Followers

15 February 2012

~cerita pantangku~

cerita pantang ika, biasa2 saje..
xla xtereme sangat...
30 hari je yang betul2 berpantang masa duk umah MIL..
kat sini..mana yg sempat je..

bab makan ni subjektif..lain org lain caranya...betul x..
contoh .ikan bilis..kat tempat ika kata xleh makan..ada yg kata boleh makan..
walaupun dah abis pantang..makan tu ika still jaga lg la..xberani nak bedal semua skali...
 cuma cara masak je la kot leh bervariasi sikit..xla makan sup/bakar/goreng je kan..
sbb czer kan..risau weh..takut bentan ke gatal ke..luar nampak elok je..luka dalam kita xtau..
lg 1 , ammar fully BF..mkn mcm2 benda berangin ke ape..takut effect kat dia gak..
tapi dah minum air sejuk sikit (sbb teringin sgt..huhu)

ada certain2 rutin berpantang tu ika masih lg buat..
mcm pil dlm set bersalin tu..start lambat sbb ammar kena jaundis..masih teruskan 
(kena habiskan..kalo xrugi beli memahal..)
masih berbengkung..ini pun start lambat..sbb risaukan luka czer gakla..
bila tgok perut flabby lg..rasa xleh jd ni..baru la terhegeh2 nak berbengkung..
tu pun lepas 40hari..lambatkan..huhu...harap2 okla perut ai..
berurut..yg ni xbuat lg..org kata lepas 30 hari baru leh urut..itu pun perut xleh usik..
sbb 30  hari dah ikut hubby balik sibu..nk tunggu dia cari tukang urut kat sini pulak la...
jadi ape yg bestnya habis pantang ni?/hehe..
best sbb ika dah boleh keluar rumah..tipu la masa pantang xkeluar rumah lansung kan..
keluar jugak..tp pi klinik ngan masa datang sibu jela..huhu

pencapaian setakat ni..hoho..
ini mmg penting sgt..(sbb ape penting bagi ika..nanti ika citer..)
berat sebelum bersalin : 77.1 kg
berat selepas 39hari: 64 kg (-13.1)
berat sebelum pregnant 60kg..so ada lg 4 kg nk turunkan..
(tp kalau leh turun lebih lagi bagus kan..ngee..)

tu je la kot cerita pantang ika secara ringkas..
nanti ika cerita pasal berpantang yg full version punya..ok..daa..

5 comments:

Wawa said...

wooo...hebat lah 13 kg turun dlm mase 39 ari..ok da ade pembakar semnagat ni...basya~!!hihi..

CikNaa said...

best nya ika~ dah nak capai berat sbelum tu.. na pn tak sabo nk slim nih..tp nak berat mse zmn skolah dlu2.. bole ka? hehe.

iizla said...

banyaknye turun!!!
jeles tul.
saya ada 5@6kg utk dpt berat ideal.
badan pon mcm gedempol je

Seri Armourezs said...

ok kah...slamat mendisplinkan diri tok diri sendirik ehhh....lama tol nak dpt jmp ko ehhhh
...muahhh...muahhh~

kayrul-shah said...

kena betul2 pantang baru dapat badan idaman nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...