar tu...Dr cakap servik healthy..no dilation..tp kat speculum tu ada darah dlm 1cc..Dr tnya darah yg keluar tu pekat mcm ni ke??ika angguk je..pastu diorg bw result tu kat dr pakar..pastu masuk balik ckp..dr ckp awak kena admit kat wad..kita akan pasang 2 line branula..amik darah..kejap lg dr akan dtg scan nk pastikan uri kat mana..
ni gambar branula..tangan ika kena pasang yg kaler hijau tu...2 belah tangan..Dr ckp ni prosedur..incase kena masukan darah, air/ubat..line dah ade...scan...Dr ckp baby ok...uri kat atas...tp kena admit jugak...tukar baju pink..pukul 9lebih masuk wad 4d...tido la situ mlm ahad tu...
Isnin pg..Dr round..dia tgok pad..dia ckp setakat browinsh..dia bg balik..tp kena rehat kat umah..so dia ckp discharge by pm..tp kena scan dulu...pergi scan..dia ckp xde ape.uri kat atas..so xpayah risau...
ms rehat2 dlm kul 10pg..dtg sorg Dr lg..tgok mcm senior la..sampai kat ika..dr lain yg ikut tu ckp patient ni..discharge by pm...dia ckp no..dont discharge if we dont no the cause..do another speculum examination..adoi..ika dengar je perkataan speculum tu terus fobia masa sendiri....buat lg skali...sib baik Dr ni bt xsakit sgt..dia ckp dh xde ape..
ptg ni juga MIL and FIL sampai dr kedah tgok ika...rasa terharu..diorg dtg dr jauh nk tgok ika..padahal bukannya ada ape pn....dr yg round petang tu dtg tnya..ada lg x kat darah..ckp ada lg brownish..sama ke kurang..ika ckp sama..dr kata..xboleh balik lg..tgok esok mcm mana..hmm..redha je mlm tu kena tido lg 1 malam..dr yg dtg mlm tu ckp kat ika selagi ada darah xboleh balik...huhu...
selasa pagi....pg2 lepas mandi tunjuk pad kat nurse..oh ye..tiap kali tukar pad kena tunjuk kat nurse..diorg nk rekod...semangat la nk tunjuk sbb dh sikit sgt...nurse pulak ckp..kira xde la ni...hoho..suke kot....dr round pg tu terkejut tgok ika..eh..kan sy kata discharge by pm semalam...nurse pn explain dr yg btugas petang tu xbagi balik..sgt lega bila dr ckp pg ni boleh balik..lgpn dah xde darah...tp kena buat HVS test.(high vaginal swab)..lg 2 minggu kita jumpa kat klinik pakar OnG..HVS ni kena pakai speculum tu juga..amik sample kat situ..huhu..tp yg kali ni xsakit..dr pn lembut je..3x la ika kena masukkan benda ni sepanjang dok sepital..tghari dh discharge...
ni gambar mama ika yg dok kat sepital...mmg xselesa dgn branula kat 2,2 tangan...sakit...ni la first time ika kena admit kat hospital..alhamdulillah..semuanya ok..Dr ok, nurse ok, wad pn selesa..hmm..wad yg ika duduk ni wad mommy2 sebelum bsalin...yang menunggu nk masuk labour room....mcm2 gaya tgok org..xtau la kita nanti mcm mana....huhu...tu je cerita pengalaman ika kat sepital...mmg xtau punca bleeding tu....harap2 semuanya ok....xde masalah...nanti ika cita pasal Baby Carnival Sale tu ye...bye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...