Followers

17 January 2012

kesah sebelum kelahiran

dah dekat sebulan rasanya ika mengabaikan blog nie..
tetiba xtau nak start bercerita dari mana..
tapi dah selalu sgt dah mama ika ni asyik bertangguh je..ni tumpang ammar dok tido mama nak menulis lelaju..hehe..cerita dlm bentuk kronologi la kot..ringkas sikit..

12~16 Dec 2011 - Mula mengabaikan blog..
cheewah..tajuk xboleh blah kan...masa ni ika mmg sibuk..dok pulun siapkan keje sebelum bercuti..pastu attend seminar 2 hari..16hb ada app utk 36w..skip kot cerita ni..xde yg menarik..cuma buat rutin check up biasa je..

17 Dec 2011 - Cuti bermula..
17hb..ika dah start cuti..amik cuti tahun..gile awal kan amik cuti..padahal due lambat lg..10 jan..ada senior tegur ika..kenapa amik cuti awal sgt..syg cuti tahun,cuti tu boleh simpan kot2 ada emergency lepas ada anak nanti...betul juga dia ckp..tp ika dah nekad nak cuti awal juga...ssbnya ika dah xlarat nak keje+cemuih...hehe..(kat diorg xde la ckp mcm tu kan..)

19 Dec 2011 - App di Klinik Pakar O&G Hospital Ampang
masa app nie ika dapat tau yang ika xboleh bersalin normal...ingat x masa app sebelum ni??kat entry nie..Dr kata baby breech..tp masa tu baru 32w..Dr cakap.jgn risau..baby masih boleh pusing..lg sebulan kita tgok balik..selepas sebulan...19 Dec...masa scan Dr cakap..baby awak ni bukan sonsang. lg.dia melintang..baby position ''transverse lie with baby's back facing suprapubic''...Dr plan untuk elective ceaser..Dr ckp..skrg dh 36w..chances umtuk baby pusing tu mmg kurang..maybe ade sbb baby xboleh pusing..maybe sangkut dgn tali pusat atau tali pusat pendek..jgn pergi urut..Dr kata dgn kedudukan baby ni..diorg xkan tunggu sampai 39w sbb takut bila pintu rahim dah terbuka..tali pusat maybe keluar dulu..so baby boleh lemas..then dia dia ckp kat  Dr lg sorg..''bagi tarikh utk ceaser before 39w..bincang dgn patient tarikh yg sesuai..'' Dr ni pun tanya ika nak tarikh mana? Puan boleh bincang dgn suami tarikh mana lg ok..3 jan atau 4 jan..huhu..ika bagitau ika plan nak bersalin di kg..dr pun siapkan referrel letter utk ika bagi di HSB nanti..

mmg ika blur masa ni..xtau nak tnya apa kat Dr..perasaan bercampur2..sedih ada..risau ada..mcm2 la..sedih sbb dah tau yang ika ni xberpeluang bersalin normal...risau ada..ye la ika ni penakut...mcm mana la nak operate tu...huhu...hmm..maybe ni ketentuan Allah untuk ika..so ika redha..janji baby selamat..ye x?? =)

23 Dec 2011 - ooo..balik kg..
lepas setelkan barang2 nak bw balik kg..sain borg SBPA..kami pn balik ke kampung hubby...lupa nk bgtau korang..ika bersalin n berpantang kat umah MIL..di kedah..

26 Dec 2011 - Kesah di HSB n KK Pokok Sena
pagi 26 ni ika bawa surat refer dari sepital ampang tu ke HSB..yg xbestnya..Nurse kat situ leh pulak sound kite..(dia xla sound direct..tp dia ckp kuat2 ngan membe dia).."payah la nak bagi date..org dah la ramai..dia ni dh 37w baru nak balik kg..patutnya ms 34w tu dah tau nk bersalin kat mana.."..wahh..panas betul hati..tp ngan kita dia ckp elok2 pulak..dtg lah esok na..jumpa Dr..checkup kat KK pi mcm biasa..pi tnya dulu kat KK Pokok Sena tu..
mmg ika membebel2 la kat hubby..dia ingat kita ni xkeje ke 34w dah nak balik kg..Dr plan utk ceaser pn masa 36w...bebel3x..
pastu ika terus pergi ke KK Pokok Sena..patutnya ika bt check up di Klinik Desa yg dekat ngan rumah..dekat klinik tu utk cek mengandung hari ahad je..so kalau tunggu hari ahad..dah terskip 1 sesi...nurse tu ckp..xpa,hari ni cek dulu kat sini..nanti ahad ni baru pi klinik desa..rupanya lepas 36w check up dah jd tiap2 minggu..
kat KK tu..masyaallah..ramai betul orang..ika xnak cite pasal check up.ni 1st time ika gi checkup kat KK..selama ni ika gi check up kat klinik keluarga kem je..rutinnye sama..cuma sistem je lain..kat KK kem dia panggil kita terus buat semua rutin tu sekaligus..kat KK ni..lepas timbang duduk..tunggu diorg panggil..cek bp pulak..pastu duduk lagi..pastu panggil lg..mmg penat menunggu...huuu....sakit jiwa...mcm ni rupanya...

27 Dec 2011 - Appoinment Pakar O&G Hospital Sultanah Bahiyah
ika pi sepital ngan husband..tunjuk kat Dr surat dari sepital ampang tu..then Dr scan..Dr ckp, baby bukan tranverse ni..kedudukan dia breech..so Dr bg tarikh utk EL LSCS 3 Jan..2Jan kena dtg wad...

31 Dec 2011 - Kelahiran  Abdullah Ammar
mcm mana Abdullah Ammar boleh lahir 31 Dec ni??mcm mana dari elective czer (EL LSCS) jadi emergency czer (EM LSCS)...kita sambung nanti ye..xmau dah memanjangkan entry ni..hehe..

fuuuhh..finally..alhamdulliah..siap jugak 1 entry...entry camni pn leh makan masa 2 hari nak tulis..apela mama nie..oklah..nantikan sambungan kesah kelahiran abdullah ammar ye..



12 comments:

farhana shamsuddin said...

x sabar nk tgu cite

CikNaa said...

wah3..czer ke ika? ramai nye M2B bersalin ikut tingkap..takut nya.. :(

hOtMaMa said...

congrats ika! selamat berpantang yer.. tak sabar nak tggu sambungan citer kelahiran Abdullah Ammar tu.. hehe

PUAN SUE said...

Alhamdulillah semuanya dah selamat kan

~YUN~ said...

czer ke?cpt sambung...hehehe

!k@ said...

cik Naa & yun: aah czer..cik Naa jgn takut ye..xde ape2 pn sebenarnya..

Hot Mama: tq kak..nanti sy sambung cite ye..

Puan Sue: aah..semua selamat..alhamdulillah..

Farhana: nanti kte sambung..

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

huhuuhuuu... x sabar nk sambung citer nie... hehehhe...

hana yoriee said...

hrtu scan baby breech jugak.tp baru 25wks. Dr kata masih leh pusing..hopefully kedudukannya ok lah skrg.

tak sabar nak baca next entry.. =)

LAYLA ZAMRY said...

alaaa...cepat la update..
org tgh syok baca skali bersambung pulak..hihi..

Liyana said...

alhamdulillah semua slmt kan...cpt smbung cite :)

amal said...

cepat2 sambung hihi..

FieZaLieSa said...

ika..sy pn pntg kat kedah...umah MIL ika 2 dekt dh ngan umh sy..nnt leh le melawat ika dan baby..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...