Followers

27 December 2012

biskut kunyah2 ammar


salam mommies..hari ni mood ika sudah datang..
nak share cara buat biskut yg mudah lg berkhasiat untuk baby.. 
inspirasi dari kak mimi...ika ambil resepi ni dari blog mimi..banyak tau resepi utk baby sini..hihi..
bahan2 sangat la simple..roti, (ika pakai roti gardenia), unsalted butter n penekap acuan yg comel2 tu..
(acuan tu ika beli kat daiso..daiso ni mm berantu la..ika dah jd addict nk gi daiso..muahaha)
 caranya senang je..sapu unsalted butter kat rotu..pastu tekap bentuk2 tu..
ko tau ape yg jadi ngan lebih2 tepi roti tu...seperti yg diagak..selamat masuk dlm perut mama..hehe
 ni la hasil sebelum bakar..sekeping roti dapat 4 bentuk biskut yang comel2 tu..'
yg bentuk love tu besar sikit..so dapat 2 je..
 bakar sampai kekuningan..150darjah celsius 10-15minit je;;
rasa dia lema-lemak gitu..yg gelap sikit tu sbb  ika lambat sikit keluarkan.
.yg coklat tu pahit sikit..boleh la kan..cobaan kali pertama..pasni boleh improve lagi..hihi... 
sedap..rasa lemak2 gitu..boleh gak improvise letak parutan cheese dan lain2...
reaksi budak kecit ni..
 alhamdulillah ammar suka..mama lagi suukaa..
pasni boleh buat lagi pakai resepi lain..

sekian resepi biskut sihat dari mama ammar..
 ok mommies..selamat mencuba..daaa...

5 comments:

CikNaa said...

hai ammar.. wah best la mama dia buat sndiri ea.. ciknaa takde oven cane nk buat. mintak cket la ammar nye :)

farhana shamsuddin said...

best best

erin said...

ika, roti tu gelek dulu tak kasi leper sebelum tekap? nak buat esok ni..hahaha..sbelum ni dah tau pasal homemade biskut ni, tp bila tgk ika update, lagi berkobar2 ;p

!k@ said...

Erin..xgelek..lepas sapu butter terus tekap n bakar..

mrs kayrul said...

berhantu kan daiso tue..kita klu g daiso semua nak borong tambah2 cutter comel2 tue..dah pernah wat biskut macam tue utk hadf tapi takde la plak letak unslated butter..itu pun dak bam2 makan banyak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...