Followers

21 June 2012

pengaruh mak-mak yang melekat???

ape pengaruh mak korang yg melekat sampai ke anak korang..
bebelan ika dwaktu petang...hehe.
kesahnya, ika ni anak sulong..so mmg dah besar pun ada adik kecik lg..
mmg kita la yg tolong mak jaga baby kan...
so amalan yg dulu mama ika pakai..mmg mempengaruhi ika..
xde la dia suruh ke ape..tp sendiri yg nak buat mcm tu..
ika bagi contoh 3 menda..ni yg paling ketara....

1. minyak telon

minyak telon ni kan ada mcm2 brand..bebiku la..minyak yu yi la..
afiat la..mustika ratu la..kesimpulannya mcm2..
tp yg ika pakaikan untuk ammar ialah minyak telon nyonya maneer..
 ini la rupanya..padahal semua minyak fungsinya sama kan..xmau bagi baby kembung..
biala org ckp minyak2 lain lg bagus ke ape..ika xpedulik..pakai gak yg ni..
maybe sbb bau dia melekat dihati.. hihi

2. nappikleen

ni pun sama gak..nak basuh baju anak..mmg ika guna ni..brand lain mmg banyak..
dolu2 mama pakai ni utk basuh baju adik2...
masa baju ika dulu xtau la kan guna brand apa..sbb ms tu kecik lg..xingat,,,
rasanya sbb bau dia jugak kot..melekat kat ingatan ika sampai la besar n ada anak sendiri..
tp yg ika suka sbb pakai sabun ni mmg hilang kotor..
putih bersih baju plus dia antibacteria kan..


3. cerelec beras merah

ni yang paling xboleh blah...cerelac beras merah..dolu2 org panggil nestum kan..
4bulan dah bagi adik makan..
wlpn ika tau makanan yang diproses ni xsebagus makanan homemade..
walaupun ika dok sibuk cari resepi solid food ammar..mmg pg2 sediakan makanan ammar..
TAPI..tetap beli cerelec beras merah ni..nak bagi ammar rasa jugak xkira..
SEBAB APA??
sebab..bagi ika rasa dia sgt sedap..
dulu2 masa tolong mama suap adik2..ika selalu tumpang makan sekali...
bancuh tu mmg selalu kasi lebih..2 sudu suap adik 1 sudu masuk mulut kakak..haha...
kantoi kat situ ika curik makan nestum adik...muahaha
semua ni bukan pengaruh mama pown sebenarnya..ika sendiri yg mmg nak mcm tu..
xtau la kenapa..xde reason pun..ntah, saje suka.. :)
korang ada x mcm ni??

20 June 2012

ammar dan biskut

korang..ika nk cerita ni..
ammar dah start mkn minggu lepas..
nape ika bagi makan wlpn ammar xcukup 6 bulan lg??
tu nanti ika cita kemudian..
skrg ika nk cita pasal BS ammar..
kelmarin gi amik ammar pas balik keja..BS ammar bgtau..
ika..td ammar makan biskut tiger..
dia hisap2 cair dlm mulut..habis 2 kpg dia mkn..
sedap kot ada rasa susu2..
huhu..rasa nk pengsan dengar..
pastu semalam masa amk tanya la..hr ni ammar mkn ape??
ammar mkn ape??
''ammar mkn nestum ngan biskut.."
(ika mmg bekalkan cerelac beras merah tu utk ammar)
''biskut 4segi tawar pun habis 2 kpg dia mkn''
ayak!!rasa nk pengsan lg sekali..
terus mintak hubby belikan biskut baby..so hari nie ammar bw bekal biskut farley rusk..
xpasti sesuai x ammar dah makan biskut baby tapi better then makan biskut bukan2 kan..
maybe ammar suka mkn biskut kot sbb boleh gigit2...
so ape pendapat korang ngan situasi ika ni??

13 June 2012

~resepi istimewa untuk si manja~

mcm besa la entry sebelum balik keje..
hari ni ika nak share pasal resepi solid food..
almaklumlah amamr pn dh nk masuk 6bulan...
mama pn mmg xsabar2 godek2 pasal resepi ni...
ada satu buku yg sgt best..color pun sgt canting..menu pun sodapp..
khas untuk baby start 6-8 bulan, 9-11 bulan,12 bulan keatas,
toodlers n kanak2 prasekolah..
dwibahasa english n BM..mmg best..
bukan setakat resepi..info pun banyak..
tajuknya NUTRITIONISTS' CHOICE COOKBOOK
jil 1: resepi sihat untuk si kecil anda
actually ika dah ada yg versi download punya..
tp bila membe offer yg hardcopy..terus beli..lagi puas nk tengok n boleh buat koleksi..
harga pn xmahal rm25 including postage..
sapa2 yg minat nk beli..leh contact ngan blogger hana yorie..
(aci ye hana ika share kat sini)
email hana.. blissnlunacylovers@gmail.com. 
kalau nak versi softcopy punya dlm format pdf..ika ada..
kalau nak..tinggalkan emel kat comment box...

12 June 2012

ammar dah boleh panggil mama + abah !!

salam semua..
dah lama sgt ika x menulis..mmg sgt bz..
xberpeluang nak amik cuti masa cuti sekolah..huhu..padat dgn tugas..
alhamdulillah abah ammar dah balik dok ngan kami..
seminggu pengasuh ammar balik kg..abah jd BS..
abah ammar pun dah jadi mcm suri rumah..huhu..sorry sgt abg..
minggu ni baru boleh bernafas lega..start dgn berjalan2 ke blog kawan2..rindu korg..hihi
kumpul mood n baru start menulis...ni entry sebelum balik keje...
ish..intro melalut pulak..
hari ni ammar dah 5 bulan 12 hari..
banyak update pasal ammar yg ika dah tertinggal..
tapi yang paling best bila ammar dah boleh panggil 
ABAH + MAMA
terharunye..mama n abah cium ammar bertalu2 masa tu..seronok sgt2..
tp ammar selalu sebut abah je..mama ika baru dengar 2,3 x..
tiap kali ika pujuk..ammar panggil la mama..
yang keluar dari mulut dia... abah...
abah ammar ape lg..suke la..asal anak sebut abah je..gelak..
ape2 je la nak...mama n abah mmg hepi sgt...
nak rakam tp xberjaya lagi..
ni la gambar yg xberapa nk latest dlm henpon mama..
gambar lain ada dlm camera abah lg..
okla korang bye..nak balik gi amik hero kecik tu..daa



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...