Followers

27 January 2012

kesah kelahiran abdullah ammar

ika sambung ye cerita..
nak kena habiskan juga cerita ni..dok peram kat draf dah lama..ammar pun dah 28 hari hari ni...
(kalau buah pelam peram mcm ni mmg dah  masak ranum pun..huhu)

30 Dec 2011 - Jumaat
pagi ni ika pergi stesen bas Shahab Perdana..hantar adik ipar dia nak balik UPSI..pastu singgah sarapan..ika request ngan hubby..abg, kalau xdak apa2 plan ahad ni (1 jan)..bawa la ika pi jalan2..2hb dah nak masuk wad..
en hubby dgn baik hatinya offer nak bawa ika gi jalan2 kat penang..memang kembang la hati..dah lama xpi penang...dok terbayang2 la tempat yg slalu dok pi masa bercintun2 dulu..ahaks.. =p

petangnya..ika ngan en suami pergi umah coursemate masa kat U dulu..dia bersalin 22 dec hari tu...comel baby linda ni.. nama Balqis..linda ckp kat ika..sempat lagi ni kalau baby nak lahir tahun 2011..ada lagi sehari...huhu..memang masin betul mulut linda ni...

gambar mama buyong ngan baby balqis.. =)

sepanjang hari ni..ika memang xde tanda2 nak bersalin..xde sakit ke apa..masih cergas je...makan malam pn sgt berselera..

31 Dec 2011
jam lebih kurang kul 1.30am..ika rasa xselesa masa tido..mengiring ke kanan rasa xkena..kekiri pn xkena..baring pun xkena..tetiba mcm ada bunyi 'pop' dlm perut..pastu terasa air mengalir keluar..opp...lain mcm je rasa..kejutkan cik abg..ckp ada air keluar..rasanya air ketuban pecah...mmg terkejut la dia..kelam kabut bagun bersiap..
air makin banyak yg keluar..membuak2..basah tilam..serius..ika xpernah bayangkan pecah air ketuban macam tu sekali..ingat keluar air mcm biasa ja..huhu...tukar pakai kain batik..salin panties pakai pad maternity tu..sekejap je dah lencun kain batik n pad tu...dlm keta pun lapik plastik n kain batik..lencun jugak..
perjalanan dari rumah ke hospital xlah jauh sgt..masa dalam perjalanan..ika dah start rasa sakit contraction...xbagi hubby bawa keta laju2...radio pn xleh dengar dah...masa ni..hubby la temankan ika berzikir..kurang sikit rasa sakit tu..

sampai sepital lebih kurang kul 2pg..naik wheelchair sampai PAC..nurse suruh baring..pasang mesin CTG..amik bp..tanggalkan panties..ms tu nampak ada darah berketul2 kat panties...
pastu Dr yg bertugas pagi tu dtg..tnya2 soalan..scan..kedudukan baby masih agak melintang..(kepala kat bahagian atas kanan perut..kaki kat bawah perut atas peha kiri.)..buat VE..huhu..sakit..tp masih leh tahan..Dr kata dah 2cm...dia ckp tunggu Dr pakar yang bertugas malam ni sampai..tp insyaallah jd bersalin malam ni..Diorang siap2 bagi ika minum air ape tah.. masam rasa dia..cucuk line drip..air ketuban masa ni still lagi keluar membuak2..basah lencun lapik katil tu...
Dr pakar pn sampai..scan lagi skali..buat VE lagi sekali..kali ni mmg sakit gler kot sbb masa dia seluk tu contraction datang sekali...Dr ckp 3-4cm..(dlm hati..cepatnye..huhu) ok, proceed emergency czer...
so nurse2 yg lain dengan cepatnya..tukarkan baju..'shave situ' (malu..huhu)..masukkan tiub kencing..huhu..ni yg paling xsuke sekali..lepas masuk je tiub tu..dan2 rasa nak kencing..rasa mcm nak tanggalkan je tiub tu pastu pi toilet kencing..bgtau nurse.rasa nak terkencing..nurse tu ckp normal la tu..mmg rasa camtu..sain borang kebenaran operate..then tolak katil ke OT..
masa ni mmg la berdebar...tp takut tu dah xrasa..dlm fikiran cuma nak baby keluar dgn selamat je...OT kat tingkat atas..jauh gak la kena tolak tu..hubby, MIL ngan FIL pun ikut sekali..(mcm dlm tv pulak rasa =p..) sebelum masuk ke OT salam cium tgn hubby n mak..

jam 3am..masuk OT, Dr bius ada bagi penerangan..suruh sain form..pindahkan atas katil operation tu..buat preparation..letak penghadang kain kat tengah..cucuk ubat bius..yang ni mmg ika ikut arahan betul2..diorg suruh rileks je..jgn tegangkan badan...then cucuk kat belakang..
dah siap..baring...suruh angkat kaki..mmg dah berat..kaki mcm letak batu je...start nak operate..ika teringat sorg member cakap..walaupun ada penghadang tu..leh tengok kat lampu..try la nak tgok kat lampu..tapi xnampak la..lampu tu xberbayang pulak..
Dr bius yg duduk kat bahagian kepala tu la yg banyak ckp ngan ika..rileks ye puan, ubat bius dah jalan...time nak keluarkan baby pun dia bagi tau..skrg dah nak keluarkan baby..pastu wish tahniah sbb dapat baby boy..sweet betul Dr ni..

