Followers

03 November 2011

pengalaman di sepital

assalam..
lama x bersiaran...
sebenarnya ika br je keluar dr wad hari selasa..nk mengumpul mood baru bercerita.. :) kesahnya..hr ahad tengahari ika pergi IPC..jejalan kat Baby Carnival Sale...lepas shopink gi toilet..masa tu dekat2 kul 4ptg..ika nampak ada blood kat panties..xla banyak..tompok gitu..hati dh x keruan ni..kenapa pulak boleh ade darah..dh nk bsalin ke..br 7 bulan..tp xde sakit pn..keluar..call bgtau husband..ok..rilek dulu...gi A&W..makan...balik, tukar pad..still ada lg..xboleh jd ni..kena gi sepital..my besfren pn suruh gi sepital jugak...pastu kemas la barang kot2 kena admit..bw sx brg baby..huhu...incase la kan...brg baby ngan xbasuh lg..terus sumbat dlm beg...ok siap..gerak gi sepital HATTM..pergi kat emergency..dr ckp..pakar OnG xde la 2hari..selasa baru ada..ok..
ika pn drive gi hospital ampang...dh menempuh jem bagai..sampai je..parking kat parking btingkat tu..pergi kat emergency..ckp sy ni pregnant 7 bulan..ada bleeding..org kat counter ckp..ok, daftar cakap PAC..terus gi labour room.. (xtau ape maksud PAC)..dh pergi labour room...nurse tnya kenapa dik..ckp la..ada bleeding..pastu nurse tanya..mcm mana tu?? ada darah kat panties...nurse tu ckp..laa..tu bukan bleeding..to 'show'..kalau bleeding darah banyak tu..tumpah darah...ok..dlm kepala ika..show ke??tanda dh nk bsalin ke??ok..adik masuk bilik tu tukar kain...baring atas katil..pastu nurse masuk bw buku pink..dia ckp oo..awak br 29 minggu...bukan nk bersalin lagi...patut la awak ckp bleeding...(ok..betulla istilah ika ckp td..huhu..confius sekejap)..nurse amik bp, check heart beat baby..pastu tunggu Dr..
datang la sorg Dr ni..lelaki..tnya soklan..mcm2 la dia tnya..mcm kena interview pulak..antara soalan dia..mcm mana darah tu..bnyak mana..ade bt keje berat ke..ade bsame suami ke semalam....ade masalah kesihatan ke..ade rasa contaction ke...bla bla...huhu...
pastu dia cek mata, pernafasan, perut..pastu dia ckp..kita kena cek kat bawah ye kak..nk tau darah tu dari mana....aduh...malu kot...datang la lg 3 org Dr perempuan..Dr lelaki ni ngan lg 2 org Dr tu Dr pelatih sebenarnye..sbb tu ramai je..ika br 29w so diorg xbuat VE..tp cek pakai speculum...benda plastik yg mcm mulut itik tu..huhu..
camni la rupa speculum tu...sakitnya xpayah cite la...serius x tipu..maybe sbb dr yg masukkan tu kurang pengalaman kot..malu 1 hal lg...ngan suluh lampu besar tu...Dr cakap servik healthy..no dilation..tp kat speculum tu ada darah dlm 1cc..Dr tnya darah yg keluar tu pekat mcm ni ke??ika angguk je..pastu diorg bw result tu kat dr pakar..pastu masuk balik ckp..dr ckp awak kena admit kat wad..kita akan pasang 2 line branula..amik darah..kejap lg dr akan dtg scan nk pastikan uri kat mana..
ni gambar branula..tangan ika kena pasang yg kaler hijau tu...2 belah tangan..Dr ckp ni prosedur..incase kena masukan darah, air/ubat..line dah ade...scan...Dr ckp baby ok...uri kat atas...tp kena admit jugak...tukar baju pink..pukul 9lebih masuk wad 4d...tido la situ mlm ahad tu...
Isnin pg..Dr round..dia tgok pad..dia ckp setakat browinsh..dia bg balik..tp kena rehat kat umah..so dia ckp discharge by pm..tp kena scan dulu...pergi scan..dia ckp xde ape.uri kat atas..so xpayah risau...
ms rehat2 dlm kul 10pg..dtg sorg Dr lg..tgok mcm senior la..sampai kat ika..dr lain yg ikut tu ckp patient ni..discharge by pm...dia ckp no..dont discharge if we dont no the cause..do another speculum examination..adoi..ika dengar je perkataan speculum tu terus fobia masa sendiri....buat lg skali...sib baik Dr ni bt xsakit sgt..dia ckp dh xde ape..
ptg ni juga MIL and FIL sampai dr kedah tgok ika...rasa terharu..diorg dtg dr jauh nk tgok ika..padahal bukannya ada ape pn....dr yg round petang tu dtg tnya..ada lg x kat darah..ckp ada lg brownish..sama ke kurang..ika ckp sama..dr kata..xboleh balik lg..tgok esok mcm mana..hmm..redha je mlm tu kena tido lg 1 malam..dr yg dtg mlm tu ckp kat ika selagi ada darah xboleh balik...huhu...
selasa pagi....pg2 lepas mandi tunjuk pad kat nurse..oh ye..tiap kali tukar pad kena tunjuk kat nurse..diorg nk rekod...semangat la nk tunjuk sbb dh sikit sgt...nurse pulak ckp..kira xde la ni...hoho..suke kot....dr round pg tu terkejut tgok ika..eh..kan sy kata discharge by pm semalam...nurse pn explain dr yg btugas petang tu xbagi balik..sgt lega bila dr ckp pg ni boleh balik..lgpn dah xde darah...tp kena buat HVS test.(high vaginal swab)..lg 2 minggu kita jumpa kat klinik pakar OnG..HVS ni kena pakai speculum tu juga..amik sample kat situ..huhu..tp yg kali ni xsakit..dr pn lembut je..3x la ika kena masukkan benda ni sepanjang dok sepital..tghari dh discharge...
ni gambar mama ika yg dok kat sepital...mmg xselesa dgn branula kat 2,2 tangan...sakit...ni la first time ika kena admit kat hospital..alhamdulillah..semuanya ok..Dr ok, nurse ok, wad pn selesa..hmm..wad yg ika duduk ni wad mommy2 sebelum bsalin...yang menunggu nk masuk labour room....mcm2 gaya tgok org..xtau la kita nanti mcm mana....huhu...tu je cerita pengalaman ika kat sepital...mmg xtau punca bleeding tu....harap2 semuanya ok....xde masalah...nanti ika cita pasal Baby Carnival Sale tu ye...bye..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...