Followers

21 June 2012

pengaruh mak-mak yang melekat???

ape pengaruh mak korang yg melekat sampai ke anak korang..
bebelan ika dwaktu petang...hehe.
kesahnya, ika ni anak sulong..so mmg dah besar pun ada adik kecik lg..
mmg kita la yg tolong mak jaga baby kan...
so amalan yg dulu mama ika pakai..mmg mempengaruhi ika..
xde la dia suruh ke ape..tp sendiri yg nak buat mcm tu..
ika bagi contoh 3 menda..ni yg paling ketara....

1. minyak telon

minyak telon ni kan ada mcm2 brand..bebiku la..minyak yu yi la..
afiat la..mustika ratu la..kesimpulannya mcm2..
tp yg ika pakaikan untuk ammar ialah minyak telon nyonya maneer..
 ini la rupanya..padahal semua minyak fungsinya sama kan..xmau bagi baby kembung..
biala org ckp minyak2 lain lg bagus ke ape..ika xpedulik..pakai gak yg ni..
maybe sbb bau dia melekat dihati.. hihi

2. nappikleen

ni pun sama gak..nak basuh baju anak..mmg ika guna ni..brand lain mmg banyak..
dolu2 mama pakai ni utk basuh baju adik2...
masa baju ika dulu xtau la kan guna brand apa..sbb ms tu kecik lg..xingat,,,
rasanya sbb bau dia jugak kot..melekat kat ingatan ika sampai la besar n ada anak sendiri..
tp yg ika suka sbb pakai sabun ni mmg hilang kotor..
putih bersih baju plus dia antibacteria kan..


3. cerelec beras merah

ni yang paling xboleh blah...cerelac beras merah..dolu2 org panggil nestum kan..
4bulan dah bagi adik makan..
wlpn ika tau makanan yang diproses ni xsebagus makanan homemade..
walaupun ika dok sibuk cari resepi solid food ammar..mmg pg2 sediakan makanan ammar..
TAPI..tetap beli cerelec beras merah ni..nak bagi ammar rasa jugak xkira..
SEBAB APA??
sebab..bagi ika rasa dia sgt sedap..
dulu2 masa tolong mama suap adik2..ika selalu tumpang makan sekali...
bancuh tu mmg selalu kasi lebih..2 sudu suap adik 1 sudu masuk mulut kakak..haha...
kantoi kat situ ika curik makan nestum adik...muahaha
semua ni bukan pengaruh mama pown sebenarnya..ika sendiri yg mmg nak mcm tu..
xtau la kenapa..xde reason pun..ntah, saje suka.. :)
korang ada x mcm ni??

4 comments:

Wawa said...

kan...sy pun byk tgk ape yg mak gune dlu utk adk2...hihi

izla said...

tak pernah bagi baby makan beras merah. kene cuba lah. bagi baby rasa

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Yana belum ada pengalaman apply barang2 tradisi kat baby lagi, tapi kalau tradisi barang2 rumah memang ada macam pencuci baju, cara buat kerja rumah, cara kemas dapur.. banyakla. :)
begitu kuatnya pengaruh ni kan

aTy _faRed~ said...

aty suker gak carelac nestum tu..eerr..aty sendiri..meamng sedap kan..same ar..aty pon makan gak biler time suap kat adik2..heheh...nanti biler anak dah ley makan nak gak bagi yang ni..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...