ape rasa masa operation tu??terasa macam ada benda tajam lalu kat perut..mcm goyang2 perut kita...tp xsakit..jam 3.28am..baby dikeluarkan..mmg sgt kuat dia nangis..sebaknya rasa masa tu..ya allah..anak aku dah lahir...diorang bawa kat kepala..panggil suruh tengok baby apa..ika toleh n jawab lelaki..first time tgok baby masa tu..xtau la nak ckp perasaan tu mcm mana..xleh nak gambarkan..
lepas tu diorg bawa baby pergi..xtau la..bersihkan baby dulu ke tunjuk kat hubby dulu..tp sebelum bawa turun ke wad..sekali lagi diorg bawa baby kat ika..letak tepi pipi ika, ckp syg mak dulu..baby dah nak turun tunggu kat wad..
lepas tu start proses menjahit kot rasanya..ika rasa xselesa sgt..rasa menekan kat dada..sekejap tu ika muntah..huhu..org nk operate biasa puasa kan..dah ika makan malam pun agak lewat..dlm kul 930pm..makan banyak pulak tu..mmg muntah la...cucuk ubat tahan muntah...
rasa nak muntah hilang..rasa menekan tu masih ada..mcm sesak nafas..ika bagi bgtau diorg sakit dada...then diorang inject pain killer..barula lega sbb rasa mamai sgt masa tu..

dah siap semua jam 530am..ika dihantar ke wad...hubby pergi amik baby kat kaunter nurse...letak tepi ika sekejap..pastu hantar balik kat nurse sbb dlm tempoh 6 jam ika xboleh bangun..makan n minum sbb nak bagi hilang kesan ubat bius..lepas 6 jam baru ika start susukan ammar..lepas 24 jam diorg buka tiub urin tu..suruh bangun n pergi toilet..untuk bersalin czer lepas 48jam kalau xde ape2 baru boleh balik... mama ika n baby ammar balik umah 2 jan..tarikh yang patutnya ika kena melapor ke wad..hehe.. =) Walaupun Dr bg tarikh 3 jan 2011 utk czer..awal seminggu dari EDD tapi Allah dah tetapkan ammar untuk lahir 31 Dis kan..alhamdulillah semuanya selamat dan syukur kpd Allah diatas anugerah yang sgt berharga ini...ok uoulls..ni je citer mama ika pasal kelahiran abdullah ammar..sorry..entry ni terlebih panjang...tq sbb bace sampai habis..ngee.. =p

ni gambar ammar masa mama baru turun ke wad..
(sekarang ammar dah lain..dari sehari ke sehari muka ammar berubah..nanti ika share ye.. =) )






15 comments:

amal said...

wahh macam snang jugak ika bersalin.. lagipun mmg dah tau nak kena czer kan? alhamdulillah la baby n ika selamat :)

!k@ said...

alhamdulillah..aah.dah tau cuma xtersangka baby nak keluar awal.. =)

CikNaa said...

awal 2 minggu ke ika? mcm2 perasaan bl baca pngalaman org ni taw.. hope ciknaa pn sng cam ika jgak.. doakan ea..

jaja_norliza said...

sonok baca..tp meremang bulu roma...rasa cam cemas...alhamdullillah semua da selamat...congratulation lg sekali!

hOtMaMa said...

Mama ika!!! Abdullah Ammar sangat comel!!!! tak sangka akhirnya lahir bulan & tahun yg sama dengan Khadeeja.. hehe..

!k@ said...

CikNaa: aah..masa ammar lahir tu 38w3d.. =)

jaja_norliza: tima kasih.. mmg cemas..pengalaman pertama kan..

hot_mama: tu ls..ammar ngan khadeeja leh jadi geng bas sekolah..hehe

Seri Armourezs said...

bestnya da pgalaman dah....next myturn tp bila yerk~

cikpingu said...

dh selamat...alhamdulillah

aTy _faRed~ said...

baby ammar lahir same tarikh ngan hari lahir saye...31st december....:) neway..tahniah dan alhamdulillah segalenyer dipermudahkan walaupon czer-yang penting kedua2 nye sihat..:)

!k@ said...

seri: insyaallah..lepas ni turn ko pulak...

cik pingu:alhamdulillah..

aty: ye..alhamdulillah 2,2 mommy n baby sihat..

Mr n Mrs Zaidi said...

BERSALIN CSER YEK...TAHNIAH2... APE2 PUN CRA BERSALIN, JNJI IBU DAN ANAK SIHAT DAN SELAMAT..SELAMAT BERKENALAN N SELAMAT MENJADI IBU..

Cikpuan rara said...

muka baby mmg berubah dr sehari ke sehari kan.Alhamdulillah,dye nk jugak lahir 2011 eh.hehe

!k@ said...

Mr n mrs Zaidi: tima kasih..selamat berkenalan kembali..

cik puan rara: alhamdulillah..ada org kate rugi lahir disember..lg untung kalo lahir januari..tu pendapat org lah ka..bg saya yg penting selamat..

Totie@Tomy said...

salam kenal..anak saya pun lahir bulan dis jugak..hehe samalah pengalaman kita kena c-zer bila saya ingat balik seram..

!k@ said...

totie@tomy: salam kenal..memang seram..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...