Followers

27 August 2013

::pindah rumah-mengecat::

Oohoooi...nak citer pasal projek nak pindah pulak...Kot ade yg tertanya2...
...
...
ade gak yg komen tahniah dah nak pindah umah sendiri..
Ika nk betulkan cite...hari  tu xmention...ika bukan nak pindah umah masuk umah sendiri...Cuma nak pindah ke kuarters je..tapi sbb nak timbulkan mood..ika decide utk cat rumah...ika awal2 dah ade kale yg berkenan d hati....en suami ikut je....tp masa membeli mmg ika xde survey banyak kedai...just round kat kawasan danau kota..pergi kedai 1st...xbkenan..pilihan pn xbnyk..dtambah lg ngan tokey yg kureng je..
pergi kedai lain..husband dh pesan...pergi kedai ni terus beli je..xde nak jalan lg  dah...kedai 2nd ni mmg bagus...banyak pilihan, pekerja kedai pun bagus mmg banyak membantu..biar kita amik masa nak pilih cat tu...oke..bukan nak promote kedai ni..xdapek komisyen pun..cuma ika rasa selesa pergi kedai ni..boleh tawar2 lagi..so share kat sini..kan sharing is caring..('',).sape pernah pergi uptown danau kota setapak..kedai hardware ni betul2 kat tapak pasar malam uptown tu..kat taman yg bertentangan..
segala perlatan mengecat semua beli sini..hehe..
...
...
so ni pilihan hati daku..
ika pilih kaler hijau turqoise utk feature wall
 (feature wall pulak,belajar dari aty-aku bukan bidadari ni..dulu xtau pun... =p)
ruang tamu..kaler yg lebih kepada biru..tp xde..hijau ni pun..mula2 nak cairkan..dah standby kaler putih..tp tengok sebelum cat mcm xterang sgt..tp bila dah sapu dinding..hmmm..terang gak la....
korang rase mcm mn..oke x kaler ni??kaler ijau petronas??hahaha



ni laluan ke bilik utama..
lalu 2 bilik, 1 bilik air baru nampak  bilik utama nun kat HUJUNG...
ni kuartes patern lama..design dia cam peliks sikit..kalo korg perasan..belah kanan ni pintu lipat..
ada balkoni...yang lagi pelik...kat bilik ni ade tingkap..tingkap nako tau...kat dinding DALAM rumah..
xpaham motip kewujudan tingkap tu kat situ...wuwuwu...
kat sini ika pilih warna purple lilac..sama mcm feature wall dlm master bedroom...
nampak x hujung nun??hihihi
mmg dah lama berkenan sgt dengan kaler ni...


ni pulak bilik ammar...
mula2 terpikir juga nak belang2 melintang atas bawah kanan kiri bagai..tp pikir2 balik..
mcm ni je la senang...bwh kaler hijau petronas..atas kaler hijau lime...


cat 2 sudut...


itu je dulu..sesi mengecat simple mimple...
xde buat research study banyak pun...semua pakai instict je... =)
next entry ika share jenis cat ngan kod kaler yg ika pkai ye...

13 comments:

amal said...

ika, nanti klu kuar dr kuarters ni kena cat balik ke kaler asal x dinding? mcm kuarters navy ni kena cat balik ke kaler asal kalo keluar. tu malas tu nak cat2 huhu

achiek anis said...

boleh eh cat...klu kuartes anis boleh cat tp nak keluar nnt kena cat warna asal semula...

so disebabkan hubby keje 3 thn malaysia 3 thn obersea so malas nak cat...huhu

Chekgu Azrine said...

Ajk yg xcited baca entry nih

♥ ROS ♥ said...

Kuarter pun mcm umah sndri gak. cntik kombinasi warna tu :-) :-)

hayati hashim said...

Bagus la cri mood nk pndah. Bru home sweet home namanya.

Cik Puan Rara said...

Fuhhhh lap puh tgk org mengecat.mst letih.

mrs kayrul said...

rajin betul mengecat...klu saya bab2 mengecat nie memang fail la...hehhe

~YUN~ said...

Wow,besnyaaa pindh rumah baru! :)

Nadt said...

rajinnye ika ngecat.. :)

!k@ said...

amal n anies:..
biasanya kena cat balik kaler putih..sbb tu xde cat semua..certain2 ruang je...
kak azrinie:tumpang saited ek..hehe
ros:kalo cantik alhamdulillah..ika ragu2 gak..hehe
hayati:aah.nak cari mood.. salam kenal..
rara n kayrul..penat gak..tapi seronok..hehehe

Umi Qi said...

Best yerr sesi mengecat...cantik warna turqoise tau ika...weeeee bila dh siap umah jemput kami eh...hehhe

Aty_Fared said...

Aty eksaited bab mengecat umah...eeaahh..heheh

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Salam pekenalan dari umi ..

bestnya cat umah mesti seronok dapat suasana yang baru (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...