Followers

01 December 2011

antenatal class~hospital ampang

salam mommies..
seperti yang dijanjikan..sebelum mama ika ni jadi malas balik..jum update cecepat..hehe.
ika nk cerita pengalaman ika pergi ke antenatal class hari tu...24 nov..kat sepital ampang..dalam jadual start kul 8..tp start lambat sbb nk tunggu semua couple datang..(ika n hubby la salah sorangnya..huhu) pastu tunggu dr..tp dia ada hal..so jadual kena ubah sikit..ni ape yang kami belajar..ika ada la catat sikit2..takut mengantuk la kononnya..tp mata kecik gak la..hehe..
1. pemakanan ibu antenatal & postnatal - kelas ni sorang dietitian yang ajar..dia cerita makanan yang seimbang untuk ibu hamil ikut portion n serving yang betul..konsep makan untuk 2 orang tu salah ye..xde istilah tu..ibu2 xdigalakkan makan makanan berkafein, alkohol n makanan yang xdimasak dengan betul..masa berpantang pun kena makan makanan berkhasiat n minum air yang cukup..
2. persediaan kelahiran - masa ni nurse bagi talk ape yang perlu dibawa ke hospital..ni list yang nurse bagi..     
    1. buku pink
    2. untuk mama (baju 2helai+pakaian dalam, toiletries, maternity pad)
    3. untuk baby (baju 2/3helai,diapers 12helai, selimut 2helai, tuala and babywipes)
bila masa perlu ke sepital (contraction yang kerap @ dah ada 'show' @ pecah air ketuban)
walaupun xcukup bulan lagi, tp kalau keluar air ketuban, pergerakan baby kurang..PERGI HOSPITAL SEGERA
3. Penyusuan susu ibu - yang ni rasanya majoriti semua dah tau..same je mcm dlm pamplet yang kita dapat (cume lebihnya explaination je) 
4. Pengenalan kehamilan, proses bersalin & perancangan keluarga - kelas oleh Dr Ranjit. gaya dia lebih santai  n mcm bercerita...banyak cerita pasal proses kelahiran n pain relief masa bersalin..kaedah rancang keluarga kena baca sendiri, xcukup masa sbb Dr sibuk..
5. Perineum massage - topik ni Dr Yus yang ajar..dia ajar mcm mana nak buat perineum massage..perineum massage ni adalah untuk kurangkan risiko koyak kat vagina masa kelahiran..bila Dr Yus cakap dia dah 2x bersalin xkena gunting n xde koyak pun sbb buat massage ni..mmg semangat la ika nak cuba gak..hehe..seeloknya start masa 34/35 minggu..nanti ika buat entry asing ye pasal topik ni ye...
6. Demontrasi senaman antenatal dengan postnatal.. Pegawai fisio ni ajar senaman yang sesuai untuk mommy2 ni..sekali ngan praktikal..senaman yang mudah je..tp mmg best masa kelas ni...peg fisio siap puji hubby2 yang datang teman isteri sbb begitu semangat sekali. nurse pun ada tunjukan kedudukan yang betul untuk meneran n bersalin..
7. Lawatan ke wad n labour room - last sekali ada lawatan. masa ni ika jumpa ngan mommy fisha..kecik comey je orangnye..glad to see u dear..sib baik fisha tegur..kalo x mmg xperasan la ika.. huhu..tu je kot ika cerita..ada sikit gambar yang encik hubby snap..
Kelas mengenai kehamilan n proses bersalin by Dr Ranjit

senaman ibu mengandung..ade gak gambar sendiri nk interframe..

kusyuk mama2 dengar penerangan peg fisio..baju biru comey sebelah ika tu mommy fisha

belajar cara menyusu/pegang baby

penerangan sister sarah kat bilik PAC..keciwa sikit xleh pi labour room..

sori la kalo penerangan ika tah ape2..tp mmg best dapat mcm2 info masa join kelas ni..xrugi pergi..mommy2 yang nk gi  antenatal class kat sepital ampang..boleh refer sini...kalau nak try kat tempat lain..leh refer sini ye..untuk yang bekerja..diorang ada bagi attendance slip yang mengesahkan kehadiran kita ke antenatal clas ni..leh bagi slip tu kat majikan..

8 comments:

Natasha Farina Arifin said...

hi mommy! kite pon dah gi dah aritu tapi kat DEMC..best gak sebab buat on Sunday..hari coti2..hihihi..tapi takde pon dpt pegang baby olok2 tuh tau..uwa!!!!!

hana yoriee said...

mcm nak attend juga lah. at least ada lah pengetahuan serba-sedikit kan. gpun hana ni kerja sebelah sepital serdang ni je kot. jalan kaki pun buleh..hihi..=)

~YUN~ said...

besnya class ni!dulu yun xder pegang2 baby,tau2 sendiri je,kekok la jugak 1st time nyusukan rayyan!hehehe!ika,bersalin mana nti?

aTy _faRed~ said...

kalau nak pergi tu kite kene gi daftar sendiri ek..?? tak teringat lak nak tanyer kat klinik mase check-up..

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

wahhhh nmpak suda pewut fisha... kui3.. nway, thanks sesangat kt ika coz gitau pasal kelas nie... leh gak kiter jmpa kan... hehehehhe...

CikNaa said...

wah! syok nye.. tak penah terfikir pn psl antenatal class ni. cane nak join ehh? mommy ika pgg baby tu mcm real baby kan? cute mommy =)

!k@ said...

mommy cha: kat demc buat sampai ptg kan :) mesti bnyk info dpt..

hana: aah, ika rasa pergi pn xrugi.tambah ilmu..hihi..lgpun dekat je ngan tempat hana....

aty: call pun boleh..ade banyak sepital anjur class ni..aty refer kat entry sebelum ni ye.. :)

yun: tu la..ade pulak model baby kat sepital ampang ni..rancangnya nk balik kg bersalin..tp tunggu apa kata pakar..app 19hb ni...

fisha: ur welcome dear..nampak pn still cute je perut tu..perut ika ni yg mmg besar..hihi..insyaallah nanti jumpe lg ye...

cikNaa: bagus join kelas ni..call je nk daftar..naa refer entry sebelum ni ye..aah..ingat mcm patung biasa je tp berat jugak tau..hihi..

fatihiah said...

wahhh!! bertambah eksaited nak join antenatal class neh!!
weeks brp ehh bole start join class neh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...