Followers

23 August 2011

3rd checkup ~ 5 mth

ello mommies...

kembali bersiaran..hehe...
semalam ika pergi checkup di KK...
alhamdulillah..urin ok...berat naik lg 900g...menjadikan berat skrg 68.5kg...
(ingatkan puasa berat x naik..hehe..)
tekanan darah normal..heartbeat baby 147-153...laju ke normal??
tp kat cni xde pn check HB mcm yg ika slalu bace kat blog mommies yg lain...
just amik darah buat FBC masa mula2 buat buku...masa tu 11week..
mmg mcm tu ke??ika mmg xtau..ke KK ni yg lain..
pastu dapat pamplet penyusuan susu ibu...
 hmm...hr ni ika dapat kuih raya yg order dari kawan tempat keje..
dh penah order tahun lepas..jd tahun ni order lg..mmg sgt sedap...
order 2 balang..1 utk umah MIL..1 utk umah my mom..
pastu tetiba terpikir..ala..mcm mana nak makan masa buka puasa nanti..
dah terliur ni..hehe...sabar2..kuih raya, mkn masa hari raya...
(padahal terniat nk tambah 1 balang lg utk diri sendiri..boleh x??adehh..)

sikit cite pasal mama ika...
start bulan ke 5 ni...perut dh semakin membesar...
compare masa gi cameron hari tu 4mth..
rasa cam kurang nampak lg...
baby mmg dah sgt rasa pergerakan dia...
sgt aktif..
terpikir jugak baby ni buat ape la tu..main ke..menendang ke..
begolek2 ke... (tau la mama dia askar..hehe)
kadang2 kat bahagian bawah perut sakit...
ika ade terbaca sakit tu normal sbb rahim tgh mengembang..
sediakan ruang untuk baby...

persiapan raya....
ika mmg xde beriya sgt...ala kadar je..ade la order kuih sikit nk bw balik kg...
baju raya xbeli pn lg...nk tunggu hubby balik br pergi..
xtau nk cari baju mcm mana..baju kurung dah banyak xboleh pakai..
cuma masih ada sehelai dua yang masih selesa dipakai...
(sbb tu majlis berbuka asik pakai baju yg sama je)
ika amik cuti raya fasa 2..means 29hb masih keja.petang tu baru bergerak balik...
fasa 2 ni org cuti selepas raya yang panjang...
oohh...yang penting..xsabar nak tunggu en suamiku pulang dari kota..
lagi 3 hari.. ~lalala~

stop dulu kot...asalnya nk review pasal checkup...
last2 skali membebel pulak mak buyung ika ni...so panjang la jugak entry ni..
hehe...bye...

4 comments:

Waniey said...

Normal rasenya heartbeat bb tu.FBC tu mcmane ek?tak penah lak dgr prosedur tu,slalu cek HB je.mmg everytime follow-up kena cek hb.

nway, u cekup kt KK mana?

!k@ said...

FBC tu full blood count..
amik darah dlm 3 botol..
result dia semua bacaan dlm darah la..
sekali ngan test hiv, hepatitis ngan penyakit kelamin...
sy buat checkup kat klinik keluarga kem wardieburn...
mcm curios la jugak..xde pn cek hb tiap2 kali check up....

amal said...

yeke ika.. saya ingat yg check untuk hiv etc etc tu one time je, masa mula2 checkup.. hb & urine wajib everytime pegi checkup. lain klinik lain cara kot. maybe next visit ika bleh tanya..

!k@ said...

ye la..nanti nk tanya...
ms buat buku tu je amik darah..so br tau hb berapa tu sx je la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...