Followers

04 October 2011

mama ika gi jejalan lg!

hi peeps..kali ini mama ika gi jalan2 lg..
kebetulan my hubby balik sbb cuti 3 hr masa 16 sept hr tu...
ika pn sgt teringin nk gi 1 tempat ni...
utk x menghampakan mama buyong ni...cik abang pn bw la ika gi jalan2..
takut bini dia kempunan..hehe
kat mana????ce teke..ce teke...
jeng..jeng
..
..
..
tengok gambar jam merah kat bawah ni..mesti semua org tau kan...
ika gi jejalan kat melaka bandaraya bersejarah...
kami pergi hr jumaat..lepas solat jumaat gerak dr kl...
sampai dh petang...malam tu terus jejalan..
oohhh..lupa pulak...ika ni...teringin sgt nak naik melaka river cuise tu...
nk naik malam ye..malam br la cantik...
parking keta agak jauh...rupanya kena naik bot tu kat jeti khas..
bukan mcm dulu2..boleh tahan je bot tu kat mana2 n naik...
so berjalan la kami 2 org...
sampai kat jam merah ni..bergambar dulu...
pastu...jalan lg..abg beca tu offer kami naik beca dia..
mula2 ika xmao...sb rasa kesian..nk bw kami ni...
lg2 mak buyung ni..mesti la berat kan...
bla abg tu beriya2 ajak kami naik..cam kesian pulak..yela..dia cr rezeki menarik beca kn..
dia ckp nk bw pusing ke kota a famosa..n nanti terus hantar kami ke jeti..
ok la..km pn naik...bayaran 2 org rm 15...
meriah tau beca ni malam2..penuh ngan lampu...
siap ada speaker pasang lagu kuat2..hehe...
mmg best pengalaman naik beca ni...
abg tu bw beca..lalu kat jalan yg bnyk muzium tu..
berhenti kat kota a famosa..bergambar kat depan je la..
xlarat nk panjat bukit tinggi...lgpn mcm gelap je..rasanya dh xleh naik kot malam2..
pastu abg beca pusing balik.lalu belakang dataran pahlawan..
baru turunkan kami kat jeti melaka river cruise tu..
tgok2...masyallah..ramainya org beratur...
xpe la..beli tiket..then bergambar dulu kat muzium kapal...
pergi balik kat tempat naik bot tu..ingatkan org makin kurang..xde la...sama ja..
tgok la gambar kat bwh ni..ika yg dh xlarat nk berdiri beratur..
duduk kat tepi je..nampak x gambar bot belakang ika..yg kt sungai tu 
(yg xbrapa jelas)
bot tu la kami tunggu nak naik...
ada la dlm 5 buah lepas..br la turn kami dapat naik bot...
ni gambar interframe dlm bot..menyusur sungai ni amik masa dlm 45 minit...
bayaran sorg rm 10...
mmg cantik pemandangan ms naik bot ni..
ada review dr pelancong yg ika baca kat internet..
ckp sg melaka ni venice of the east.. ('',)
penuh dengan lampu sepanjang laluan sg nie..kat bwh ni gambar masa lalu kg moten
lepas turun bot rehat kejap..kaki mama ika ni dh sakit sgt dh..
tp sempat lg bergambar..belakang ni hotel casa del rio...
niat di hati..nk jalan2 kat jonker walk tp memandangkan kaki ika dh sakit 
n rasa xlarat dh nk jalan..kami pn decide nk balik hotel je..
dah ok kaki..jalan lagi..nk patah balik ke kereta...
ni kincir air + model xbertauliah versi mak buyong...hehe...
bergambar lg 
dn lg...
cerita esoknya...kami gi dataran pahlawan..
jumpa ngan membe ms blaja kat usm dulu..
kira dia merangkap tourist guide la..pg tu...
gambar selepas beli sikit ole2...

sebelum balik...singgah MITC..ada mama n baby fair...
xde ape sgt pn brg baby..lebih banyak booth yg xde kena mengena ngan baby..
mcm booth jual carpet..pengisar mknn..mop..minuman 3 in 1..n lain2..
kejap je kat cni..ika just beli washcloth n bip 1...
pastu gerak balik kl...
tu je cite jalan2 kali ni...
i want to dedicate special thanx to my beloved hubby..
sbb bw ika bjalan..pastu mlm2 melayan ika yg dok merengek sakit kaki...
nasib baik ada org nk urutkn..hehe..tima kasih abg...
luv u so much...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...